car seat

Nana Mahazan merupakan antara selebriti dan personaliti TV yang sangat mementingkan keselamatan anak-anaknya terutamanya ketika menaiki kereta. Ia menjadi kewajipan buat anak-anaknya untuk duduk didalam tempat duduk khas kereta (car seat) sejak dari kecil seawal usia 3 hari demi menjamin keselamatan.

Kepentingan agar anak-anak memakai ‘car seat’ ini dikongsikan oleh Nana sendiri didalam status yang pernah dikongsikan di facebook dan instagram beliau ketika anak-anaknya masih kecil dahulu;

Berikut antara perkongsian tersebut;

“It is good ramai parents yang utamakan keselamatan anak-anak dengan letak anak dalam carseat. Im so proud of you guys. Tapi, ada jugak yang ramai letak baby dalam carseat kat seat depan. Mungkin ada yang tahu tapi buat tak tahu, atau memang tak tahu.. Untuk kereta yang ada airbag, sangatlah bahaya untuk baby yang duduk dalam carseat dekat seat depan.

Secara generalnya, dalam pembacaan saya, kanak-kanak bawah 12 tahun paling selamat untuk duduk di seat belakang dan dalam car seat.Booster seat sampai 7-8 tahun & after that normal seat pun boleh but pakai seatbelt kereta.I know its not easy tambah-tambah kalau kita tak biasakan baby kita dari kecik kan? Just a friendly reminder to all.Do it for our kids.

Sementara itu, Nana juga ada kongsikan antara tip yang dia amalkan agar anak-anak duduk diam dalam car seat

It is always my priority for them to be in their car seat.For their safety.Kadang kita dah bawak ok, orang pulak kita tak boleh jangka kan?Ada yang mintak tips macam mana nak suruh anak diam dalam car seat.Biar saya share yang ke berapa kali tah tak tau dah ni.Dan saya akan hashtagkan #nanamanusiagigih supaya senang nak rujuk kan?

1. Start Awal

Althea dan Aaqib memang dah dalam carseat sejak umur 3 hari.Masa keluar dari hospital lagi.So diorang dah biasa.

2. Kenyang/bersih

Make sure diorang dah makan or susu.Bersih dari poopoo ke diaper penuh etc.Sebab kalau tak diorang akan meragam. So keluar rumah bila diorang ready.. So timing tu penting.

3. Toys

Penting untuk occupy diorang sepanjang perjalanan.

4. Sabar

Memang diorang ada masa akan menangis.Tak apa.. Sabar.. Cakap dengan diorang, ajak sembang etc.Jangan mengalah.. Bebudak ni diorang terer nak emotional blackmail ni,Hehehe.. Diorang pandai manipulate kita..

5. Jangan Give Up

Kalau nak seribu daya.Ok tu je kot.

Nana juga ada berkongsi gambar akibat anak-anak tidak memakai car seat. Nana turut menyeru mak ayah agar tak berkira apabila membeli Car Seat berbanding harga yang perlu dibayar jika kehilangan nyawa anak sendiri.

“That’s why saya letak anak-anak dalam carseat since umur 3 hari masa nak balik dari hospital lagi.We can change this.. Come on parents.. Carseat tak mahal kalau nak dibandingkan nyawa anak kita.. Maybe masa pregnant lagi dah boleh saving tiap bulan untuk beli carseat dan dah boleh pasang bila last 2 weeks of EDD.”

“Alasan paling common parents bagi, baby nangis.Itu paling biasaaaa..Saya ada share pasal carseat & how to make them comfortable dom carseat dalam buku saya dan pernah jugak post kat IG ni. Try tengok kat #nanamanusiagigih ok? Kejap ke lama perjalanan pun patutnya pakai carseat jugak.Fikir untuk anak.. Ok? Kuatkan semangat!”

Semoga bermanfaat buat mak ayah semua agar jangan mengambil mudah dan lebih prihatin dengan keselamatan anak-anak kita.

Sumber:Nana Mahazan