Setiap hari, celik-celik mata mak-mak sudah ligat berfikir dan terus ke dapur untuk siapkan sarapan untuk keluarga terutamanya anak-anaklah. Hari pertama, kedua dan ketiga mungkin mak-mak boleh susun pelbagai menu dari pagi hinggalah ke malam tanpa gagal.

Tetapi menjelang minggu kedua Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), mak-mak semakin letih dan penat apatah lagi mereka yang masih bekerja dari rumah dan dalam masa menguruskan keluarga serentak. Memang mencabar sungguh.

Mak-mak perlu ingat, walaupun dapur rumah kita kecil tetapi ia sebenarnya menjadi medan mujahadah kita dalam menjana pahala. Jadi walaupun kecil, besar ganjarannya lagi-lagi time PKP ini sebab kita asyik keluar masuk dapur saja.

Ikuti perkongsian, Najibah Mustaffa

Lepas Subuh tadi dengar ceramah Ustazah Asma Harun tentang adab makan yang dipetik daripada Kitab Riyadussolihin. Selain tazkirah, ustazah buat demo masakan Laksa Lemak Terengganu Style.

IKLAN

Ya Allah terliurnya saya. Dan kagum dengan ustazah. Katanya sebelum ni ustazah biasa masak banyak-banyak laksa ini. Ambil tempahan, buat jamuan jemput jiran makan. Masyaallah.

Saya teringat beberapa perkara yang ustazah sebut. Dapur dalam rumah kita, biar pun ruangnya kecil sahaja. Ia adalah medan mujahadah, ruang bakti dan kasih sayang seorang ibu. Bila kita niatkan kerana Allah, ia akan menjadi sumber pahala. Begitu juga bila kita mengemas rumah semua tu.

IKLAN

Mulakan Dengan Bismillah

Subhanallah. Tiba-tiba saya rasa ringan sangat perasaan. Ya, ini kita ibu-ibu fahamkan. Waktu tempoh Perintah Kawalan Pergerakan ini, anak-anak asyik lapar. Kita pun masak dan masak. Kadang-kadang itu teruji letih, hilang idea hendak masak apa. Lepas itu hendak mengemas pula.

Bila kita memasak ni, mulakan dengan Bismillah. Semua itu membawa banyaknya keberkatan pada hidangan. Yang menjadi darah daging keluarga. Mudah-mudahan asbab makan apa yang kita masak. Kasih sayang keluarga bertambah erat, anak-anak elok hatinya.

IKLAN

Begitulah. Terasa sebuah indah dalam hati bila dengar bicara ustazah. Lalu saya gigih menyiapkan Wanpaku versi Makcik Kiah, eh Makcik Jibah untuk sarapan pagi ini. Guna apa yang ada sahaja di rumah. Biarpun rupa tak berapa cantik, syukur ia rezeki pagi ini.

Najibah Mustaffa
Cari yang indah indah.

Sumber: Najibah Mustaffa

MW: Walaupun kadang-kadang buntu dan stres setiap hari nak fikirkan menu untuk anak-anak, tetapi ketahuilah setiap penat lelah mak-mak pahala ganjarannya. Insyallah… semoga PKP tidak dipanjangkan lagi iya.