Cabaran dalam menguruskan anak-anak dan rumahtangga tak mudah. Seringkali kita ‘set’ dalam fikiran, rumah perlu bersih dan kemas, serta anak-anak perlu terurus dan mendengar kata setiap hari. Apatah lagi mendengar ‘standard piawaian’ daripada orang sekeliling, rumah dan anak-anak perlu begini dan begitu. Kesannya menyebabkan fizikal dan emosi kita cukup lelah dan penat.

Hakikatnya, hal mengenai urusan rumahtangga dan pasal rumah ni, ikut suka hatilah kita nak buat apa. Mak BERHAK penat, ada masa tanpa anak dan tentukan rumahnya ikut rentak diri sendiri.

Fahamkan perkongsian daripada Kaunselor Puan Normaliza Mahadi ini

Ada kawan hantar ni pada saya dan tanya pendapat. Saya ni bab bagi pendapat memang cepat.

Sebenarnya kan mak-mak, rumah ni kita punya (walaupun sewa atau berhutang dengan bank? dan anak-anak ni adalah tanggungjawab kita!

Makanya kita bebas berbuat apa-apa di rumah mengikut keselesaan kita.

Rumah bersepah dan rumah kotor berbeza. Rumah bersepah tu adatlah kalau ada anak. Bukan kena audit pun. Kalau nak rumah kemas sentiasa, boleh aje. Pastikan rumah kurang barang. Atau jangan beranak. Kan?. Eh! Pasal rumah ni, kita sukahatilah nak buat apa.

IKLAN

Kalau barang rumah jiran melimpah ruah, kita tak wajib ikut. Rumah kita tak nak sofa biarlah. Nak ada meja makan, sukahatilah.

Masalah timbul bila ada mak-mak yang budget bagus serta buzy body. Pada mak-mak ni rumah ada keperluan standard. Kena ada TV, sofa, karpet, meja makan, meja kopi, almari perhiasan, langsir lawa, siling yang menawan. Kalau tak ada ni, kononnya rumah tak cukup cantik!

Tak payah ikut depa.

Pasal anak-anak. Anak-anak ni ada kalanya melalak sebab dia biasa dikepit. Ataupun angin pus-pus dia datang. Ntah apa kenanya melalak aje. Mak mesti stress.

Macam ni mak. Anak-anak ni ada kalanya kalau kita tahu dia tak sakit dan kenyang, biar ajelah dia melalak sekejap. Belajar jadi pekak sekejap. Tapi nanti jiran dengar dan kata saya ni mak yang tak pandai jaga anak! Alaaah, kalau dia pandai sangat jaga anak, suruh dia jaga si melalak ni sekejap.

Kita ni kan mak-mak, berjalan perlahan ikut flow kita. Jangan ikut mak-mak lain yang kita tak terkejar. Takpa slow asal sampai daripada berlari kena heart attack dan mati.

Kalau rasa malas masak, biarlah. Kalau rasa tak nak mandikan anak, tak apa. Kalau rasa nak tidur sebab penat sangat, tidurlah. Kalau rasa bosan dah jaga anak sebab terlalu penat, mintaklah tolong sesiapa jaga anak sekejap. Tak salah langsung.

Mak berhak penat. Mak berhak mahukan masa tanpa anak. Mak berhak tentukan rumahnya mengikut rentak diri sendiri.

Sebagai mak-mak, mari kita sokong mak-mak lain yang keletihan. Mari kita bagi kata yang menyenangkan. Mari beritahu mak-mak yang sedang struggle kepenatan bahawa it is ok to break down!

by NM

Baca Lagi Di Sini:
“Sampai Satu Tahap Saya Menangis, Fizz Cakap Tak Payah Pedulikan Orang, Janji Sempurna Di Mata Dia” Almy Nadia

MW: Semua perkongsian ini bermanfaat. Ada benarnya, mak BERHAK penat, ada masa tanpa anak dan tentukan rumahnya ikut rentak diri sendiri. Usah jadi terlalu sempurna dalam menguruskan anak-anak dan rumahtangga, yang akhirnya diri sendiri yang lelah kepenatan mental mahupun fizikal. Pilihlah yang membahagiakan diri.

Sumber: Normaliza Mahadi