Selalunya kalau berpuasa, bila bercakap ada yang akan tutup mulut. Bimbang dikatakan bau mulut. Maklumlah makan hanya waktu sahur dan selepas itu tiada apa-apa makanan yang diambil.

Kadang-kadang menggosok gigi boleh membuatkan kita kembali rasa segar dan membantu hilangkan bau mulut. Tak kan lah setiap masa perlu gosok gigi. Ini belum lagi ada yang bangun lambat dan hanya menggoisok selepas zohor.

Ramai yang tidak tahu gosok gigi boleh boleh mengurangkan pahala kita berpuasa. Malah, ada waktu-waktu tertentu yang dilarang untuk memberus gigi. Bukan membatalkan puasa tapi mengurangkan pahala puasa yang kita lakukan pada hari itu.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Tak Boleh Suka-suka Sendawa Depan Orang, Hukumnya Makruh Nabi Pun Larang

Doktor Ini Kongsi Cara Nak Elak Mulut Berbau Pada Bulan Ramadan

Gosok Gigi Elak Bau Mulut Semasa Puasa

Dalam perkongsian video ini:

“Gosok gigi di bulan puasa tidaklah membatalkan puasa. Cuma dihukumkan makruh bila gosok gigi lepas waktu zohor, kalau sebelum zohor tak makruh pun. Makruh ni dikira kurang pahala puasa.

Ini kerana menggosok gigi selepas zohor Ketika berpuasa dihukumkan makruh kerana ia boleh menghilangkan dahaga dan menghilangkan bau mulut mulut orang berpuasa.

Nabi S.a.w menyebut, bau mulut orang yang berpuasa itu wanginya seperti kasturi di sisi Allah

IKLAN

Sebaiknya kita elakkan supaya pahala puasa kita tidak berkurangan.

Sumber: Mencari Redha Allah

Hukum Berus Gigi Semasa Puasa

Soalan: Bersugi itu sunat, tapi kenapa ketika berpuasa perkara sunat seperti itu tidak boleh kita buat. Bagaimana dengan mereka yang mulutnya berbau, tidakkah ini mengganggu orang lain ketika solat jemaah ataupun di pejabat?

Jawapan Dr MAZA:

1. Islam menggalakkan bersugi (berus gigi) kerana ia mengelakkan bau busuk mulut seseorang. Bahkan, kalaulah tidak menjadi beban kepada umat ini sudah pasti kita diwajibkan bersugi lima kali sehari. Ini seperti sabda Nabi s.a.w:

IKLAN

لَوْلاَ أَنْ أَشُقَّ عَلَى أُمَّتِي أَوْ عَلَى النَّاسِ لَأَمَرْتُهُمْ بِالسِّوَاكِ مَعَ كُلِّ صَلاَةٍ

“Jika tidak kerana bimbangkan membebankan umatku ataupun manusia nescaya akan aku perintahkan mereka bersugi setiap kali waktu solat” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim).

2. Apabila kita berpuasa, bau mulut kita menjadi kuat. Ini sesuatu yang sukar dielakkan. Allah tahu hakikat tersebut. Allah Maha Tahu bahawa bau tersebut terhasil kerana kita tidak makan dan minum sepanjang hari keranaNYA. Justeru itu, Nabi s.a.w bersabda:

لَخُلُوفُ فَمِ الصَّائِمِ أَطْيَبُ عِنْدَ اللَّهِ مِنْ رِيحِ المِسْكِ

“Bau busuk mulut orang yang berpuasa itu lebih harum di sisi Allah daripada haruman kasturi” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim).

3. Namun ini tidaklah bererti orang yang berpuasa itu disuruh untuk membiarkan orang lain mencium bau busuk mulutnya. Itu akan menyakiti orang lain. Apatahlagi di zaman kini yang mana kita bekerja di tempat awam, ataupun membabit ramai orang di sekeliling. Tambahan lagi, jika terdapat mereka yang bukan muslim, tentu akan menimbulkan rasa yang tidak selesa terhadap muslim yang berpuasa pada bulan Ramadan ataupun boleh menghilang gambaran keindahan Islam.

IKLAN

4. Maka pendapat yang menyuruh kita membiarkan bau busuk mulut semasa berpuasa tidak begitu kukuh dari segi sifat semulajadi ataupun neutrality agama ini. Dengan menghormati perbezaan pendapat, namun realiti kehidupan yang mesra menolak pandangan tersebut.

5. Adapun dakwaan bahawa ubat gigi yang ada sekarang tidak boleh digunakan kerana ada rasa tertentu, ini tidak kukuh kerana kayu sugi zaman dahulu juga ada rasa yang tersendiri. Selagi mana ia tidak masuk ke dalam perut dengan sengaja maka ia tidak membatalkan puasa.

6. Justeru itu, jadikanlah puasa itu menzahirkan keindahan pekerti dalam perkataan dan perbuatan yang mengeratkan hubungan baik sesama masyarakat. Oleh itu, jangan jadikan bau mulut kita menimbulkan keresahan orang lain terhadap mereka yang berpuasa. Berpuasa dan bersugilah!

Sumber: Jabatan Mufti Negeri Perlis

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI