Hati akan rasa tenang dan lapang bila rumah kemas, bersih dan teratur.Kalau boleh serba serbi nak nampak sempurna, kerja rumah siap dan rumah kemas sentiasa. Namun agak payah dan kekalkan kekemasan lebih-lebih lagi bila ada anak kecil. Bila rumah mula bersepah, kerja rumah tak siap-siap, mulalah stress, rasa nak menyinga, hilang sabar dan anggap diri tak cukup sempurna dalam menguruskan rumahtangga.

Sebenarnya mak-mak jangan difikirkan sangat sesekali rumah nampak bersepah. Biarkanlah. Buat ikut kemampuan diri, belajarlah tenangkan diri bila dalam keadaan ini.

Jemput fahamkan perkongsian daripada Wawa Shauqi ini sebagai panduan;

Ramai sangat yang pm saya tanya pasal,
‘Macam mana nak jadi ibu yang baik.’
‘Macam mana nak hilangkan baran?’
Dan seumpamanya.

Dear parents Dear mommies.
You don’t need to be perfect. Just be patient.

Untuk jadi penyabar, kalian perlu tahu kapasiti kesabaran yang kalian ada sebelum mula terbakar dan meletus.

You know yourself. Stop before you start to forget things, marah dengan perkara kecil dan lupa nak tengok diri sendiri kat cermin.

Isi Tangki Emosi Isteri

Husband-husband kena tengok. Kalau para isteri dah hilang manja dan makin menyinga, cepat-cepat isi tangki emosinya yang dah makin kering.

Peluk isteri, sikatkan rambutnya, urut badannya atau belanja makan aiskrim kegemaran. Tak pun cincin sebentuk atau kalau teruk sangat, belanja dia ‘me time’ 2 hari 3 malam di Damai Laut.

Tapi sebenarnya kesudian untuk tadahkan telinga dengar membebel, atau sesi bersembang tenang antara laki-bini sepanjang malam pun, lebih mahal dan mendamaikan dari Damai Laut.

Yup, just simply being a therapist to her.

Jangan biar isteri terlalu nak jadi perfect. Sempurna itu bukan sifat manusia. Jangan cuba melawan fitrah. Nanti kita juga yang parah.

Isteri, kalau rasa haritu boleh melayan anak, tak larat memasak, senyum dan gantung kuali. Foodpanda kan ada!

Kita tak ada bos yang tukang cek kerja di rumah dah selesai ke belum. Tak ada timeline pun. Kalau tak larat, tinggallah dulu. Buang rasa runsing dengan ‘gunung Kinabalu’ yang makin tinggi setiap hari.

Tenangkan Diri

Belajar bertenang dengan diri bila nampak rumah sepah.

Saya faham perasaan tu. Kadang-kadang, lantai yang melekit, tapi kenapa sampai ke otak rasa berdenyut. Your floor doesn’t define your happiness… so relax.

Jangan setiap masa nak rumah perfect, sampai anak nak main pon kita tak bagi. Rasa runsing je, cepat-cepat pejam mata dan bayangkan otak-otak anak sedang pesat berkembang waktu mereka sedang bermain.

Agak-agak lagi 30 minit suami balik, barulah pulun kemas dengan anak-anak. Kalau tak, nampak anak nak menyepah sikit, dada dah rasa kena cengkam.

Tapi kalau ada hari yang ada extra motivasi, & doing house chores make you happy, teruskan usaha buat rumah berkilat.

Perkara Yang Boleh Dilakukan

Bila bangun tidur, pastikan kita bangun dengan senyum. Kajian dah membuktikan, senyum selama satu minit selepas tidur, boleh meningkatkan paras hormon gembira dalam badan. Dan bantu mood kita kekal ceria sepanjang hari.

Hari ni, malam sebelum tidur, cuba tulis beberapa perkara yang buat kita syukur. Kemudian, tulis perkara yang kita nak buat esok, dan bayangkan sejelas-jelasnya.

Dan cubalah tips-tips dari Ebook Mudahnya Kawal Emosi tulisan Dr Taufiq Razif. Ia sangat membantu saya.

Sebelum tanya macam mana nak sayang anak-anak, sayangi diri sendiri dulu. Penuhi gelas emosi sendiri, sayangi badan sendiri dan rasai kehebatan nyawa yang Allah dah beri.

Itulah langkah pertama nak jadi yang terbaik untuk orang lain.

You are beautifully made by Allah.
Dilahirkan dengan manfaat untuk membahagiakan dirimu, bukan untuk membebanimu.

Salam Sayang,
Wawa Shauqi
t.me/wawashauqi

p/s Gambar arkib tahun lepas. Nasib baik lepas main pandai kemas balik.

Baca disini: Hati-Hati, Mak-Mak Yang Obses/ Risau Tak Dapat Kemas Rumah Boleh Kena ‘Panic Attack’!

MW: Semoga perkongsian ini bermanfaat buat semua. Memang ada benarnya. Tak perlu rasa tertekan dalam menguruskan rumahtangga dan anak-anak.Tak perlu jadikan diri kita terlalu sempurna, buatlah ikut kemampuan diri dan seadaanya.

Sumber: Wawa Shauqi

Jangan Lupa Komen

komen