keadaan-rumah-frontliner-selepas-banjir

Sebak melihat petugas barisan hadapan (frontliner) ini yang bagaikan terkedu dengan keadaan rumah selepas ditimpa musibah banjir. Iaitu banjir kilat yang melanda kawasan penempatan terletak berdekatan di kaki Gunung Jerai.

Ustaz Mohammad Yaakub Yusra yang berkongsi gambar tersebut, menjelaskan frontliner yang dikenali dengan nama kak Shida ini baru saja balik dari bertugas di Hospital Sultan Abdul Halim, Sungai Petani.

Tergamam melihat keadaan rumahnya di Taman Rekreasi Tupah yang dipenuhi selut setinggi lutut. Tidak dapat digambarkan keletihan yang dialami ketika itu. Sudahlah, di tempatnya bekerja juga sudah tentu perlu berdepan tugas dan tanggungjawab yang sangat berat ketika ini.

Baca juga : Banjir kilat di Yan, Kedah, ini doa Abah untuk semua

Letih Bertambah-tambah, Frontliner Balik Bertugas Tengok Keadaan Rumah Selut Setinggi Lutut

IKLAN

Letih Bertambah-tambah

Berat mata melihat, jujur berat lagi tanggungan kak Shida. Beliau baru balik bertugas dari HSAH Sungai Petani. Tengok keadaan rumah air yang masuk setinggi dada.

Barang tak sempat keluarkan apa-apa kerana beliau dalam mujahadah di hospital. Bayangkanlah selut setinggi lutut ditinggalkan dalam rumah.

Tak terbayang apa yang difikirkan.

Semoga akak tabah ya.”

Bantu Kemas Keadaan Rumah Selut Setinggi Lutut

Terkesan dengan keletihan yang bakal kak Shida hadapi, Ustaz Mohammad Yaakub mengajak rakan-rakan facebooknya agar dapat bersama-samanya turun padang. Bagi membersihkan rumah kak Shida.

Jommmmmmmmmmmm

Esok (ketika status dimuatnaik) sapa nak join kita pakat-pakat tolong. HANG CANGKUL ka HANG apa pun kita pakat bantu.”

IKLAN

Semoga urusan Ustaz dan kak Shida dipermudahkanNya. Musibah banjir ini turut memberi kesan kepada lima buah kampung sekitar Gurun dan Merbok.

Antaranya Kampung Baru, Kampung Sungai Badak dan Kampung Sungai Kunyit Atas di Gurun. Manakala, Kampung Tandop Batu dan Kampung Batu SUngai Batu di Merbok.

Hujan lebat lebih satu jam menyebabkan aliran Sungai Merbok dan sekitar Tadahan Air Tupah, Gunung Jerai melimpah ke kawasan berhampiran.

IKLAN

Mingguan Wanita : Mendoakan semoga keadaan rumah kak Shida dapat kembali bersih seperti sebelumnya. Semoga mangsa-mangsa banjir yang lainnya bertabah hadapi ujian hebat ini.

Sumber/Foto : Mohammad Yaakub Yusra, Berita Harian

Untuk dapatkan info berkaitan kursus keusahawanan anjuran Mingguan Wanita, join telegram BANGKIT Wanita : https://t.me/bangkitwanitaMW

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI