didik anak

Nampak mudah nak didik anak tetapi kalau salah beri tunjuk ajar kelaut jadinya. Tambah pula kalau anak mula masuk dunia remaja, nak tegur pun ada ‘piawaian’ tertentu dan paling penting mak ayah tak boleh marah-marah.

Nak lagi memahami dalam proses besarkan anak remaja, mak ayah boleh ikut tip ayah ramai anak, saudara Baharuddin Mohamed ini.

Kekadang saya bawa anak remaja saya dalam projek bisnes catering saya terutamanya irfan. Saya tangkap gambar curi dia dengan mama dia,

Irfan suapkan mak dia “mama, dari tadi mama tak makan lagi. meh irfan suapkan, perut kosong nanti sakit perut “. Saya pun jealous, ayah pun nak irfan suapkan …

Selalu saya berbual dengan kekawan tentang #TipAyahRamaiAnak. Banyak masalah ibu bapa sekarang adalah mendidik anak remaja mereka. Salah seorang sahabat saya cakap

“Zaman sekarang ni, mendidik anak adalah satu cabaran yang besar. Janganlah rasa kita ni pandai sangat didik anak. Walaupun kita berjawatan kat pejabat, tak tentu anak sendiri boleh ikut cakap kita ”

Ianya benar.

IKLAN

Dalam mendidik anak ni isteri sayalah yang juara. Dalam banyak perkara saya akan rujuk dengan dia tentang anak-anak.

Tip Buat Ibu Didik Anak Remaja

1. Jadikan anak remaja macam ‘kawan’.

Anak saya sembilan orang. Paling besar 15 tahun. Empat orang anak saya sudah remaja. Formula terbaik untuk didik anak remaja ni adalah jadikan anak-anak ni ‘ kawan ‘ kita. Masuk zaman remaja mereka.

Kalau boleh

– kita kena tahu pasal bola kalau mereka minat bola.
– kena tahu soal remaja dan tranding terkini.

IKLAN

Bukanlah saya maksudkan jadi macam remaja. Hanya ambil tahu dan mampu bercerita dengan mereka. Bila mereka rasa ibu dan ayahnya macam kawan mereka, banyak masalah mereka akan cerita dengan kita.

Itu kelebihan isteri saya, Anak-anaknya jadi macam kawan dengan dia. Saya ni garang sikit, anak-anak takut sikit, Semua masalah anak-anak pasti awin tahu. Anak-anak suka bercerita dengan dia.

Apa bila kita dah tahu masalah mereka, baru kita atasi masalah mereka satu persatu.

2. Jadikan ibu bapa mentor mereka.

Ibu dan ayahlah yang sepatutnya menjadi mentor anak-anak. Kita seharusnya berusaha memenangi hati anak-anak remaja ni. Jangan mereka memilih mentor yang salah.

IKLAN

Belajar melalui tauladan, Saya perhatikan itulah formula yang terbaik buat anak remaja, Buat je perkara yang betul, cerita perkara yang betul pada anak-anak ni.

3. Bersabar dengan karenah anak remaja.

Sebagai bapa kekadang memang ada emosi sikit. Malas nak ikutkan karenah anak ni. Tetapi saya perhatikan itu kelebihan banyak ibu yang berjaya termasuk isteri saya. Kekadang saya kurang sabar dengan anak-anak kalau buat salah.

Tetapi isteri saya selalunya akan menasihatkan saya supaya bersabar. Dalam banyak perkara, end-result yang akan mendatang perkara yang baik. Itu kekuatan seoarang wanita.

4. ‘ Good Communication ‘ dengan anak.

Anak remaja bukan lagi anak kecil. Jangan tengking dan marah mereka lebih lagi depan adik-adik mereka. Selalunya kalau anak-anak saya, isteri saya akan slow talk sesorang dengan mereka. Lebih lagi anak perempuan.

5. Kena faham ‘body language’ anak-anak.

Kita bukan sahaja perlu faham pasangan kita tetapi kena faham body language anak anak-anak kita. contohnya, kalau balik sekolah je muka masam, hempas pintu kereta, tutup pintu bilik dengan kuat, marah adik-adik. Itu semua mungkin signal yang boleh kita tahu ada yang tak kena masa kat sekolah.

Saya hanya sekadar berkongsi. kami pun bukan ibu bapa yang TERBAIK dan masih banyak belajar dari orang lain juga. maafkan kami.