sanding

Wanita ini mempunyai berat badan antara 85 – 90kg ketika anak dara. Berat badan bukan satu masalah untuknya. Bukan nak pleased sesiapa pun, ‘Yang penting happy, lagipun laki terima seadanya.’ Selepas setahun, dia disahkan PCOS (Polycystic Ovary Syndrome) dan hanya dengan menurunkan berat badan sajalah impian menimang cahaya mata dapat ditunaikan.

Ini perkongsian Puan Sharini Bt Sepuan (Sha Rini/Keknie) tentang perjalanannya menurunkan berat badan dan tips yang anda boleh ikut. Tanpa perlu menyeksa diri dengan diet yang menyakitkan.

sanding

Kebanyakan orang kawin masa berat badan diaorang memang ideal, kira berat masa anak dara tu paling cun la kan.

I don’t. I get married when I was 85-90kg maybe.

Boleh bayang tak betapa payahnya nak cari baju kawin yang kita suka, sekarang dah senang la kan sebab banyak butik support plus size. Dulu, ada 2 helai je baju aku boleh pakai masa fitting. Dan baju yang aku pakai ni bukan baju masa fitting tu sebab mak andam kata “lebih baik pakai yang ni. Yang fitting aritu takut tak muat dah” Apa maksud dia tu?? ?

Sebenarnya sebelum kahwin memag tak fikir langsung pasal nak kurus. Denial all the time. Rasa ok je. Bukan nak pleased sesiapa pun. Yang penting happy(?). Lagipun dapat pula laki yang “terima seadanya”kan? ? Lagi tak kesah.

I started off this journey a year after our marriage, just for the sake of having my own kids. Because the PCOS beat me hard, I worked 5 times harder. Tapi dalam perjalanan tu, I’ve learnt a lot.

It was my mistake since the beginning.

Tak jaga makan. Makan sesuka hati. Layan nafsu makan macam tak ada esok. Eksesais? Apa tu? Tengok TV lagi best. Makan memang menggembirakan. Until that time come when you need to lose the weight ?

I can’t believe how far I’ve become. Rasa macam baru semalam belajar workout guna Jillian Michaels 30 days shred. Rasa macam baru belajar melompat guna jumprope RM5 dari daiso. Rasa macam baru lagi belajar tentang portion control.

For those yang rasa you can’t change, this is for you. I thought I will be like in my wedding picture forever, but I don’t. I choose to change.

Saya buat 80% diet, 20% workout. Jaga makan. Bawa bekal. Masak grill, kukus. Kurangkan minyak, minimum gula dan garam. Mostly memang masak sendiri. Makan luar sekali sekala je dan saya amalkan portion control. Makan ikut had yang terkawal.

Saya buat mealprep. Mealprep ni masak sekali seminggu je untuk bekal saya seminggu. Makanan tu saya simpan dalam peti sejuk so nak makan just panaskan je.

Untuk workout saya buat home workout. Banyak guna bodyweight. Selain tu, jumprope dan kettlebell. Saya workout 3-4 kali seminggu. 30-60min sekali sesi.

Saya loss 24kg in 10 months lepas bersalin anak ke-3 tu dengan apply 80% diet, 20% workout tu.

IKLAN

sanding

Diet Secara Bersederhana

Ada sesetengah orang merasakan diet yang dia buat tu paling mulia sekali sehingga kita makan processed food pun terus rasa berdosa besar ?

Sebenarnya diet ni bergantung pada kesesuaian badan masing-masing. Ada banyak jenis diet yang bernama yang dimulakan dengan tujuan tertentu. Tapi orang kita mana nak study betul, dia mengikut je orang lain buat pastu bila orang tegur marah pula dia. Memang ada diet yang obviously bahaya untuk badan so kita nasihatkan jangan buat. Still, the decision is yours. Its your own body anyway.

Bagi keknie personally, rasanya diet yang paling mudah nak diamal secara konsisten adalah diet yang bersederhana. Balanced diet. Makan berpada-pada. Suku-suku separuh. Benda ni boleh buat bila-bila masa kat mana-mana je.

Yang penting adalah boleh konsisten atau tak.

Diet yang deprived segala rasa jiwa raga rasanya tak sesuai untuk long term. Diet yang tak bagi kau makan segala makanan punca kebahagiaan adalah satu penyeksaan ?

Akhirnya, semuanya terpulang pada tuan punya badan. Diet dengan ilmu. Diet dengan tujuan kesihatan. Pemakanan yang membawa kepada kemudaratan adalah satu penganiayaan kepada badan. Jangan fikir pasal nak kurus je. Ingat juga amanah untuk kita jaga badan yang dipinjamkan ni.

Diet untuk kesihatan, bukan kemudaratan.

Sebelum Ikut Program Diet, Kena Tahu Tip Ni, Kalau Tak Penat Je Follow

“weightloss challenge” WLC they called it. Its actually an online coaching claimed to be healthy diet and boleh makan nasi. However, what some of them didn’t know, they need to take 2 meal replacement everyday sepanjang WLC ni. Makan real food for lunch only.

If you asked me, of course la jawapan aku bias. Sebab aku support real food dan makan nasi dari pagi sampai malam pun takpe asal ikut portion and had kalori sehari. But it’s your money and your body, not mine. So the decision is yours, I don’t decide for people.

IKLAN

Tapi sebelum join sesuatu program weightloss, tanya soalan betul-betul pada your so called coach :

1. Kena makan replacement or supplement tak?

2. Boleh makan carbs berapa kali sehari? Berapa kali makan sehari?

3. Konsep sebenar coaching tu macamana? Kena ikut mealplan 100% ke boleh adjust sendiri?

Lepas tu tanya diri sendiri :

1. Awak nak lose cepat or slow n steady? Sebab kalau makan replacement memang akan cepat turun cuma macamana nak maintain tu kena fikir lanjut.

2. Awak nak ubah lifestyle untuk long term atau nak lose weight saja?

3. Apa sebenarnya aim awak? Nak kurus saja atau nak kurus dan sihat?

4. Awak penyabar tak? Kalau makan macam Keknie memang kena sabar banyak sebab weigtloss slow tapi steady. Kalau tak sabar boleh pilih jalan yang laju sikit, at your own risk.

5. Awak boleh tak maintain weight yang dah loss tu bila awak berenti makan replacement tu?

IKLAN

6. Berbaloi tak habiskan duit sebanyak tu untuk beli meal replacement yang semestinya mahal? Kalau beli real food banyak boleh dapat.

Ini bukan utk condemn mana-mana produk meal replacement. Like I always say, the decision is yours. Mana yang awak rasa serasi dan sesuai untuk badan awak, buat sebaik mungkin. Yang penting konsisten.

Makan meal replacement lagi perlu disiplin. Kalau ko tetiba termakan nasi 2x sehari dah kacau jadual. Lagi kena kuat tahan nafsu sebab org lain makan sedap-sedap disaat ko telan shake je. The price also bukan sikit. So, terpulang. Make it worth it.

Keknie share ni sbb ramai dalam kelas Keknie penah citer masa daftar untuk WLC ni diaorang tak diberitahu kena makan meal replacement. Tau-tau poslaju hantar meal replacement tu dan baru tau kena makan tu 2x sehari. So you should always ask your coach before you decide to join any program. Ok? Bukan salah dia tak bagitau, salah kita tak tanya. Hehe.

My friendlist yg jual those meal replacement or jd coach utk program tu, please dont be offended. This is just a general post to remind people to ask first before they decide. Its their money, their body. I guess they have the right to know, dont you think so? ?

sanding

3 Makanan Ini Antara Sebab Berat Tak Turun, Walau Kata Berdiet, 3 Selebihnya Wajib Ada

Adakah anda baru nak mula diet? Atau dah lama diet tapi berat tak turun-turun?

Tips ini saya dah apply dekat ramai orang dan 90% berjaya. 10% lagi bukan tak berjaya, tapi lambat dari expectation saya.

Kalau anda buat tips ni dengan bersungguh-sungguh insyaAllah akan nampak scale anda bergerak dalam masa 5-7 hari. Kalau anda masuk ke group 10% tu, kena tunggu 2 ke 3 minggu baru nampak hasil.

1. Kurangkan Minuman Manis

Kalau biasa hari-hari minum teh ais, milo ais, neskafe ais, pilih 1 je yang paling korang sayang tak boleh tinggal, minum sekali je dan minum siang. Jangan minum petang ke malam. 1 gelas sahaja sehari. Selebihnya minum air masak, green tea atau lemon tanpa gula.

2. Kurangkan Portion Karbohidrat

Kalau biasa makan nasi sepinggan, kurangkan kepada 1 senduk atau saiz segenggam tangan. Mula-mula memang rasa tak kenyang, jadi make sure makan banyak sayur dan makan protein macam ikan, ayam, telur.

3. Snacking

Orang selalu fail diet sebab tak apply snacking. Bila kurangkan makan dari biasa, memang akan lapar sikit. So snack kena betul dan make sure portion terkawal. Handful of kekacang, 1 pcs hard boiled egg, buah tembikai, buah jambu. Pilihlah ikut mana suka.

4. Makan Dengan Seimbang

Setiap main meal, make sure ada carbo (nasi, roti, pasta, kentang, keledek) protein (ayam, ikan, telur, tauhu, tempe) fibers (sayur-sayur dan buahan) dengan portion yang betul.

5. No Kuih. No Fastfood. No Air Gas. No 3 in 1 ?

6. Minum Air Kosong Banyak

Sumber/Foto: FB Sha Rini via Mingguan Wanita