Melayang RM500 gara-gaa sampah dibuang dari atas rumah flat. Pemalas dan pentingkan diri. Hidup kita sebenarnya agak mudah. Jangan kacau orang dan orang tak kacau kita. Dan masa yang sama jangan sesekali menyusahkan orang kerana orang akan susahkan hidup kita berkali-kali.

Walau berkali-kali media sosial menulis sisi buruk penghuni rumah flat (bukan semua) terutama bab membuang sampah dari atas kerana malas ke tong sampah disediakan di bahagian bawah, masih ada lagi berbuat demikian.

Kalau kita pernah ingat kes adik S Sathiwaran yang mati pada Januari 2018 gara-gara penghuni Blok 102 Projek Perumahan Rakyat (PPR) Seri Pantai Pantai Dalam membaling kerusi rosak dari tingkat atas lalu mengenai kepalanya yang sedang lalu di bahagian bawah sekaligus mengakibatkan remaja ini maut di lokasi kejadian.

Itu belum ada yang membaling peti ais rosak dan sampah antara hal yang sangat biasa berlaku.

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

BACA ARTIKEL MENARIK DI SINI :- Bapa Rayu Padam Video Anak 5 Tahun Jatuh Flat, Jiran Sangka Orang Buang Sampah Dari Atas

Binaan Tambahan Di RUMAH FLAT Biasa Dibuat, Tapi Sebenarnya Tak Boleh!

IKLAN

Cuma RM1,300 Makeover Rumah Flat Sewa, Guna Konsep ‘Simple Modern’

Terkini, seorang pengguna Tik Tok @Piqahhhhs_ berkongsi cermin hadapan kereta Preve ayahnya retak seribu gara-gara sampah dibuang dari tingkat atas kerana sikap individu yang tiada kesedaran sivik mengenai hal kebersihan ini.

@piqahhhhs_Disebabkan pengguna flat yang bodoh takdak sivik baling sampah dari atas punya pemalaih nak turun buang sampah tadaaa tengoklah sapa yg ke kena tanggung 😮‍💨♬ original sound – ojccccc

 Tulisnya :- “Disebabkan pengguna flat yang bodoh takdak sivik baling sampah dari atas punya pemalaih nak turun buang sampah tadaaa tengoklah sapa yang ke kena tanggung.

Berkongsi kisah terjadi ini, kata Piqahhh, ia berlaku di flat perumahan yang didiaminya sejak 30 tahun lalu, tanpa dinyatakan kediaman lokasi tersebut dengan tepat.

IKLAN

Dapat dilihat sampah busuk dan berair memenuhi ruang hadapan kereta ayahnya yang telah berderai dan mereka telah membaiki cermin pecah dengan kos RM450 (tidak termasuk duit minyak kereta) termasuk perlu mencuci bau busuk menyengat. Anggaran kos sekitar RM500 tanpa dapat menangkap individu yang melemparkan sampah berkenaan.

Dalam pada itu dirinya menjawap satu pertanyaan individu biasanya kenderaan yang dikhianati ini ekzoznya bising, Piqahhh turut merakam satu video lain bagi membuktikan bunyi Preve itu adalah bunyian standard.

Menjelaskan hal ini dengan lebih terperinci selepas ramai mengecam tindakan penghuni flat yang susah hendak berubah berkaitan sikap membaling sampah dari atas rumah dan menyuruh mereka berpindah di rumah landed, Piqahhh berkata, mereka sudah mendiami flat ini sejak kecil lagi dan ada tok yang perlu dijaga membuatkan mereka masih bertahan di situ.

IKLAN

“Ikutkan keluarga sudah ada rumah kediaman landed di utara tapi kami semua perlu sama-sama jaga tok.

“Tujuan saya kongsikan ini sama-sama untuk menyebarkan kesedaran agar sama-sama menjaga kebersihan rumah yang kita diami ini.

“Ikutkan perumahan saya diami ini bukan didiami B40 semata-mata tapi ada juga dari kalangan T20 kerana banyak kereta-kereta mewah di sini. Cuma mereka telah membelinya lama dan selesa dengan kediaman sekarang,” katanya memaklumkan kepala bapanya hampir terkena pasu bunga yang dilempar dari atas sebelum ini namun syukur tiada kejadian buruk menimpa.

Sebenarnya tidak kira status B40, M40 atau T20 atau di mana kita tinggal kerana sikap pemalas dan suka ambil mudah ini berkaitan dengan diri dan hati individu itu sendiri. Cakaplah kempen apa pun, pasti tak jalan kalau masih ada individu mementingkan diri begini.

Mandi waktu pagi dan kemudian kita solat. Tapi menjelang jam 10 pagi, masih ada keluar darah sikit. Sebenarnya bila waktu tepat mandi habis haid?. Ikuti kupasan Ustazah Aisyah mengenainya.

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI