Dugaan dalam perniagaan orang popular dan dikenali, ramai yang mula mengambil kesempatan dengan jalan yang mudah.Termasuklah mencari rezeki dengan menjual barangan palsu.

Seorang wanita tampil membuat pengakuan bahawa dia telah menghasilkan Sambal Nyet palsu hasil ciptaan Cef selebriti media sosial, Khairul Amin Kamarulzaman, 29, atau nama popularnya Khairulaming.Sekaligus menjawab kekeliruan kepada para pembeli punca ‘Sambal Nyet’ yang dibeli berbuih, berbau busuk dan tak tahan lama.

Terdahulu Khairulaming berkongsi di laman Twitter bahawa terdapat seseorang yang mengaku sebagai ‘reseller’ tapi sebenarnya menghasilkan sambal dan menjual yang palsu. Malah lebih 700 botol sambal palsu telah dibeli dari wanita ini.

3 Tuntutan Khairulaming

Menurut Khairulaming lagi, wanita itu datang bertemunya pagi tadi dan dia telah membuat tiga tuntutan terhadap individu tersebut.

Pertama, katanya, adalah agar wanita tersebut membayar pampasan tunai, namun duit tersebut tidak akan dipulangkan kepada pembeli memandangkan proses memulangkan wang bukan mudah selain dia mahu pembeli turut bertanggungjawab dalam isu ini.

“Oleh itu, 100 peratus duit ini aku akan sedekah kepada asnaf yang memerlukan di bulan puasa. Aku tak akan ambil satu sen pun.

“Kedua, video permohonan maaf secara umum. Ini adalah videonya meminta maaf dan mengaku kesilapannya yang palsukan kandungan sambal dan juga rekaan botol Sambal Nyet,” tulisnya di laman Twitter hari ini.

Menurut Khairulaming, tuntutan ketiga adalah kenyataan pengakuan salah di balai polis.

“Tadi dia dah pergi ke Balai Polis Damansara yang aku buat laporan semalam, dan buat pengakuan bertulis di situ. Semua maklumat dan pengakuan salah dan dirakam dalam laporan polis.

IKLAN

“Selain itu, kedai dia pun sudah disekat daripada Shopee walaupun semalam nama kedai sudah tukar dari MasturaAliyah ke DK Perfume Shop,” katanya.

Tambah Khairulaming, dia berharap agar isu tersebut menjadi pengajaran kepada mana-mana pihak yang cuba untuk melakukan perkara sama pada masa hadapan.

Baca Lagi Di Sini:
Beli Banyak Tomato, Masak SAMBAL PENYET Buat Stok Dalam Peti!

Sumber: Kosmo, Twitter Khairulaming

MW: Dugaan orang popular berniaga. Sebagai pesanan dan pengajaran, janganlah menipu dalam berniaga. Carilah rezeki yang halal dengan cara tersendiri.

IKLAN

JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW

Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.

Klik link ini untuk menyertainya: https://t.me/bangkitwanitaMW

Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.

Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.

Apa yang menarik, kursus-kursus ini memang direka khas untuk mereka yang mahu berniaga sebaik tamat latihan asas kemahiran ini.Sejumlah tujuh kursus asas latihan praktikal dan demo dibuka untuk penyertaan merangkumi sektor makanan, pengurusan, busines kedai online, jahitan dan perkhidmatan.

IKLAN

Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40

JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI
Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 12 Jun dan 26 Jun 2021. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti. ( https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/ )

JOM JAHIT BAJU KURUNG. BUAT DUIT JAHIT DI RUMAH
Orang kata kalau pandai jahit baju kurung, maka nak jahit pelbagai jenis baju lain akan jadi lebih mudah. Kursus dijalankan dalam dua pilihan tarikh iaitu 12 Jun dan 26 Jun 2021 ( https://toko.ideaktiv.com/product/jom-jahit-baju-kurung-buat-duit-jahit-di-rumah/ )

Mingguan Wanita juga boleh diikuti di

YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial

Telegram: https://t.me/bangkitwanitaMW

Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita

Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita