didik anak

Salah satu teknik terbaik yang patut ibu ayah ajar anak-anak adalah mendidik anak-anak berfikir menggunakan otak kanan seperti mana yang diajar oleh orang Jepun. Ini kerana otak sebelah kanan lebih efektif berbanding otak kiri tetapi ia perlu dipraktikkan dengan lebih kerap untuk mengaktifkan penggunaannya.

Realitinya orang Jepun sememangnya terkenal dengan sikap rajin, berdisiplin dan bijak. Sudah tentu ibu bapa yang menjadi pendorong utama kepada pembesaran anak-anak yang bijak.

Seorang pengguna Facebook, Baharuddin Mohamed kongsikan bagaimana orang Jepun mendidik anak mereka jadi bijak.

1. Teknik rangsangan otak

Orang Jepun menggunakan teknik merangsang otak kanan. Otak lebih kreatif, otak kiri cenderung kepada kira-kira dan fakta.

IKLAN

Bila anak kita mula nak tidur ayam, cakap perlahan kepada mereka, “Mama sayang adik, adik anak yang hebat”. Berikan kata-kata positif pada mereka dan anak akan menyimpan memori imaginasi.

2. Marahlah, tapi jangan tengking

Jangan marah dengan menengking anak-anak kerana semuanya akan disimpan melalui otak kanannya. Orang kita selalu dengar perkataan “jangan”, jangan itu, jangan ini… sehingga anak-anak itu takut mencuba perkara yang baru. Akhirnya sampai besar mereka sukar bercakap di khalayak.

3. Biarkan mereka bermain

Biasakan anak bermain warna dan melukis dikertas, bermain tanah liat, menggunting kertas. Biarkan mereka conteng kerana proses ini merangsang otak kanannya. Ada kajian yang menunjukkan penggunaan penyepit ketika makan oleh bangsa cina dan jepun membolehkan menambah rangsangan pada otak kanan anak-anak. Tak salah ikut benda yang baik. Kayu penyepit sebenarnya mengaktifkan kerja tangan sekaligus merangsang otak kanan anak-anak ini.

IKLAN

4. Teknik imaginasi

Perasan tak anak kita selalu cerita perkara dalam imaganasi nya. Layankan. Selalukan bercerita dengan mereka dan minta mereka sambungkan cerita itu. Cerita itu akan jadi merapu dan mengikut imagenasi mereka. Sebenarnya baik untuk melatih otak kanan mereka.

5. Teka-teki

Bermain teka-teki seperti masukkan barang dalam kotak dan minta mereka teka apa yang ada dalam kotak tersebut, baik untuk kanak-kanak. Mereka akan berfikir dan ia mampu mengaktifkan otak kanan.

IKLAN

Semua tip itu hanyalah sebahagian perkongsian cara merangsang anak-anak lebih fokus dan cepat pandai.

Adakah anda suka perkongsian ini. Kemahiran berfikir sangat penting. Jangan anak kita berfikir dan membuat perkara pattern. Sehingga besar mereka menjadi orang yang biasa. 80% orang melakukan perkara yang orang biasa lakukan hanya 20% antara kita berani melakukan perkara yang orang biasa tak nak buat.

Membaca tip ini adalah perkongsian ilmu. Maksudnya kita hadamlah dengan baik. Utamakan tip ajaran anak cara Islam.