Makhluk halus, mungkin antara percaya atau tidak. Bagi yang pernah alami akan mengatakan ia benar-benar wujud. Sebai ia juga makhluk Allah yang tidak dapat dilihat dengan mata kasar.

Ada antara kita yang tidak percaya tapi bila alami sendiri, barulah tahu, makhluk halus ini benar-benar wujud. Cuma, ‘benda’ ini boleh dilihat, hanya sekadar menganggu dan mengacau saja.

Tidak hairanlah, ada juga sesetengah rumah yang lama ditinggalkan ada makhluk halus yang menjadi penghuninya. Malah, kalau ada yang tinggal di rumah bertingkat, tidak mustahil akan mendengar bunyi guli, duit syiling jatuh atau kerusi yang ditarik-tarik.

Semua ini kita tak tahu selagi tidak dilihat dengan mata kasar kan. Jadi, kalau keadaan ini berlaku, bolehlah kita usahakan dengan mengesan makhluk halus dengan meletakkan buah kundur. Ini sekadar ikhtiar dan petua orang dulu seperti yang dikongsikan oleh Tuan Ameer Hamzah ini, ada benarnya.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Bunyi Guli, Barang Terhempas Atau Diseret. Cubalah Hidupkan Rumah Dengan Amalan Sunnah

Cara ‘Beradab’ Menginap Di Hotel Bila Bercuti @ ‘Outstation’, Elak Gangguan!

Info Lebih Menarik DI SINI

Makhluk Halus, Kesan Dengan Buah Kundur

Jika rumah anda ada bunyi guli jatuh banyak kali, bunyi orang tarik kerusi, lesung batu seperti ada yang sedang menumbuk atau ada nampak kelibat atau nasi cepat basi maka letakkanlah buah kundur. Tidak kisah di ruang tamu, bilik atau dapur.

Seandainya buah tu busuk buang jauh-jauh dan ganti dengan yang baru sampai tak busuk.

IKLAN

Salah satu keistimewaan buah kundur ini ciptaan Allah ia mampu mengesan kehadiran makhluk halus di pekarangan sekitar rumah kita ataupun serangan sihir keatas individual…

Ini adalah pertua orang dulu kala nenek moyang ataupun cara orang India pun sama menggunakan cara ini untuk mengesan kerana tidak semua orang mempunyai kelebihan mata batinnya terbuka dapat melihat kehadiran sesuatu objek (unseen ghost or jin)

Jadi dengan meletakkan buah tersebut kita dapat mengatasi langkah berjaga-jaga di rumah.

Bukan Menghalau Tapi Mengesan

Buah kundur ini bukan untuk menghalau jin mahupun makhluk halus tetap sentiasa ada di sekeliling kita tetapi hanya untuk mengesan sahaja. Tidak kisah apa agama juga boleh mencuba dan jika ianya berlaku buah itu busuk, maka segerelah berdoa atau apa cara sekalipon mengikut cara bagi setiap agama masing-masing.

Bila mana rumah kita bersih daripada gangguan buah ini mampu bertahan berbulan bulan lamanya dan tidak pulak rosak dan luarannya akan bertukar menjadi selaput keputihan macam debu itu petanda rumah itu tidak ada makhluk yang menduduki di situ dan rumah clean.

Selagi buah ini tidak busuk dan tidak rosak, boleh sahaja digunakan untuk makan dan minum kerana buah ini banyak khasiatnya dan sangat baik untuk kesihatan dalaman wanita.

IKLAN

Kalau ada sembarang gangguan buah tersebut akan berubah seperti di dalam gambar dalam masa yang singkat sehari mahupun seminggu, itu petanda ada sesuatu yang tak kena.
Jadi apa tindakan kita seterusnya sebagai umat Islam?

Bila terjadi seperti ini kita kena lah bersihkan rumah kita dengan ayat2 suci Al-Quran dan zikir. Banyakkan membaca Al Quran dan sentiasa pasang ayat2 surah Al Quran di rumah. Jangan biarkan rumah anda seperti kubur.

Semoga dengan sedikit perkongsian ini dapat membuat kita lebih faham dan tahu akan kegunaannya. Maaf segala salah silap yang mana baik boleh diambil manakala yang buruk itu ditolak.

Ini hanya petua semata-mata untuk mengenal pasti dan mengesan, kita sebagai manusia dari zaman nenek moyang telah wujud dengan pelbagai macam petua yang boleh kita cuba sebagai ikhtiar dan buah kundur hanya asbab sahaja.

Segalanya atas izin Allah Taala.. yang penting hati dan niat kita yang baik sahaja dan bergantung kepada pertolongan Allah..

IKLAN

Sekian Terima Kasih.

Mingguan Wanita : Kita sekadar untuk ikhtiar dan berusaha. Selebihnya kenalah sentiasa baca Al Quran dan pasangkan surah-surah. Insya Allah, moga kita semua dilindungi dan dijauhi. Aamiin.

Sumber: Tuan Ameer Hamzah

 

Mingguan Wanita boleh diikuti juga di telegram :

https://t.me/bangkitwanitaMW

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI