Bila pasangan berkahwin, salah satu tanggungjawab yang perlu dilaksanakan tentulah nafkah batin. Tak mustahil juga, tidak dapat tunaikan ‘hasrat’ suami sanggup ceraikan isteri.

Bagaimana agaknya perkahwinan tanpa hubungan intim. Agak pelik bunyinya sebab fitrah pasangan berkahwin adalah tuntutan batin bagi menyambung keturunan.

Ada tak pasangan suami isteri yang tidak pernah atau tidak mampu untuk melakukan hubungan intim. Tak mustahil perkara ini berlaku tetapi tidaklah pada semua. Mungkin ini juga kerana ada penyakit yang jarang kita ketahui.

Sindrom vaginismus atau faraj terkunci, boleh berlaku semasa awal perkahwinan atau selepas melahirkan anak. Gara-gara sindrom ini boleh memperok peranda hubungan suami isteri sehingga bercerai berai. Apakah yang dikatakan faraj terkunci ini. Ikuti penjelasan Dr Kash Mustafa ini.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: ‘Isteri Takut Bersama, Tergamak Suami Ugut Cerai.’ Vaginismus Bukan Titik Noktah Perkahwinan

Isteri ‘Makan Hati’, Suami Ugut Cerai Bila Ungkit Duit Belanja Rumah Hanya RM20 Seminggu

Info Lebih Menarik DI SINI

Sanggup Ceraikan Isteri Kerana Vaginismus

Faraj terkunci atau vaginismus adalah kekejangan otot di sekeliling faraj. Kesannya, hubungan intim suami isteri berlaku kesukaran dan kesakitan buat isteri.

Kondisi vaginismus ini membuatkan pesakit menderita selama bertahun-tahun dan mengakibatkan tekanan mental berpanjangan. Apatah lagi, jika suami tidak memberi sokongan, sebaliknya sanggup ceraikan isteri

Sebenarnya, vaginismus bukanlah kecacatan dan ada kondisi yang dapat disembuhkan dengan memilih rawatan yang tepat. Sokongan insan tersayang membantu proses penyembuhan lebih cepat.

IKLAN

Keadaan ini juga boleh berlaku kepada pesakit selepas melahirkan anak dan dipanggil secondary vaginismus.

Tahap Vaginismus

Ada 5 tahap yang dikategorikan berdasarkan simptom yang dialami oleh wanita.

‘Miss V’ Terkunci, Sampainya Hati Suami Sanggup Ceraikan Isteri
.

Bagi pengetahuan semua juga, kebanyakan orang yang mendengar sindrom faraj terkunci memang tak dapat nak bayangkan keadaan itu.

Gambaran yang dijelaskan oleh Dr Kash berdasarkan gambar:

Gambar 1 – Saluran faraj yang normal.

IKLAN

Gambar 2 – Saluran faraj tertutup rapat dan puntu tertutup. Ini bermaksud terkunci. Sebab otot di sekeliling faraj ini kejang dan mengeras.

‘Miss V’ Terkunci, Sampainya Hati Suami Sanggup Ceraikan Isteri
.

Ini juga perkongsian daripada Dr Kash di tiktoknya yang mana menerusi video berkenaan, dia sedang merawat seorang pesakit wanita yang mengalami sindorm faraj tertutup.

Apa yang lebih mengejutkan adalah apabila pesakit itu tidak datang dengan suami setelah ditanya oleh doktor. Pesakit itu siap memandu sendiri daripada Melaka ke Kelantan untuk menjalani rawatan selama tiga hari.

“Saya terpaksa beranikan diri, suami saya langsung tak nak tahu keadaan saya. Suami dah beri tempoh dua bulan untuk saya sembuh. Kalau saya tak sembuh dalam masa dua bulan, dia nekad nak lepaskan saya. Saya harap sangat doktor dapat bantu saya.”, katanya.

Jadi, buat suami di luar sana bahawa penyakit ini bukan titik noktah perkahwinan. Semua boleh dirawat, tanggungjawab seorang suami adalah berada di sisi isteri beri dia semangat. Ini merupakan ujian dalam rumah tangga.

IKLAN

Namun, tidak semua masyarakat cakna tentang penyakit ini dan ramai yang diluar sana juga mengambil jalan pintas untuk tidak bersama dengan si isteri ketika sakit.

Mingguan Wanita : Setiap penyakit ada ubatnya. Suami jangan cepat buat keputusan, hargai dan berilah sokongan untuk isteri dapatkan rawatan demi menyelamatkan rumahtangga.

Sumber: Dr Kash Mustafa (tiktok)

 

@dr.kash_89 SINDROM FARAJ TERKUNCI . Penyakit yang dihadapi oleh ramai wanita . Kes pesakit diceraikan bukan lagi perkara baru . Sokongan suami sgt penting untuk kesembuhan. #vaginismusmalaysia #vaginismusbisasembuh ♬ suara asli – Ziell Ferdian

@dr.kash_89 Reply to @nur_azuyu #caknavaginismus #vaginismusmalaysia #vaginismusindonesia #pejuangvaginismus #rawatanvaginismus ♬ original sound – Dr. Kash Mustafa

@dr.kash_89Sindrom Faraj Terkunci , kesan terhadap rumahtangga. Antara kisah pesakit saya yang membuatkan saya terkesan sehingga hari ini . Semoga lebih byk rumahtangga yg boleh diselamatkan.

♬ suara asli – sadvibes🥀 – Sadvibes🥀

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita