Kepak ayam goreng pasti jadi kesukaan ramai terutama anak-anak. Tapi pernah tak anda semua makan Pik Gai Tod Nam Phla (Kepak Ayam So Ikan) yang merupakan antara makanan asli orang Thai. Ia biasanya dimakan dengan nasi atau makan begitu saja. Sesuai dimasak untuk seisi keluarga kerana tidak pdas. Anak kecil pun boleh makan.
Nak cuba? Jangan risau. Sangat senang cara membuatnya bahkan ia hanya menggunakan tiga bahan saja. Jom Tengok cara membuatnya.
Kepak Ayam Nam Phla (sos ikan dah tentunya brand Tiparos) Tepung Beras
Ads
CARA MEMASAK:
Kepak ayam dibersihkan dulu dan dipotong dua. Buang bahagian hujung.
Perapkan dengan nam phla (sis ikan Tiparos).
Lapik tisu atas pinggan. Letakkan ayam tadi. Tekapkan dengan selapis lagi tisu dapur bagi menghilangkan lebihan sos ikan. Ayam tak boleh terlalu basah bagi menjamin kerangupannya. Aturkan ayam yang telah dipekap ke dalam pinggan.
Ads
Setelah itu ayak tepung beras di atas kepak ayam. Pastikan semua bahagian ayam kena dan balik-balikkan agar serata.
Panaskan kuali dan tuang minyak, tak perlu banyak. Cukup sekadar untuk menggoreng dan balikkan semula ayam apabila masak bahagian bawah. Goreng hingga masak, angkat dan toskan.
Tada..siap! Sedia dinikmati begitu saja atau dimakan dengan nasi. Ringkas Tapi sedap!
Setiap pagi mesti mak-mak pening nak sediakan sarapan apa untuk keluarga, lebih-lebih lagi buat anak. Sampaikan dah tak tahu nak buat apa. Biasanya anak-anak memang suka masakan yang ringkas dan salah satunya tentulah resipi sandwic mozarella yang sangat mudah dan senang nak membuatnya.
Ini salah satu resipi yang paling mudah dan senang nak buat. Anak-anak pun mesti suka. Jadi, mak-mak tak payah nak pening, boleh cuba resipi sandwic mozarella yang dikongsikan oleh Puan Rosie Zam.
Bahan yang digunakan juga hanya 3 bahan sahaja. nanti bolehlah sediakan untuk sarapan anak-anak pagi nanti. Bukan anak saja suka, mak-mak pun ralit makan nanti.
“Bagi sarapan hari ini, saya bagi resipi mozarella sandwich toast ni. Senang saja nak buatnya. Rasanya memang terbaik dengan lemak-lemak masin, cheese dan mentega.”
Bahan-bahan yang diperlukan ialah:
Roti
Mozarella cheese
Butter
Cara nak masak seperti di bawah:
1. Ini bahan-bahan yang diperlukan untuk resepi ni.
2. Cairkan sedikit butter dahulu.
3. Kemudian letakkan roti ke atas butter tadi. Ratakan butter pada roti.
4. Taburkan mozarella cheese ke atas roti tadi.
5. Kemudian tutuplah dengan sekeping roti ke atasnya.
6. Letakkan pula sedikit butter seperti dalam gambar ni.
7. Bila sebelah bahagian dah kekuningan boleh terbalikkan. Dalam gambar ni macam dah terhangit sedikit. Nasiblah.
8. Ok dah siap. Bolehlah dipotong dan makan semasa panas-panas lagi.
MW: Rasanya 5 minit pun dah siap. Boleh mak-mak cuba nanti, senang sangat nak membuatnya.
Rasanya semua anak memang suka dengan ayam masak merah atau setengahnya panggil masak sambal. Kalau boleh mahunya mak-mak masak setiap hari semata-mata melihat seleranya anak makan hidangan itu.
Memasak pun tidaklah renyeh mana pun. Cuma yang tak bestnya, mak-mak pula naik jemu memikirkan hidangan itu yang kena dimasak tiap-tiap hari demi memenuhi selera anak-anak.
Boleh saja nak pelbagaikan ayam masak merah ini. Bukan hanya dimakan dengan nasi putih tetapi dipelbagaikan seperti nasi minyak, nasi tomato atau kesesuaian nasi lain. Mak-mak jimat masa, tak perlu lak yang banyak pu. Itu pun dah cukup menyelerakan.
Baiklah, perkongsian daripada Tg Khuzanika cukup menarik dengan memberi resipi ayam masak yang simple, digandingkan pula dengan nasi tomato. Mahunya bertambah-tambah anak makan.
“Ini adalah lauk kegemaran anak-anak saya. Masakan yang ringkas sahaja dengan nasi tomato”.
Bahan-bahan:
1 ekor ayam
(ayam di gaul dengan garam kunyit dan goreng separuh masak dengan api yang kuat sedikit supaya bahagian luar ayam kelihatan garing.)
10 biji cili merah
cili kering secukupnya
4 biji buah tomato
4 biji bawang besar merah ( yang besar ye)
8 ulas bawang putih
½ cawan sos cili
½ cawan sos tiram
Garam, gula dan asam jawa secukup rasa
Cara Membuat:
1. Kisar bawang besar dengan bawang putih. Asingkan.
2. Selepas itu, kisar bahan yang lain.
3. Panaskan minyak. Pastikan minyak banyak sedikit barulah sambalnya nampak cantik.
4. Gunakan minyak goreng ayam tadi.
5. Kemudian, tumis bawang dahulu sehingga naik wangi atau kering airnya.
6. Masukkan bahan-bahan kisar yang lain. Kacau sebati.
7. Masukkan garam dan asam jawa secukupnya.
8. Masak sehingga naik minyak, barulah masukkan gula.
9. Biar seketika dan kacau lagi.
10. Barulah masukkan sos cili dan sos tiram.
11. Masukkan ayam yang digoreng tadi dengan sedikit air lagi.
12. Kacau dengan api yang perlahan dan biarkan mereneh supaya rempah-remaph dapat meresap ke dalam ayam goreng tadi.
13. Siap.
Beberapa petua yang boleh digna pakai sebelum memasak ayam masak merah.
a) Kunyit hidup vs kunyit serbuk
Boleh memilih untuk menggunakan kunyit hidup atau kunyit serbuk. Gunakan sekurang-kurangnya 2 inci atau lebih kunyit hidup yang boleh ditumbuk atau dikisar sehingga menjadi pes. Sebagai tambahan, tambahkan 1/2 sudu besar air ke dalam pes. Kemudian, campurkan ayam bersama pes kunyit dan garam.
b) Tomato puree atau tomato segar
Ia digunakan untuk memberi warna dan kemanisan pada kuah. Boleh gunakan ½ tin tomato puree atau tomato segar.
c) Ayam masak merah tidak pedas
Sekiranya anda tidak mahu kuah yang pedas, jangan guna cili kering dalam masakan anda.
Lain-lain: Pastikan pes cili, halia dan bawang ditumis dengan sempurna sehingga naik bau atau pecah minyak. Sekiranya langkah ini tidak diikuti, pes tidak akan memberi rasa yang terbaik dan ada sedikit rasa yang mentah.
MW: Resipi paling mudah dan simple untuk anak-anak.
Kuih Seri Muka antara kuih Tradisional Melayu yang sering menjadi pilihan dan kegemaran ramai orang. Rasanya pulutnya yang lemak bersantan dengan lapisan hijau aroma daun pandan, menjadikan kuih ini amat sesuai dinikmati pada bila-bila masa, baik ketika sarapan mahupun minum petang. Namun bagi yang tak boleh makan telur sebab rasa hanyir atau faktor kesihatan seperti alergik, tetap boleh menikmati kuih ini.
Mak-mak boleh cuba buat kuih seri muka yang sedap, lembut, cantik warnanya ikut resipi lengkap yang dikongsikan oleh Puan Hasnahini. Menurutnya resipi ini menggunakan pati daun pandan dan tak menggunakan telur seperti kebiasaannya.Malah cukup mudah dibuat sebab guna sukatan cawan dan tak perlu nak guna alat timbangan.
(Pulut)
2 cawan beras pulut direndam dahulu.
Santan (sebiji kelapa) ½ bahagian untuk pulut, ½ bahagian untuk kepala
(Sukatan hijau-kepala seri muka)
3 sudu makan tepung gandum *boleh tambah tepung kalau suka keras
7 sudu gula
1 cawan air pandan pekat
1 cawan santan pekat
½ cawan air
1.Masukkan beras pulut yang telah direndam ke dalam loyang size 8.
2.Masukkan setengah sudu kecik garam ke dalam santan dan kacau.
3.Tuang santan tadi ke dalam loyang.
4.Kukus pulut separuh masak.
5.Ratakan pulut sehingga tiada ruang/rongga.
6.Untuk kepala seri muka, mula-mula blend daun pandan. Air sikit je tak sampai ½ cawan. Agak-agak jangan sikit sangat takut tak hancur nanti.
7.Tapis air daun pandan.
8.Satukan tepung gandum dan gula. Kacau sebati.
9.Kemudian tuang air pandan sikit demi sedikit dan kacau.
10.Masukkan juga santan sedikit demi sedikit.
11.Tapiskan adunan yang telah dibancuh.
12.Tuang adunan pandan atas pulut tadi dan kukus dalam setengah jam.
MW:Boleh cuba resipi kuih Seri Muka tanpa gunakan telur ni. Mudah sebab gunakan sukatan cawan, kuih elok cantik. Paling penting kalau alergik tak boleh makan telur pun boleh makan kuih ni.
Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di
download sekarang!
Lelaki bunuh isteri dan menyimpan mayat selama empat hari sebelum membuat laporan polis kini berdepan hukuman mati di bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan. Baca perkembangan penuh kes dan proses mahkamah.