anak lebih fokus

Ada tak mak ayah yang mencari tip untuk buat anak lebih fokus dalam buat sesuatu benda, bukan dalam pelajaran harian sahaja malah berfikir di luar kotak.

Ya, biasanya kalau anak susah nak bagi tumpuan di sekolah kesannya akan itu akan ketinggalan dalam pelajaran di dalam kelas. Tapi ini bukan bermakna anak tu tak pandai ya.

Mak ayah kena selidik balik apa minat dan kemahiran yang anak mampu buat. Kalau boleh semak lah minat anak-anak dari peringkat awal lagi macam yang bapa, Baharuddin Mohamed, ini buat pada anak kecilnya.

Didik Anak Lebih Fokus

Ini anak saya yang ke-9, iqbal namanya. Bongsu lah kot. Umurnya dua tahun lebih. Pantang lepa sikit maknya pergi sidai baju dia ada je projek sendiri.

Anak kita anak yang kreatif sebenarnya. Tapi kita je yang kadang-kadang tak perasan dengan kelebihan mereka.

IKLAN

Saya pernah ke luar negara. Salah satu negara yang pernah saya sampai adalah negara jepun. Mereka mendidik anak mereka dengan cara yang sedikit berbeza.

1. Mereka menggunakan teknik merangsang otak kanan. Otak kanan adalah lebih kreativiti, otak kiri adalah cenderong kepada kira-kira dan fakta.

Bila anak kita mula nak tidur ayam, cakap pelahan pada mereka ” mama sayang adik , adik anak yang hebat”. Berikan perkataan yang positif pada mereka. Anak-anak ini akan menyimpan memori imeginasi.

IKLAN

2. Biasakan anak bermain warna dan melukis dikertas, bermain tanah liat, menggunting kertas. Biarkan mereka conteng kerana proses ini merangsang otak kanannya. Ada kajian yang menunjukkan penggunaan penyepit ketika makan oleh bangsa cina dan jepun membolehkan menambah rangsangan pada otak kanan anak-anak. Tak salah ikut benda yang baik. Kayu penyepit sebenarnya mengaktifkan kerja tangan sekaligus merangsang otak kanan anak-anak ini.

3. Jangan marah dengan menengking anak-anak kerana semuanya akan disimpan melalui otak kanannya. Orang kita selalu dengar perkataan “jangan” , jangan itu, jangan ini…. sehingga anak-anak itu takut mencuba perkara yang baru. Akhirnya sampai besar mereka sukar bercakap di khalayak.

IKLAN

4. Isteri saya selalu menggunakan teknik imagenasi. Perasan tak anak kita selalu cerita perkara dalam imaganasi nya. Layankan. Selalukan bercerita dengan mereka dan minta mereka sambungkan cerita itu. Cerita itu akan jadi merapu dan mengikut imagenasi mereka. Sebenarnya baik untuk melatih otak kanan mereka.

5. Satu teknik lagi adalah selalu bermain teka-teki atau masukkan barang dalam kotak dan minta dia teka apa barang dalam kotak itu. Membuatkan mereka mula berfikir dan mengaktifkan otak kanan.

Semua tip itu hanyalah sebahagian perkongsian cara merangsang anak – anak lebih fokus dan cepat pandai.

Adakah anda suka perkongsian ini. Kemahiran berfikir sangat penting. Jangan anak kita berfikir dan membuat perkara pattern. Sehingga besar mereka menjadi orang yang biasa. 80% orang melakukan perkara yang orang biasa lakukan hanya 20% antara kita berani melakukan perkara yang orang biasa tak nak buat.

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI