‘Kembali Teguh’ Ceriakan Dan Mudahkan Anak-anak B40 Kembali Ke Sekolah

Pertengahan Januari ini, anak-anak mula kembali ke sekolah. Ada keluarga dari kalangan anak-anak B40 yang begitu terkesan ekonominya dengan pandemik Covid-19. Keluarga mereka kehilangan sumber pendapatan, terjejas teruk kewangan, jadi sukar untuk anak-anak ini lalui momen kembali ke sekolah dengan ceria.

Memahami kesukaran mereka, program ‘Kembali Teguh’ diwujudkan bagi membantu anak-anak B40 yang kurang bernasib baik ini. Program ‘Kembali Teguh’ dibangunkan dengan dua komponen penting agar memberi semangat anak-anak ini memulakan hari persekolahan dengan gembira setelah sekian lama tak menjejakkan kaki ke sekolah.

Bagi merealisasikan impian anak-anak B40 ini, Tesco Stores (Malaysia) Sdn Bhd, Unilever Malaysia dan PINTAR Foundation (PINTAR) menjalinkan kerjasama.

Komponen Pertama

  • Memastikan murid-murid dilengkapi secara fizikal untuk sekolah, di mana Tesco akan menyediakan kit kembali ke sekolah yang terdiri daripada beg sekolah, pakaian seragam, kasut, stoking dan alat tulis.
  • Sementara, Unilever akan menyumbang baucar Tesco bernilai RM100 untuk setiap pelajar dari dana Donate to Help yang berlangsung di cawangan Tesco dari 19 November hingga 2 Disember 2020. Untuk setiap pembelian produk Unilever, gabungan melebihi RM35 dalam satu resit, RM1 akan disalurkan ke tabung ini. Dan kini diserahkan sebagai baucar kepada pelajar.
  • Manakala, PINTAR akan menyediakan kit Covid-19 yang terdiri daripada pelitup muka, tisu basah dan sabun tangan kepada para pelajar. Ini bagi memastikan mereka kekal selamat dan sihat semasa di sekolah.
  • Jenama kepakaran kebersihan Unilever, Lifebuoy, juga akan menyumbang kepada kit Covid-19 dengan menyediakan cecair sanitasi tangan 50ml.

Komponen Kedua

  • Program ‘Kembali Teguh’ dirancang untuk memastikan murid-murid bersedia secara mental dan emosi. Memastikan mereka bermotivasi untuk menghadiri kelas setelah tahun persekolahan yang lalu terganggu oleh wabak Covid-19.
  • Beberapa topik untuk bengkel merangkumi memperkasa pemikiran positif, mengembangkan kekuatan peribadi dan penetapan tujuan untuk menanamkan keyakinan, dan penyuntikan elemen kemahiran hidup melalui modul untuk menjadi pembeli yang pintar.

Program Kembali Teguh akan dimulakan pada 20 Januari 2021 dengan pengedaran kit kembali ke sekolah dan Covid-19 serta baucar, sementara bengkel akan berlangsung sepanjang suku pertama 2021. Secara kolektif, 1,000 murid B40 dari 25 sekolah Tesco Diadopsi akan mendapat manfaat daripada program ini.

‘Kembali Teguh’ Ceriakan Dan Mudahkan Anak-anak B40 Kembali Ke Sekolah

Hasrat Tesco Malaysia

Menurut Pengarah Perkhidmatan Korporat Tesco, Azliza Azmel, “Tahun lalu adalah tahun yang sangat mencabar bagi kebanyakan kita. Dan lebih-lebih lagi bagi kanak-kanak dari golongan kurang mampu yang keluarganya terjejas akibat wabak Covid-19.

Dalam menghayati nilai ‘Every Little Helps Makes a Big Difference’, kami bekerjasama dengan Unilever dan PINTAR untuk memastikan bahawa anak-anak ini bukan sahaja dilengkapi secara fizikal untuk tahun persekolahan baru.

Malah, bersedia secara mental dengan mengajar mereka kemahiran yang diperlukan untuk terus bermotivasi di sekolah, dan juga petua untuk menjadi pembeli pintar.”

IKLAN

Sebelum ini, Tesco bekerja sama dengan Unilever dan PINTAR secara berasingan. Ternyata hasilnya sangat memberangsangkan.

Kami percaya dengan memanfaatkan setiap kekuatan kami secara kolektif sekarang, kami dapat menghasilkan impak yang lebih besar lagi bagi anak-anak yang sangat memerlukannya.” Kata Azliza lagi.

Ini Pula Harapan Unilever Malaysia

Bagi Pengarah Pembangunan Pelanggan Unilever Malaysia, Jay Go, kerjasama
ini sangat sesuai dengan kepercayaan Unilever bahawa jenama dan syarikat dengan tujuan
akan terus berkembang.

Ini adalah tahun ketiga kami bekerjasama dengan Tesco untuk tabung Unilever Donate to Help yang telah mengumpulkan dana sebanyak RM100,000 untuk pelajar kurang mampu di rangkaian Sekolah Angkat Tesco di seluruh Malaysia. Dana ini membolehkan pengguna bergabung dengan kami dalam membantu anak-anak yang memerlukan melalui pembelian jenama kami di Tesco.

IKLAN

Selain pendidikan, fokus Unilever adalah melindungi kehidupan orang ramai sejak awal Covid-19. Lifebuoy telah menyediakan papan pembersih tangan, cecair pencuci tangan dan papan pesanan infografik ke 63 Sekolah Angkat Tesco.

Ini adalah kali keempat Lifebuoy dan Tesco bekerjasama untuk mendidik anak-anak sekolah mengenai manfaat pencucian tangan yang baik dan kebersihan yang betul, yang lebih penting lagi semasa pandemik Covid-19. Kerjasama tidak berhenti di sini. Bersama Tesco dan PINTAR, Lifebuoy akan memberikan kepentingan kebersihan tangan melalui program ‘Kembali Teguh’.”

Program Sekolah Angkat PINTAR

Sementara itu, PINTAR gembira dapat bekerjasama dengan Tesco, yang sejak 2017 mengambil 63 sekolah angkat melalui Program Sekolah Angkat PINTAR. Melalui kerjasama ini, Tesco telah membantu memperkayakan sekitar 57,000 murid-murid sekolah melalui pendidikan, kesihatan dan kesedaran pemakanan yang baik serta aktiviti hidup yang lebih mesra alam.

IKLAN

Menurut Lembaga Pemegang Amanah Yayasan PINTAR, Sabri Ab Rahman, visi PINTAR Foundation adalah untuk memberi inspirasi kepada anak muda menjadi warga negara yang bertanggungjawab melalui konsep PINTAR.

Kami berusaha untuk terus membina kerjasama dengan syarikat, badan bukan kerajaan dan kerajaan untuk meningkatkan motivasi dan kejayaan pelajar yang berprestasi rendah melalui pendidikan.

Tesco telah menjadi salah satu ahli kami yang paling aktif dan kami gembira dapat berkolaborasi lagi dengan Tesco Malaysia untuk membawa program ‘Kembali Teguh’ kepada pelajar PINTAR. Kebanyakan pelajar ini dari keluarga berpendapatan rendah yang tinggal di komuniti kurang terlayani di seluruh negara dengan alat yang diperlukan untuk mulakan tahun persekolahan mereka seperti biasa yang telah kita tinggali sejak setahun yang lalu.

Tanggungjawab untuk membantu mereka yang terjejas teruk oleh pandemik Covid-19, terutama dari masyarakat yang kurang mampu, adalah penting. Ketika negara dan dunia belajar berfungsi dalam norma baru, kita menyedari tidak semua orang dapat dilengkapi sepenuhnya untuk menavigasi dunia baru ini.

Kerjasama dengan syarikat korporat dan inisiatif seperti program ‘Kembali Teguh’ akan membawa banyak – memerlukan bantuan untuk menolong komuniti B40 di Malaysia.”

Bahagiakan hati anak-anak, lengkapkan keperluan mereka makin murah rezeki mak ayah.

 

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI