Kulit popia yang tak habis digunakan selalunya memang mudah kering dan keras jika tidak disimpan dengan betul. Apatah lagi bila lama disimpan dalam peti sejuk. Selalunya bila kulit popia dah jadi kering dah keras, ramai yang buang sahaja sebab anggap dah tak boleh digunakan.

Sebenarnya ada caranya untuk lembutkn kembali kulit popiah yang kering dan keras ni. Iaitu lapik dengan kain lembap dan kukus sekejap.

Kulit Popia Jadi Lembut

Untuk faham lebih lanjut caranya boleh cuba tip yang dikongsikan oleh Puan Bee Keng ini.

Cara nak lembutkan kulit popia yang keras atau kering setelah lama disimpan dalam peti sejuk beku (freezer) atau diletakkan di luar terlalu lama selepas disajikan menyebabkan ia kering.

Cara-Caranya :

1. Dalam kuali atau periuk stim lapiskan lubang-lubang dulang pengukus dengan kain bersih yang lembap. (Saya masak dulu kain bersih saya untuk pastikan ia tiada kuman langsung, maaf ya .. saya ni ada OCD sikit. ).

**Kain lembap bukan basah ya.Maksudnya ia perlu diperah hingga betul-betul kering tiada air menitis langsung.

2. Letakkan kulit popia tersebut dan tutupkan dengan satu lagi kain bersih yang lembap.

3. Pastikan air tidak terlalu banyak atau dekat dengan dulang pengukus, kalau tak semasa air mendidih, basah pula kulit popia tersebut. Stim selama 10-15min.

IKLAN

4. Buka penutup stim dan pastikan ia betul-betul lembut, kalau tak, di-stim sekejap lagi.

Nota:

  • Semasa disajikan, alihkan kulit popia tersebut sekali dengan kain atas bawah tersebut ke dalam pinggan penyajian, ia akan mengekalkan kelembapan sehingga popiah habis dimakan.
  • Namun ia tidak boleh dibiarkan terlalu lama sehingga berseharian, sebab kain lembap boleh menyebabkan ia basi dan boleh menyebabkan keracunan makanan.
  • Kalau tak habis dinasihatkan disimpan terus ke dalam peti sejuk dan masa mahu makan baru dikukus lagi.

Sebenarnya, cara penyimpanan juga memainkan peranan yang penting untuk pengelakkan kulit popia menjadi kering dan keras. Untuk mengelakkannya keras selepas dibuka dan disimpan balik dalam peti sejuk beku (freezer), pastikan mulut pembukaan plastik kulit popia dilekat dengan tape sehingga kedap udara (saya guna tape yang lebar).

Namun demikian kadang-kadang kalau disimpan terlalu lama ia akan hilang kelembapan, kering dan keras juga. Tetapi ia tidak seteruk yang plastiknya dibiarkan terbuka dan terus masuk freezer, yang ini bukan sahaja kering malah kulitnya pun turut pecah dan merekah.

IKLAN

Untuk pengetahuan, orang cina suka makan popia yang tak goreng.

Selamat mencuba gais!

Baca Lagi Di Sini:
Popia Bergedil RANGUP, Celup Dalam Telur & Digoreng Rasanya Lebih SEDAP!

MW: Menarik tip yang dikongsikan ini, boleh cuba nanti. Jadi, tak lah membazir buang kulit popiah bila ia kering, boleh kukus sekejap semula supaya ia lembut semula.

IKLAN

Sumber: Bee Keng

 

Mingguan Wanita juga boleh diikuti di

YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial

Telegram: https://t.me/bangkitwanitaMW

Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita

Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita