self control

Dalam mendidik anak-anak, pelbagai teknik dan cara mak ayah perlu dipelajari agar anak mudah mendengar arahan yang disuruh serta faham bagaimana untuk melakukannya.Lebih-lebih lagi anak-anak yang peringkat masih kecil yang memerlukan bimbingan dan tunjuk ajar daripada mak ayah sendiri dalam proses tumbesaran mereka. Seringkali ‘kesilapan’ mak ayah hanya memberi arahan secara lisan atau verbal, tetapi ‘terlupa’ untuk memberi tunjuk ajar bagaimana ia sepatutnya dilakukan.

Berikut merupakan antara perkongsian menarik oleh seorang cikgu tadika Fara Jeff, sebagai rujukan;

Lead, dont just feed.

Kita selalu suruh anak macam-macam.

Duduk diam, letak gadjet, jangan tengok tv, kemas mainan, baca buku. Eh memacam lah.

Tapi kita lupa nak tunjuk pada anak macam mana nak duduk diam berfokus, off gadjet, tutup tv buat benda lain, susun barang elok-elok, sayang buku dan ilmu.

Yang kita buat – tunjuk verbally. Erk.

Anak tak nampak perkataan tu berterbangan. Apa ingat macam dalam kartun Alice in The Wonderland ke. Si beluncas tu kalau bercakap akan keluar asap huruf dari mulut. Tidak ya. Buang imaginasi tu.

IKLAN

Yang anak nampak, mulut mak dan ayah macam machine gun. Jalan laju sangat susah stop. Makin pening ada la.

Kita buat. Ajak anak buat. Nanti anak ikut. Jangan semua kita buat terus. Stop feeding.
Kita suruh. Kita tak buat. Jangan mimpi anak nak buat.

Ajar Anak Self Control

Dalam gambar, seorang cikgu comel sedang mengetuai barisan kanak-kanak riang.

Kami tengah buat gross motor activity, with vocab enhancement. Up, down, in, out.
Sub topic – self control.
Nak bagi tune mindset diorang ni, kalau nak main ada peraturan. Dengar arahan. Tunggu giliran.
Bukan main redah je, lari dan tolak menolak.
Nanti pergi playground, takda siapa nak main sama-sama.

IKLAN

Self control tu penting.

******

Sebab tu kita kena ajar anak self control. Supaya semua arahan yang kita suruh tadi dia dapat faham dan ikut.

Dia faham kenapa mainan kena kemas.
Dia faham kenapa buku tak boleh dikoyakkan.
Dia faham kenapa makan kena duduk sampai selesai.
Dia faham kenapa hidup ada peraturan.

IKLAN

Kalau semua kita buat. Kita sedang spoon feed mereka. Akhirnya kita yang penat. Anak ape pon dia tak nampak.

Semai benih sekarang. Jangan bilang tidak.

Sekian,
Cikgu sekali sekala comel.

Semoga perkongsian ini bermanfaat.

Sumber: Fara Jeff