Setiap mak ayah mahukan anak-anak yang lahir dan besar nanti menjadi anak yang soleh. Anak-anak yang bertanggungjawab, baik dalam keluarga mahu pun pada masyarakat. Itu satu, satu lagi apabila mak ayah meninggal dunia, anak-anak inilah yang mampu mendoakan kita nanti.

Sebab itu, apabila kita meninggal dunia, tiga amalan yang akan kita bawa adalah sedekah jariah, ilmu yang manfaat dan pastinya yang terahhir adalah doa anak-anak yang soleh.

Dari Abu Hurairah r.a. bahawa Nabi Muhammad s.a.w. bersabda: “Apabila seorang manusia mati, putuslah (tulisan pahala) amalan (setakat itu) Kecuali 3 perkara (yang akan berlanjutan tulisan pahalanya) iaitu sedekah jariah atau ilmu memberi kepada yang faedah orang lain atau anak yang soleh yang berdoa untuknya.”
(Hadith Sahih – Riwayat Imam Ahmad).

Ini antara perkongsian oleh Zulkifli Che Noh yang boleh mak ayah jadikan panduan.

Anak-anak ibarat kain putih, terlalu mudah terpalit dengan apa sahaja unsur kebaikan mahupun keburukan yang mereka lalui dalam kehidupan sehari-hari.
Apa yang mereka lihat, dengar mahupun rasa akan tersimpan kemas di dalam minda. Hanya menunggu masa dijelma dalam bentuk tindakan apabila diperlukan.

IKLAN

Buat ihsan dengan ibu bapa

Ustaz Haryanto pernah berpesan; “Mahu anak-anak terbiasa mendoakan kita, samaada ketika kita masih hidup apatah lagi setelah kita meninggal dunia, amalkan solat berjemaah bersama anak, sesudah itu berdoa dengan menyebut nama ibu dan ayah.”

Begitu juga, jika mahu anak-anak melakukan sedekah ataupun korban atas nama kita setelah kita meninggal nanti, selalulah berpesan kepada mereka ketika kita masih hidup lagi. Di samping itu, contohkan mereka dengan melakukan perkara yang sama kita lakukan buat ibu bapa kita.

IKLAN

Menghormati, dan bersikap rendah hati dengan adik beradik dan kerabat

“Abang, adik, jangan berkawan dengan budak hitam tu, pergi masuk ke bilik!” herdik si ibu penuh rasa benci, melihat anak-anak saudara yang agak miskin datang menziarahi.
Anak-anak taat mematuhi. Namun, di hati mereka membuat interpretasi sendiri. Mungkin begini cara kita perlu berinteraksi dengan orang yang miskin dan tidak disukai.
Aduh, bagaimana nasib dunia ini suatu hari nanti. Jika angkuh, sombong disemai sejak dini. Yang tumbuh hanya permusuhan dan rasa benci.

Keluarga adalah harta paling bernilai

Tidak ada keluarga yang selalu tenang tidak teruji. Terutama apabila melibatkan urusan harta pusaka dan soal hati.

IKLAN

Ibu ayah yang matang selalu memilih jalan damai dari mencetus perbalahan.Terutama di depan anak-anak yang menyaksikan. Sungguh, ramai yang sanggup putus saudara dek kerana sekeping geran tanah yang tidak seberapa nilainya. Akibatnya, permusuhan turut melibatkan anak-anak yang tak berdosa.Sepupu sepapat rindu hendak berjumpa mesra, namun dendam ibu ayah menghalangnya.

Jika kita mengimpikan generasi yang soleh dan luhur akal budi, hentikan akhlak buruk kita dari terus diwarisi. Libatkan mereka dalam kebaikan kita, mudah- mudahan meskipun kita telah tiada, amalan kita terus hidup selama-lamanya. Amin.

MW: Tunjukkan contoh yang baik-baik pada anak-anak supaya nanti dia kan ikut dan ingat apa yang mak ayah lakukan, malah itulah yang akan dia buat sama seperti yang mak ayah dia buat.

Sumber: Zulkifli Che Noh

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI