Umum mengetahu bahawa untuk membuat binaan tambahan bagi kediaman memerlukan kelulusan dari PBT (Pihak Berkuasa Tempatan). Namun demikian ada juga yang ambil tak peduli, tetap membuat binaan ‘haram’ tanpa kebenaran kerana menganggap ia perkara ‘biasa’ dan ramai yang buat, walaupun sebenarnya ia tak boleh dan menjadi satu kesalahan.

Sebenarnya ada macam-macam jenis binaan tambahan tanpa kebenaran yang boleh membahayakan keselamatan, terutamanya jika dilakukan di rumah flat.

Nak fahamkan lebih lanjut, baca perkongsian daripada Ar.Ahmadkhairul Sabirin dari Sabirin Rosli Architect ini sebagai rujukan.

CONTOH BINAAN TANPA KEBENARAN DI FLAT

Panas pula isu rumah flat di Johor kena roboh pasal buat tambahan macam duduk corner lot. Saya yakin yang PBT kalau boleh tak nak lah ke arah roboh ni tetapi bila benda binaan haram ni makin tak terkawal, nak tak nak mereka perlu roboh untuk beri peringatan.

Kalau siapa yang tak tahu, memang sudah jelas binaan tambahan untuk kediaman memerlukan kelulusan dari PBT.

Ok lah kalau tak tahu pun, kita masih ada common sense. Bila beli flat ni, dalam agreement floor plan dia tunjuk bahagian mana? Biasanya pelan layout rumah sahaja lah. Tak ada pula dia tunjuk kaki lima depan belakang semua kita punya. Jadi kenapa nak buat diatas tanah bukan bahagian kita? Common sense.

Binaan Membahayakan Keselamatan

Problem dengan binaan tanpa kebenaran di flat ni, dah macam-macam jenis dah dan hasilnya kebanyakan akan membahayakan keselamatan. Kerja-kerja menyelamat bomba pun boleh tergendala pasal ada binaan macam ni. Truck bomba tak boleh park dekat. Tangga tak sampai. Itu salah satu.

Nak buat binaan tambahan, kena check dulu dengan PBT atau at least management body. Senang. Bukan tanya tukang, tukang dia nak job saja asal jalan. Tuan rumah suruh buat dia buat.

Duduk di kediaman macam flat ni perlukan tolak ansur dan fikir kebajikan jiran. Kadang bila tambah tu kita saja yang senang, tapi menyusahkan orang lain.

Ni saya bagi contoh binaan tanpa kebenaran yang biasa dibuat tapi sebenarnya tak boleh.

IKLAN

IKLAN

Baca Lagi Di Sini:Jangan Memandai Lebihkan Sempadan Tanah Bukan Kita Punya, Pertimbang Perasaan Jiran

 

Anda ada dalam list ni tak? Haha
Ar.Ahmadkhairul Sabirin
Hidup Wangsa Maju!

Mesti Baca:Hati-Hati, Perkara Kita Rasa BIASA Rupanya Kesalahan Waktu ‘Renovate’ Rumah!

IKLAN

Artikel Menarik:Adab Hidup Berjiran, Tak Perlu Nak Pentingkan Diri Sampai Sakiti Hati Jiran

Mingguan Wanita:Semoga perkongsian ini bermanfaat. Jadi jika tinggal di rumah flat jangan buat binaan tambahan tanpa kebenaran iya. Mungkin ramai yang buat tapi sebenarnya tak boleh dan menjadi satu kesalahan. Malah lebih penting boleh membahayakan keselamatan.

Sumber: Ar.Ahmadkhairul Sabirin

Macam ni cara nak wangikan rumah.

Follow kami di :

Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita
FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak
Website: https://www.mingguanwanita.my/
Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en
YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en
Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita
TikTok: https://tiktok.com/@mingguanwanita

Ada masalah kutu simen boleh buat macam ni.