Kesetiaan seorang suami dicurangi isteri. Tular watak lakonan Zamarul Hisham menerusi lakonan hebatnya dalam drama Saat Hilangnya Cintamu gandingan bersama Rita Nadira.

Watak yang dipegang oleh Zamarul membuatkan penonton menitiskan air mata. Dalam drama terbitan Zeel Production itu, Zamarul melakonkan watak suami yang tersakiti kerana isteri curang dengan lelaki lain.

Kesetiaan Seorang Suami Dicurangi Isteri

Zamarul yang melakonkan watak bernama Razil sanggup tinggal dalam sebuah pondok kecil bersebelahan rumah bekas isteri kerana enggan berpisah dengan dua anaknya. Rata-rata penonton memuji kehebatan lakonan Zamarul kerana berjaya merobek hati penonton. Difahamkan, drama tersebut diangkat daripada kisah benar sekaligus membuktikan lelaki setia itu memang benar-benar wujud.

Namun Puan Sharifah Zahidah menerusi perkongsian di akaun Facebooknya mempunyai pandangannya yang tersendiri tentang watak Razil.

Malah Sharifah Zahidah juga turut memberi pendapat tentang pengajaran di dalam penulisannya berdasarkan atas situasi yang dikongsikan. Ikuti pandangan yang banyak memberi pengajaran buat suami dan isteri.

“EDITED: Oh Zamarul ceraikan juga isteri dia. Okey, jadi pandangan ni tak terpakai untuk cerita ini tetapi pengajaran di dalam tulisan ini masih valid berdasarkan situasi yang saya sebutkan di dalam ini.

***

Lalu klip sebuah drama yang dilakonkan semula oleh Zamarul Hisham tentang kesetiaan seorang suami yang dicurangi isteri.

Di saat orang lain memuji-muji kesetiaan Zamarul, saya melihat itu sebagai tindakan yang langsung tidak heroic.

Isteri curangi suami sehingga berzina dengan lelaki lain. Lelaki memaafkan?

YA, MEMAAFKAN KESILAPAN ITU BAIK.

Tetapi.

Memaafkan dalam konteks ‘menerima kembali’ hanya memperlihatkan seoalah dosa dan damage yang dilakukan wanita itu tidaklah begitu besar.

Seperti mana saya melihat begitu jelek dan benci perbuatan suami curangi isteri dan tidak membiarkan isteri mudah-mudah menerima kembali suami – seperti itu juga halnya saya melihat jelek sekali perbuatan yang sama dari seorang isteri.

Zina dari seorang lelaki atau wanita berkahwin adalah jauh jauh lebih berat dan hina dari zina dari seorang lelaki atau wanita bujang. Kerana itu, Islam begitu ’tegas’ menanggapi isu zina pasangan berkahwin sehingga hukuman yang diberikan adalah rejam sampai mati.

Rejam sampai mati – bermakna – tiada lagi ruang untuk mereka berdua. Tiada peluang kedua. Tiada.

Yang ada cuma TAUBAT yang wajib disegerakan sebelum hukuman dilaksanakan.

Itu saja.

Tiada jalan lain untuk mengekang perzinaan pasangan berkahwin.

IKLAN

Tapi.

Apa yang terjadi hari ini.

Kita lebih cenderung memaafkan dan menerima kembali pasangan – kerana takutkan perceraian. Takutkan kehilangan.

Jika saya berada di tempat Zamarul atau sesiapa pun yang sekapal (waliyazubillah) – saya tidak akan beri peluang kedua.

Kenapa?

Kerana saya melihat Islam adalah solusi.

Jika Islam sendiri menawarkan satu bentuk ‘pemulihan’ yang begitu ketat, maka saya teramat yakin bahawa ‘kaedah lain’ yang lebih ringan tidak membawa apa-apa selain kemudaratan yang jauh jauh lebih besar terhadap ummah.

Ramai kan sekarang pasangan ‘memafkan’ pasangan yang curang dan berzina? Kerana menganggap memaafkan itu mulia dan lebih baik.

Tapi, tidaklah dalam konteks sebegini sehingga ‘menerima kembali’ kerana Islam juga tidak menerima mereka kembali kecuali dengan taubat yang dipaksakan dan hukuman yang begitu berat sekali.

Al hasil, apa jadi pada masyarakat kita?

Curang dan zina yang sangat berleluasa.

IKLAN

Wallah, isteri yang mengadu kepada saya tentang kecurangan dan perzinaan suami – 90% adalah dengan isteri orang! Bukan dengan anak dara ataupun janda!

Sehingga saya rasa bingung sekali.

Eh, dulu sondol menyondol dan curang ini dari kalangan orang single. Tapi sekarang, yang sudah berkahwin menjuarai carta zina dan curang!

Maka itulah saya fikirkan.

Di saat fikiran kita dikedepankan melebihi hikmah yang Islam gariskan – maka tiadalah yang lebih merebak melainkan kemudaratan semata-mata.

“Habis, takkan nak bunuh dan rejam pulak pasangan yang berzina tu?”

Tidak. Bukanlah kita ini orang yang begitu dungu sehingga memahami sesebuah hikmah sebegitu.

Yang dimaksudkan adalah,

MAAFKAN. TANPA MENERIMA KEMBALI.

PUT YOUR STANDARD HIGH AS A HUSBAND AND A WIFE. Biar pasangan tahu apa makannya, apa akibatnya mencari pasal dengan seseorang yang tegas berpendirian seperti kita. We value ourselves. We have our own high standards that we dont give a chance for this kind of betrayal.

Bukannya pasangan dah curang berkali-kali, tetap bagi peluang atas alasan – nak selamatkan rumahtangga. Takut anak-anak jadi mangsa dan pelbagai justifikasi lainnya.

Andai benar rumahtangga dan pasangan sebegini layak diselamatkan, pasti Islam pun bagi garis panduan dan kelonggaran pada kita. Tapi hal itu tidak wujud. Makanya, tunduk dan terima ’akibat dan hakikat’ bahawa curang dan zina dalam rumahtangga adalah satu kegilaan yang tak wajar diberi muka walau seinci cuma!

IKLAN

Tegas.

Jangan lemah sangat depan pasangan.

Watak Zamarul, tidaklah hebat di mata saya walau merata-rata menyebut itu sebagai ‘kesetiaan.’

I never wish to have a husband like that.

A man at his full masculinity wil never tolerate that.

Itu bukan kesetiaan bagi saya. Itu adalah kelemahan pada hilangnya rasa dan tegas menentang sebuah kemungkaran dan kelemahan kerana jiwa rapuh yang takutkan sebuah kehilangan.

Bila Islam tegas dalam hal ini. Kita follow the same vibe. Hanya dengan itu ummah dapat diselamatkan. Dan tidaklah terjadi seperti hari ini di saat curang pasangan kelamin kian menjadi-jadi!

Allahualam,” kongsi Sharifah Zahidah.

Kesetiaan Seorang Suami Dicurangi Isteri “Tegas. Jangan Lemah Sangat Depan Pasangan”

Baca Disini : “Terima Kasih Wahai Anakku Kerana Kelahiranmu Membuatkan Papa Terasa Semakin Muda” Zamarul Hisham

Sumber : Facebook Sharifah Zahidah

Sumber Foto :  TV3

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

Daphe Iking rancang semuanya terlebih dahulu supaya senang untuk jaga rambut! Betul juga ya, mak-mak yang sering masak tu mesti hilang selera untuk makan kan?

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI