“Mama…bila abah nak balik? Lama lagi ke abah nak balik mama? Abang nak tido dengan abah.”

IKLAN

Dialog ini antara soalan wajib yang ditanyakan oleh dua beradik; Aqil (4) dan Adil (2) ini mengenai abah mereka. Menurut Azzafiza Azzurin Jalaluddin lagi, suaminya bukanlah doktor, pembantu perubatan mahupun jururawat. Suaminya bertugas sebagai pemandu di  sebuah pusat perubatan di Kuala Lumpur.

Dalam ramai yang merungut bosan dirumah, Azzafiza terpaksa meyakinkan anak-anak, suaminya keluar tak lama. Pergi kerana tuntutan kerja. Ada waktunya suaminya akan pulang, tetapi demi kebaikan dan keselamatan keluarga, suaminya memilih untuk berada dekat dengan tempat kerjanya. Dan bersedia bila-bila masa dia dipanggil bertugas. Tugas mereka bersandarkan jadual giliran, ada masanya mereka diberi pelepasan untuk bercuti.

IKLAN

_______________________________________________________________________

Please stay at home semua…anak-anak start yang bertugas dah mula rindukan abahnya. Limit berapa hari je diorang ni berpisah dengan abah. Masuk hari ketiga mula tak senang duduk cari abah.
Jangan degil…ini bukan lawak bukan bahan jenaka…
kadang-kadang apa yang kita tak rela, boleh terjadi…
Selalu harap bila celik mata… Ini semua macam mimpi, tapi ini realiti.
Insyaallah ini semua sementara sahaja. Bila pulih semua ini dengan izin Allah korang nak ke mana-mana pun pergilah. Buat masa ni, stay at home guys…
Love family korang semua, love kawan-kawan korang selalu terutamanya yang selalu buat korang gelak ketawa.
Yang penting jangan lupa sayangi anak-anak korang.
*sebab dah tiga hari tak jumpa abah, mama sengaja pakaikan diorang baju abahnya. Kemain seronok masing-masing. Bangga dapat pakai baju abah. Sabar ye sayang-sayang mama…kita doakan abah selamat dan balik kepangkuan kita.
sumber : azzafiza azzurin
________________________________________________________________________
MW nak pesan dalam situasi sekarang, biarlah kawan kita nak up lima jenis masakan sekalipun, atau nak cuba resipi apa sekalipun, nak selfie berapa juta keping sehari pun, nak muatnaik posting pasal kucing dia sembelit sekalipun. Janganlah diperbesarkan isunya.

Masing-masing punya cara berbeza dalam mengharungi PKP. Sebaiknya patuhi arahan PKP sebaiknya. Ingatlah dalam kita membentak-bentak, merungut bosan saban waktu. Ada anak kecil yang setia menanti kepulangan ibu dan ayah mereka yang terpaksa keluar berkhidmat dan terdedah kepada risiko Covid-19. Mereka masih kecil nak faham isu skala besar seperti Covid-19.

Diaras mana pun tangga kerja kita, insan-insan seperti ini antara wira tak didendang yang berkorban masa-masa penting mereka bersama keluarga demi negara. Dengan rendah hati MW mohon pada semua warga Malaysia, bersatulah kita putuskan rantaian virus pendemik ini. Sepertimana besarnya harapan dan doa Perdana Menteri kita dalam perutusan rasmi jam 1 petang tadi, begitulah harapan kita semua.
#stayathome
#kitajagakita