Kluster Kayangan.. Tak Pernah Hidup Susah, Itu Yang Mendongak Ke Langit

Sehingga ke hari ini masih terdengar ‘bunyi’ betapa tidak mudahnya menguruskan kluster kayangan ini. Atau pesakit Covid-19 yang baru pulang dari luar negara. Baik mahu mengurus rawatan sampailah ke menu makanan yang dipersoalkan.

Perkongsian Dr Ahmad Samhan, mendedahkan kesukaran frontliner mengurus kluster kayangan ini. Baru dua ke tiga orang pesakit sebegini saja sudah boleh buatkan frontliners pening kepala. Down mental dan emosi frontliners dibuatnya.

Aku Nak Cakap Dengan Pengarah Hospital Sekarang!

You jangan main-main dengan i. You tak kenal siapa i
Berapa kali saya nak terangkan. Encik kena sabar
Oh, you tinggi suara ya? Nama apa? I’ll call my lawyer. Aku nak cakap dengan pengarah hospital sekarang!”

Bukan senang nak uruskan pesakit yang tak faham bahasa. Semua dia nak cepat. Dah terbiasa dengan layanan VVIP. Dari tadi diperhatikan. Mundar mandir seperti cacing kepanasan.

Suruh duduk dan tunggu giliran tak mahu. Mahu terus dilayan. Padahal ramai lagi orang lain yang datang lebih awal untuk disaring. Suruh jaga jarak, dia siap ajak member lain vaping sekali. Bukan tak tahu,kawasan hospital tak boleh hisap rokok.

Bila dilarang, “Bukan hisap rokok,vape lah!”

IKLAN

Tak Pernah Hidup Susah, Tak Pernah Jadi Miskin

Mereka memang kluster dari kayangan. Tak pernah hidup susah. Tak pernah jadi miskin. Itu yang mendongak ke langit. Lupa nak berpijak ke bumi.

Dah kata jangan keluar negara. Tapi semua penerbangan ke luar negara penuh. Bila pulang bawa virus. Sekarang kerajaan suruh buat saringan dan kuarantin di pusat kuarantin, banyak pula dia komplen. Tandas busuk lah. Bilik takda aircond lah. Makanan tak sedap lah.

Susah nak beri kerjasama. Mereka ini tak perlu ramai. Ada 2-3 orang yang perangai begini dah pening kepala. Rasa macam handle 1000 orang. Hina staff kesihatan macam takda maruah. Nak tunjuk dia ada kabel besar, boleh dapat layanan istimewa. Tolonglah!

Baca sini :Covid-19 tak kenal dari kayangan atau bumi, kaya raya pun tak terkecuali

IKLAN

Walau Ramai, Kluster Tabligh Paling Mudah Bagi Kerjasama

Nak aja beritahu covid, “Weh, kau jangan masuk badan orang kayangan. Jangan masuk badan siapa-siapa pun. Kalau nak masuk juga, kami rela kau masuk kluster tabligh

Tak pening kepala. Kluster paling mudah beri kerjasama. Walaupun ramai, tapi tak susah nak handle. Mereka dengar arahan. Jaga jarak. Sabar tunggu giliran dan tak merungut.

Ada siap tanya khabar. Tanya doktor dah makan atau belum. Bila kita beri arahan,mereka ikut. Sebab mereka diajar untuk taat.

Bila di kuarantin, ramai staff kesihatan terkesan melihat mereka. Al quran jadi teman. Solat awal waktu. Tiap kali doktor buat rondaan, mereka doakan. Doktor yang letih pun jadi kuat.

IKLAN

Ini luahan salah seorang sahabat saya sebagai frontliner yang menguruskan kluster dari kayangan.

Kami merawat tak kira bangsa,agama dan jantina. Semua sama. Cuma apa kami pinta beri kerjasama. Itu saja.

Sebab virus ini tak kenal siapa. Yang kaya,yang miskin, semua ada risiko untuk kena. Ingat, kita hidup didunia tak lama. Akhirnya, ke tanah juga.

Kongsikan cerita ini pada orang lain sebab masih ramai yang tak beri kerjasama pada petugas kesihatan.

Sumber/Foto : Ahmad Samhan – masih belajar tunduk ke bumi –