Sumber / Sumber Foto : Facebook Sheila Samsudin

“Kena ajar & guide bukan suruh” prinsip ibu ini amalkan housekeeping, rumah maintain kemas. Sudah tentu rumah yang kemas pastinya idaman kebanyakkan orang, namun hakikatnya ia agak susah dilakukan apabila mempunyai anak kecil.

Pastinya ibu-ibu mahukan tip kemas rumah dengan mudah dan tidak berselerak. Rumah asyik bersepah, ini teknik mengemas rumah agar sentiasa bersih.

“Kena AJAR & GUIDE BUKAN SURUH”

Panduan mudah kemas rumah dari Puan Sheila Samsudin ini pastinya cukup bermakna. Jom ikuti tip bagaimana maintain rumah kemas dan bersih walaupun ada anak-anak sedang membesar.

Puan Sheila Samsudin

“1 je prinsip saya amalkan iaitu HOUSEKEEPING!

“Rules rumah saya yang utama ialah SETIAP BARANG BERADA DI TEMPAT MEREKA SENDIRI!

“Maksudnya bila dah guna barang tersebut, suami dan anak-anak kena letak balik barang tersebut di tempat dia. Ni rules paling utama dalam rumah saya. Bila rules ni semua ahli rumah ikut, confirmed tak bersepah rumah.

“Anak-anak memang saya didik mereka dari kecil rules ni. Contoh mereka balik dari sekolah, bag sekolah mesti kena letak terus di tempat bag sekolah, socks terus letak dalam washing machine, kasut letak terus dalam shoe rack & water bottle terus letak dalam sink. So mereka balik dari school keadaan rumah tetap sama seperti sebelum diaorg balik. Ni memang rutin mereka, if not saya akan tegur dan suruh buat lagi dan lagi (fasa awal ajar diaorg) sampai benda ni jadi rutin diaorg.

“Begitu juga mainan. Dah puas main bersepah atas lantai, bila dah tak nak main mereka kena terus simpan. Ni pun dari kecik kena didik. Ayat saya dari mereka kecil memang tak lekang di bibir “put them back”  macam berzikir ayat tu.

“Sampai lah sekarang mereka dah sekolah, anak-anak tahu tugas housekeeping. Saya tak sekat anak-anak lasak dan bermain walaupun bersepah ketika main, tapi rules kena ikut bila dah habis main. Sebab tu rumah saya sentiasa kemas.

Hanya Boleh Makan & Minum Di Meja Makan

IKLAN

“Rule makan minum pula ialah hanya boleh makan minum di Dining Table. Memang takkan boleh nya anak-anak makan atas karpet ke, atas sofa, dalam bilik atau selain dari dining area lah.

“Setakat ini sofa rumah memang sentiasa bersih walaupun warna beige dah 4 tahun. Ya warna yang parents selalu takut bila ada anak kecik.

“Kalau mereka makan tumpah saya tak marah. Buat apa nak marah bising-bising kan? Better ajar dia ambil kain, basahkan, perah, dan lap apa yang tumpah tu.

“Kalau perlu sapu, suruh anak-anak ambil vacum atau penyapu kemudian bersihkan. Masa mereka kecil memang tak bersih la bila mereka lap dn sapu tapi kita ajar lah step by step. Percayalah merka akan mahir lama-lama nanti.

“Pinggan cawan pun mereka kena basuh sendiri tau. Rumah saya tiada keistimewaan untuk ‘lelaki hanya tinggalkan pinggan kotor atas meja atau sink, nanti perempuan basuh’.

“Nope never! Ni rules orthodox. Semua ahli rumah saya basuh pinggan cawan masing-masing. Anak teruna saya start umur 10 tahun masak mi segeraa sendiri pun dia akan basuh semua utensils dan lap semula dapur.

Ajar Dari Mereka Bayi

“Macam sekarang, diaorg suka melukis. Habuk pemadam memang banyak lah kan atas lantai. Tapi anak-anak tahu, lepas habis mereka melukis, Danish mahupun Amanda akan ambil vacum dan bersihkan habuk pemadam tanpa saya suruh. Alatan melukis akan disimpan semula. So keadaan rumah saya maintan kemas macam tak ada aktiviti berlaku.

“Saya train mereka dari baby lagi. Housekeeping ni kena AJAR & GUIDE BUKAN SURUH.

“Maksudnya, masa anak-anak kecil lagi, lepas diaorg habis main, kita ajak diaorg simpan semula toys dengan cara kita kemas bersama mereka.

“Baby kan suka tiru apa kita buat. Mereka akan ikut kita mengemas. Jadikan housekeeping ini RUTIN! Bukan ada time tertentu untuk kemas. Contoh hanya pukul 4 petang saja kena kemas rumah selepas bersepah, Bukan macam tu tapi SELEPAS SELESAI TERUS LETAK SEMULA BARANG KE TEMPAT ASAL.

IKLAN

Menarik Disini : Laci Penuh Wayar Kabel Berselirat, Kemas Macam Ni Senang Ambil, 15 Minit Siap!

Bila Anak Ramai, Jangan Fikir Rumah Kemas 24 Jam, Ikutlah Kemampuan Jangan Stres!

Jangan Main Sumbar Saja Barang!

“Lagi satu saya amalkan ialah DRAWER MANAGEMENT.

“Setiap almari pasti ada drawer kan? Drawers di rumah saya sentiasa saya kemas setiap minggu. Ni pun rutin yang jangan skip sebab drawer ni tempat paling strategik anak-anak dan kita sendiri untuk mengelat.

IKLAN

“Ya kadang saya pun ngelat juga. Nak cepat main sumbat je apa-apa barang dalam drawer. Tapi sebab tu pentingnya Drawer Management.

“Setiap drawer hanya pegang 1 fungsi. Jangan campurkan semua barang dalam 1 drawer.

“Contoh: Drawer ubat hanya letak ubat. Drawer minyak urut/panas hanya letak minyak. Drawer facemask hanya letak facemask. Drawer stock stationery hanya letak stock stationery. Begitulah seterusnya.

“Dan setiap minggu kena kemas sebab pasti ada barang dah expired, plastik dah kosong, dan barang-barang bukan ahlinya akibat mengelat tu.

Better Late Than Never!

“Bila kita amalkan housekeeping rules ni pasti rumah korang kemas dan bersih sentiasa.

“Oops! tapi kena didik anak dari mereka kecik tau.

“Kalau korang nak start sekarang pun boleh lagi tapi kena berkeras sikit lah dengan ahli rumah sebab bukan rutin mereka sebelum ni. But better late than never!” kongsi Sheila Samsudin.

Mingguan Wanita : Seronoknya lihat rumah sentiasa bersih. Mak-mak ni biasanya kalau tak berleter anak-anak tak nak mendengar kata. Tip dari Sheila Samsudin ni sangatlah berguna. 

Sumber / Sumber Foto : Facebook Sheila Samsudin

Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita
FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak
Website: https://www.mingguanwanita.my/
Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en
YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en
Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita