7 remaja ditahan

Bertebaran di grup WhatsApp report polis siap nama 7 remaja yang ditahan bagi membantu siasatan tragedi kebakaran Pusat Tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah, Kampung Dato Keramat. Semalam kamera litar dari Persatuan Pengguna Islam Malaysia membuka lembaran baru dalam kronologi mencari punca kebakaran.

Dibimbangi ianya adalah perbuatan khianat. Penahanan 7 remaja termasuk lima suspek utama untuk membantu siasatan ini seakan menjawab persoalan. Turut dipanggil pihak polis, 3 pelajar tahfiz dari pusat berkenaan. Mereka ini remaja berusia antara 16 hingga 18 tahun.

Ternyata terdapat satu rakaman kamera litar tertutup (CCTV) dari sebuah stesen minyak di Jalan Dato Keramat. Dari situlah dapat menunjukkan perbuatan suspek yang mencurigakan.

Menurut sumber terdapat kelibat dua lelaki menaiki motosikal Yamaha Lagenda membeli minyak petrol jam 1.30 pagi iaitu beberapa jam sebelum kebakaran pusat tahfiz berkenaan.

IKLAN

Siasatan polis masih lagi berjalan. Kebakaran itu dikatakan menjurus kepada perbiatan khianat dan balas dendam. Namun, motif sebenar kejadian masih dalam siasatan.

Ketika ada jasad anak-anak syurga ini disemadikan di kampung halaman masing-masing. Rupanya dicatatkan ada pengakuan yang dicatatkan oleh suspek semasa mereka ditahan di lokap Balai Polis Jinjang.

IKLAN

Malah Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Amar Singh Ishar Singh tidak menafikan penahanan perkenaan namun tenggan mengulas lanjut.

IKLAN

Kebakaran yang meragut nyawa 23 pelajar dan 2 guru tahfiz pada jam 5.15 pagi ini sememangnya bersifat kejam jika ianya hanya disebabkan dendam. Lebih terkejut bila yang ditahan itu adalah anak-anak remaja sebaya usia dengan anak-anak syurga itu.

Sumber/Foto : Berita Harian – Mingguan Wanita

 

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI