Buat mak-mak yang ada masalah anak payah nak makan sayur, mungkin boleh cuba resipi kobis bunga goreng rangup ni. Bila disalut dengan tepung suji dan digoreng rangup, teksturnya jadi macam popcorn. Ia boleh dimakan dengan nasi atau makan begitu sahaja. Anak-anak mesti suka.
“Bunga kobis goreng krup krup. Boleh sediakan untuk makan bersama nasi atau jajan untuk anak anak nikmati waktu petang.”
Bahan-Bahan:
Kobis bunga
Sedikit serbuk cili
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit serbuk ketumbar
8 sudu tepung jagung
6 sudu tepung beras
garam and gula
2 sudu tepung suji
Daun Kari
Cara Membuat:
1. Basuh bersih dan potong kobis bunga.
2. Letak sedikit serbuk cili.
3. Tambah sedikit serbuk kunyit.
Ads
4. Kemudian sedikit serbuk ketumbar.
5. Selepas itu, tambahkan pula tepung jagung,tepung beras, garam dan gula. (Boleh masukkan perencah ayam atau aji kalau suka) Saya buat vegetarian pun sedap takde perencah.
6. Renjiskan dengan sedikit air dan gaul sebati.
7. Masukkan pula tepung suji.
Ads
8. Bunga kobis yang disaluti tepung suji.
9. Goreng dengan minyak.
10. Goreng daun kari dan tabur di atas.
Ads
Siap! Bunga kobis goreng sedia dihidang.
Info Ekstra!
Tepung suji berfungsi bagi ranggup dan tekstur timbul timbul kasar kasar sikit…macam popcorn
MW: Menariknya resipi bunga kobis rangup ni. Anak-anak yang tak suka makan sayur pun, mesti boleh suka bila mak-mak goreng macam ni. Nampak macam popcorn. Daripada bagi jajan yang tak sihat buat anak, lebih baik bagi sayur macam ni.
Bagi mak-mak yang nak buat rendang ayam atau daging untuk makan sendiri di rumah dalam kuantiti yang sikit, ataupun berhasrat untuk jualan dalam kuantiti yang banyak, boleh ikut panduan yang dikongsikan ini.
Bukan apa, rendang kena buat dengan sukatan yang betul barulah sedap, secukup rasa pedas, lemak,masam, manis sempurna.
Boleh cuba resipi rendang sedap oleh Puan Masmira Idris yang dibuat jualan.
Saya nak share Resepi Rendang versi saya. Resepi ni saya guna untuk jualan Rendang saya setiap tahun. Alhamdulillah tempahan tahun ni 34 ekor rendang ayam, 30 kg Rendang Daging, 35 bekas Rendang Cabai Daging & Paru.
Kawan-kawan boleh cuba, moga bermanfaat. Saya sertakan sekali portion pes rendang untuk niaga. Saya masak satu periuk besar size 55cm. Saya masak dalam 5 jam. Untuk rendang ayam saya masak seekor-seekor. Saya cedok lebih kurang 4-5 senduk besar pes rendang untuk setiap seekor ayam dan masak dalam periuk kecik.
RESEPI RENDANG Untuk 1 Kilo
Bahan-Bahan:
Ayam 1 ekor / Daging 1 kg
Bahan Kisar:
Cabai kering dalam segenggam atau lebih
Cili padi sikit kalau nak lagi pedas
5-6 ulas Bawang merah
1 labu kecil Bawang besar
4 ulas Bawang putih
3 inci Halia
Lengkuas banyak (1.5 kali ganda tapak tangan)
7-8 batang Serai
2 sudu besar Biji ketumbar
2 inci Kunyit hidup
* Kisar bahan-bahan di atas jangan halus sangat, kasar=kasar sikit takpe.
300g Santan
Kerisik skit
1-2 keping Asam keping
Gula melaka/merah skit
Gula batu skit
Daun kunyit
Daun Limau Purut
1 kg Cabai kering (masa blend letak minyak sikit untuk hancurkan baki biji cabai)
Cili padi sikit kalo nak pedas (untuk jualan saya tak letak)
3.5kg Bawang besar
500 gram Bawang putih
900 gram Halia
4.2 kg Lengkuas (selepas proses dan potong)
1.5 kg Serai (selepas proses dan potong) serai saya beli dalam 6kg
150 gram Biji ketumbar
800 gram Kunyit hidup
* Kisar bahan-bahan di atas jangan halus sangat, kasar=kasar sikit takpe.
6 kg Santan
1 kg Kerisik
2 genggam Asam keping
4 ketul Gula melaka
segenggam Gula batu
1kg Gula Pasir
1 kg Minyak masak (untuk menumis)
Daun kunyit
Daun Limau Purut
Cara Membuat:
1. Panaskn minyak sikit, tumis bahan kisar tadi.
2. Boleh masuk santan siap-siap. Kalau nak letak last pon boleh.Terpulang. Saya letak awal untuk galakkan kuah cepat pecah minyak dan garing.
3. Letak garam gula, gula melaka, gula batu, asam keping sikit, kerisik sikit. (kalau rendang daging garam letak last)
4. Masak sampai pecah minyak dan garing.
5. Masuk ayam/daging, tambah air.
6. Masuk daun kunyit yang dihiris halus dan koyak-koyak daun limau purut masuk dalam kuah. Kacau-kacau sekejap perlahankan api. Siap!
Mingguan Wanita:Semoga perkongsian ini bermanfaat. Jadi buat mak-mak yang nak buat rendang sukatan sikit di rumah, atau nak buat sukatan banyak untuk jualan, boleh ikut resipi yang dikongsikan ini.
Pajeri orang sekarang tak macam masakan pajeri orang dulu-dulu. Apa yang dikongsikan Syed Mohd Nazlidalam grup Masak Apa Hari Ni (MAHN) ni memang ada betulnya.
Susah dah nak jumpa, kalau ada pun rasa santannya kuat. Hilang rasa asli pajeri itu. Sebab itulah, mak-mak muda terutamanya kena belajar ilmu masakan ini.
Ini cara betul masakan pajeri baik terung atau nenas, 10 rahsia yang dinyatakan ini kena ada. Point yang beliau kongsikan inilah yang akan membetulkan salah faham terhadap pajeri nenas.
10 Cara Betul Masak Pajeri
1. Pajeri bukan sejenis masakan berkuah cair.
2. Ianya berkuah pekat.
3. Rempah yang digunakan ialah rempah kari daging.
4. Bahan wajib ialah kerisik yang digaul bersama rempah sebelum ditumis.
5. Bahan tumisan selain bawang putih / merah ialah hirisan halia dan ’empat sekawan’. Jangan dok rajin tambah serai segala bagai.
6. Proses mati rempah dan pecah minyak adalah sama macam tumisan kari ikan.
7. Cukup sedikit pati santan.
8. Masakan ini jenis masakan manis dan perlukan gula yang sedikit banyak.
9. Nenas hendaklah dicelur air panas terlebih dulu.
10. Rasanya mesti ada rasa rempah, rasa gula, rasa garam dan sikit sangat rasa lemak. Diulangi SIKIT SANGAT RASA LEMAK!
Masakan Pajeri Kena Rupa Macam Ini
Mak-mak, masaklah pajeri tu sampai jadi macam dalam gambar ini. Ini pajeri dari Mak saya yang saya akan gaul nasi di dalam periuk bekas-bekas tinggalan yang ada.
Akhir-akhir ni memang menjadi sebutan ramai buah peach seakan bentuk donut. Rasanya lebih manis dan ‘juicy’ berbanding buah peach biasa serta lebih tinggi nutrisi.
Namun demikian atas kreativiti, Chef Che Azawimie Che Zahari berjaya mengolah resipi donut yang sedap menjadi seakan buah peach pula. Memang sedap, terasa lemak masin butter cair dan manis gula apabila dinikmati panas-panas.
Berikut perkongsian resipi ‘Salted Peach Donut’ oleh Chef Pastri Che Azawimie Che Zahari sebagai rujukan mak-mak yang ingin cuba sendiri di rumah.
Sana sini viral pasal buah donut peach kan. Rege pun boleh tahan tapi sempat la saya merasa 3 kali beli.
Disebabkan ramai yang cakap mahai, tak mampu beli, so saya buat la satu resepi yang semua orang suka. Tipu la kalau cakap tak suka kan. Kejap je licin.. Terasa lemak-lemak masin + manis-manis gula.
SALTED PEACH DOUGHNUTS
Bahan-Bahan:
1Kg Tepung Gandum
700ML Susu UHT
2 Sudu Besar Shortening
1 Biji Telur
1 Sudu Besar Gula Kastor
2 Sudu Besar Yis
1/2 Sudu Kecil Garam
1 Sudu Besar Pes Perisa Tebu
1 Sudu Kecil Pewarna Kuning Telur
1 Sudu Kecil Prd Red Velvet
1 Blok Salted Butter (Potong kecil-kecil untuk buat inti)
*Susu Susu Tepung
*Gula Kastor
Cara Membuat:
1. Campurkan kesemua bahan-bahan kecuali butter.
2. Selepas semua di uli, akhir sekali masukkan pewarna red velvet.
3. Rehatkan doh.
4. Timbang doh 30gm. Bulat-bulatkan dan masukkan salted butter sebagai inti.
5. Rehatkan doh. Kemudian tekap untuk nampak bentuk buah peach.
6. Tekan doh dengan hujung jari, rehatkan doh supaya kembang.
7. Goreng dalam minyak yang banyak dengan api perlahan.
8. Toskan. Tunggu sehinga suam dan gaulkan ke dalam gula tadi.
Sedia dimakan. Jika adunan lembik, cuma tambah tepung dan uli lagi.
Nak makan kena makan panas-panas tau, baru terasa lemak-lemak masin butter yang cair tu.
Founder wanita antara ditahan terlibat pengedaran pil kuda di Kelantan, nilai rampasan RM6.16 juta. Memaparkan gaya hidup mewah termasuk menayang kenderaan mewah antara trend...