ustaz hanafi

Bila disahkan menghidap kanser Limfoma pada 31 Januari lalu, penceramah bebas, Ustaz Mohamed Hanafiah Abdul Malek, 43 tak berhenti kerana sakit sebaliknya tetap meneruskan kerja-kerja dakwah seperti biasa. Februari lalu, ustaz telah menjalani pembedahan membuang sel kanser sebesar 10 x 7 dengan berat 1 kilogram.

Dalam perkongsian video yang dimuat turun Puan Hamizatul Maizan Mohamed, Ustaz Mohamed Hanafiah akui kanser ini adalah hadiah terbesar daripada Allah. Ustaz juga berkongsi 2 tip yang boleh memberi kekuatan kepada pesakit-pesakit yang sedang berjuang melawan penyakit kanser.

Kerana 2 Nikmat Ini, Ustaz Tetap Teruskan Kerja-kerja Dakwah, Pesakit Kanser Lain Pun Boleh Praktik!

Cara ini yang beliau praktikkan untuk diri sendiri dan kesannya Ustaz tak merasakan kanser sebagai satu beban. Sebaliknya satu nikmat yang indah daripada Allah.

Tip 1: Syukur

Sepuluh tahun lalu, saya cuma sakit, demam panas dan kerap muntah atau buang air besar berdara. Bila disahkan kanser pada 31 Januari, saya tak rasa apa. Ini adalah hadiah terbesar daripada Allah. Bila hadiah, ini mesti ada sesuatu yang indah daripada Allah. Saya terima hadiah ini dengan hati yang bersyukur.

Bila saya bersyukur, Allah tambah nikmat. Allah tidak berbohong kerana Allah tuhan yang bercakap benar. Nikmat yang Allah beri ini ada kemanisannya.

IKLAN

Suatu malam ketika saya operation buang kanser, saya koma selama 4 hari. Tapi setiap kali orang azan, sya akan tersedar dan mendirikan solat. Kemudian, saya pengsan balik. Ketika koma itulah saya hanya rasa yang saya berada dalam keadaan tawaf. Saya nampak Kaabah.

Sepanjang itulah saya berasa manisnya berada dalam keadaan tawaf. Inilah yang saya kata, hadiah daripada Allah. Hadiah yang sangat indah. Bila saya bersyukur, Allah tambah nikmat. Allah sembuhkan penyakit saya.

Tip 2: Jangan Stress

Barangsiapa yang kufur, azab Allah amatlah pedih. Ia bukan saja azab di Padang Mahsyar atau dalam kubur. Azab kanser yang Allah beri ini boleh mengundang stress. Terseksa jiwa rasa bagai dalam penjara yang penuh dengan penyeksaan.

Kalau tak nak stress, bersyukurlah. Orang yang bersyukur jiwanya lapang, hatinya tenang. Jangan sekadar jadi orang yang sabar. Kerana orang sabar ada batasnya. Orang yang bersyukur pula ‘they make Allah happy’.

IKLAN

Dia akan gembirakan Allah dengan sifat syukurnya itu. Sebab itu nabi kata, berapa ramai umat aku boleh bersabar bila ditimpa musibah tetapi terlalu sedikit yang bersyukur bila diberi nikmat.

Cita-cita Saya Mati Ketika Dakwah

Saya dah terima 5 kali kemoterapi untuk kanser limfoma. Alhamdulillah saya rasa semakin sihat dan kuat. Mungkin sebenarnya sakit kerana ketika muntah selepas kemo akan ada rasa tak selesa dan lemah.

Cuma ketika ini saya tiada masa untuk fikir bab sakit sebab masih banyak komitmen. Memang Dr tak bagi, tapi saya takkan tinggalkan kerja-kerja dakwah kerana manisnya dakwah.

IKLAN

Mudahkan Kos Rawatan Lanjut Ustaz

Bagi anda yang berhajat mahu membantu memudahkan urusan rawatan Ustaz Hanafiah, salurkan sumbangan ke akaun CIMB 7001645436, Maybank 162405085541 atau BANK ISLAM 14162020096634 (Mohamed Hanafiah bin Abdul Malek).

Nak Dengar Suara Ustaz Bagi Nasihat, Klik Video Ini

Kerana 2 Nikmat Ini, Ustaz Tetap Teruskan Kerja-kerja Dakwah, Pesakit Kanser Lain Pun Boleh Praktik!

Sumber/Foto/Video; Hamizatul Maizan Mohamed – Mingguan Wanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI