Kalau sedang berdiet, macam-macam dugaan dan cabaran yang perlu dilalui. Lebih-lebih lagi tentang makanan yang menjadi ‘pantang larang’ untuk kita ambil semasa berdiet. Masa ini, kalau ada makanan depan mata, mahu dimakannya.
Bagi yang sedang berdiet, sebolehnya cuba elakkan makanan yang banyak kalori. Bukan tidak boleh makan, tapi takutnya diet ke laut dan mulalah menyesal lepas makan. Mulalah berjanji bagai tak nak makan lagi.
Malah, bagi anfa yang sedang berdiet, tidak bermakna tidak boleh mengambil semua makanan tetapi kenalah tengok kepada jenis makanan tersebut. Disiplin dan kena ada semnagat yang tinggi supaya diet sukses demi mendapatkan berat badan yang diinginkan.
Kali ini, perkongsian daripada Ayu Zule ini, sesuai untuk anda yang sedang berdiet. Kuih lepat pisang yang dibuat versi sihat. Jadi, tak perlulah risau dengan kalori yang diambil sebab bahan pun hanya dua sahaja.
Kali ini,saya ingin kongi resipi sihat lepat pisang tanpa tepung dan tanpa gula.
Ads
Hanya guna 2 bahan sahaja.
Rolled oat & pisang.
Sangatt sesuai untuk mereka yang sedang berdiet dan nak makan kuih tapi dalam versi sihat.
Nak buat sendiri, lepat pisang biasa pun tiada masalah. Boleh saja piliba masing-masing.
Resipi Sihat Lepat Pisang
Ads
1/4 cawan rolled oat – gunakan yang biasa, kisar kering sehingga hancur.
1 biji pisang – dilenyek, gunakan pisang berangan
(Jenis pisang apa-apa pun tak ada masalah).
Cara Membuat:
1. Gaul rolled oat dan pisang yang telah dilenyek tadi sehingga sebati.
2. Selepas itu, layurkan daun pisang di atas api untuk mudahkan cara nak membungkusnya.
3. Letakkan 1 ½ sudu besar bancuhan kuih tadi di atas daun pisang dan balut seperti biasa.
4. Kukus kuih dalam pengukus selama lebih kurang 15 – 20 minit.
5. Tekstur dan rasa sama sahaja dengan buat menggunakan tepung biasa.
6. Tak perlu manis sebab pisang itu pun dah cukup manis.
Ads
Resipi ini boleh dapat 3 biji kuih lepat tapi makan 2 biji pun dah kenyang.
Kalori anggalan dalam 250kcal untuk 3 biji tu..
Jika nak buat banyak, boleh saja gandakan bahan tersebut dan frozen dalam peti ais. Nak makan boleh kukus seketika.
Selamat mencuba.
#healthydiet
#eatcleanmenu
#resepisihatayuzule
MW: Kalau nak sihat, macam-macam cara boleh kita buat. Paling penting kena rajin dan istiqamah untuk sesuatu yang diinginkan.
Khas buat mak-mak yang suka masak sayuran hijau seperti brokoli. Rupanya ada tip mudah yang dikongsikan oleh Puan Salmy Saznira untuk membersihkan lilin pada brokoli yang dibeli. Bukan apa, kadangkala sayur sayuran mahupun buah-buahan disembur dengan bahan pengawet untuk memastikannya kekal segar dan tahan lebih lama.
Berikut perkongsian oleh wanita ini sebagai panduan mak-mak;
“Dulu kakmie dan famili tak suka makan sayur brokoli ni. Tapi sejak akhir-akhir ni semakin minat pulak. Pendek kata tak leh nampak brokoli segar pasti nak angkut beli.Kalau perhati betul-betul, atas gugusan brokoli ni ada warna putih-putih kelabu kan. Semacam lilin pun ada. Cuba alirkan air, pasti air tak boleh lalu ke dalam tu.Ada perasan tak?
“Kebanyakan brokoli di tempat kita ni banyak yang diimport, nak bagi sayur segar sokmo bahan kimia bubuh situ.Tu la kakmie cuba cari jugak cara nak bersihkan racun-racun tu. Alhamdulillah jumpa dah. Rasa bersih sikit la nak makan.Caranya mudah jer. Guna semua bahan yang ada kat dapur.”
Rendamkan brokoli dalam air cuka dan garam dalam 3-5minit. Lepas tu bilas bersih. InsyaAllah.
Cuba rujuk video di bawah. Kakmie ada buat eksperimen.
– Brokoli (kiri) sebelum direndam.
– Brokoli (kanan) selepas direndam. Jelas nampak air boleh tembus masuk dalam gugusan brokoli-(Racun lilin dah hilang).
Ps : Nanti jangan lupa beritahu famili, kawan-kawan tentang tips nih deh, supaya mereka pun tahu. Sama-sama kita sihat.
Jadi buat mak-mak yang selalu memasak, pastikan cuci dahulu bersih-bersih sayur-sayuran dan buah-buahan iya, untuk kesihatan keluarga pada jangka panjang.
Penggemar hotteok boleh cuba resepi hotteok cheese pedas yang dikongsikan Julie Zaini ini. Apa itu hottek? Ia merupakan lempeng manis Korea.
Biasanya intinya kacang merah. Bagi memenuhi citarasa tempatan, olahan resepi cheese pedas ini boleh dinikmati keenakannya. Cara nak membuatnya juga mudah.
Kongsi Julie, “Malam tadi buat Hotteok (kalau sebutan dalam bahasa korea “Hottok” bukan Hot Te Ok) . Isi intinya kalau resepi asal boleh letak japche, kekacang campuran,inti kacang merah dan macam-macam lagi, ikutlah kreativiti anda.
Tapi Mibu letak filling cheesedale lepas tu derhaka masa masak tu sprinkle parlsey, cili flake dan all purpose spice sebab nak nampak luar tu macam lawa dan pedas-pedas sikit.
Lepas tu cicah dengan mustard ke,cili sos atau thousand island.
Campur semua ikut turutan bahan tau, gaul-gaul uli rata-rata kemudian perap sehingga kembang 2x ganda.
Ambil sedikit minyak sapu rata-rata pada tapak tangan untuk elak adunan melekat-melekat kat jari.
Adunan sedikit lembik masa nak canai/bahagi doh.
1 doh tu bahagi la kepada 8 atau 10 bahagian, bulat-bulatkan dan leper-leper isi inti (macam nak buat pau tu ler) Permukaan memang akan berminyak, taburkanlah parley, cili flake dan all purpose spice siap-siap.
Panaskan pan api kecil aje ye, letaklah Butter ( Mibu guna Garlic Spread Butter ) sikit lepas tu masaklah, leper-leperkan adunan supaya di leper macam roti bom tu.
Kuih Lipat ini merupakan antara kuih tradisi Terengganu. Rasanya agak mirip karipap. Tak susah sebenarnya hendak membuat kuih ini. Ikuti saja langkah demi langkah yang dikongsikan oleh wanita kelahiran Terengganu ini,.
Mudahkan? Jom buat sendiri Kuih Lipat. Tak perlu ke Terengganu lagi untuk menikmatinya. Selamat mencuba!
Kuih Lipat Terengganu
Bahan inti:
150gram daging – potong kecil dan rebus
6 biji kentang – potong dadu
6-7 ulas bawang putih – hiris (2 biji blender)
5 biji bawang merah – hiris ( 3 bii blender)
3-4 labu bawang besar – potong dadu ( 1 biji blender)
Sedikit rempah gulai daging @ ayam
Sedikit rempah cap bunga Ros – jika ada
Sedikit daun sup – racik
Cili padi – pilihan
Garam dan gula
Minyak masak
Bahan Kulit:
3 cawan tepung gandum
3 cawan air
3 biji telur
Secubit garam
Sedikit air
Cara Membuat Kuih Lipat:
Satukan 2-3 sudu rempah kari daging bersama rempah cap Ros dan bawang kisar. Kacau sebati. Panaskan minyak di dalam kuali, tumis bahan tadi hingga pecah minyak. Biar seketika.
Bila dah pecah minyak, masukkan bawang-bawang yang dihiris dan dipotong dadu tadi. Kacau perlahan hingga masak. Masukkan pula daging yang telah direbus diikuti air rebusan daging. Biar mendidih.
Apabila nampak dah agak kering, masukkan ubi kentang. Gaul sebati, tambah sedikit air dan masak hingga kentang empuk. Kalau nak sedikit pedas, boleh masukkan cili padi. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Jangan masak terlalu lama takut hancur. Angkat dan masukkan ke dalam bekas. Tabur daun sup di atasnya dan kacau. Ketepikan.
Untuk membuat kulitnya; gaulkan gandum dan air, kacau rata. Masukkan tepung yang digaul tadi ke dalam pengisar, masukkan telur dan garam dan kisar untuk dapatkan kulit lagi cantik dan licin.
Panaskan kuali. Jika tak menggunakan ‘non stick pan’, boleh letak sedikit minyak supaya tak melekat. Sendukkan sedikit adunan tadi dan letak di tengah kuali. Ratakan seperti membuat lempeng.
Angkat apabila gelembung udara muncul di tengah dan di kelilingnya agak terangkat. Ulangi proses hingga selesai. Setelah itu, letakkan sedikit inti di bahagian tengah kulit dan gulung seperti popia.
Panaskan minyak dengan kuantiti yang banyak dan bolehlah goreng. Angkat dan tos. Selebihnya boleh simpan di dalam peti sejuk dan keluarkan bila hendak goreng. Jangan lupa Alaskan dengan plastik tiap lapisan kuih agar tak melekat.
Untuk membeli bahan-bahan dan kelengkapan memasak, boleh klik sini
Selepas fenomena ‘Curang Tanpa Niat’, kini Astro mempersembahkan drama baharu ‘Dia Imamku’ yang pastinya bakal menggegarkan emosi penonton. Menampilkan Kamal Adli dan Siti Saleha...