
Siapa yang minat kek marble dan kek buah, apa kata kita sekalikan jadi kek marble buah. Ada sesetengah mak-mak buah kering nie mesti ke bawah. Kali nie kita kongsi resipi daripada Azina Ina Fans. Mesti cuba untuk raya nanti.
Melalui perkongsiannya:
“Siapa-siapa yang minat kek buah jenis bakar. Kali ni ada rasa coklat dan sedap sangat sebab buah kering yang digunakan kurang manis dan rasa masam-masam manis. Paling penting kek nie senang sangat nak buat.

1 cawan gula halus (nak manis boleh tambah lagi)
5 sudu besar susu pekat
1 sudu besar esen vanila
Mix sampai kembang gebu

Cuci awal-awal buah kering, tos dan keringkan.

1/2 cawan tepung jagung
1/2 sb baking powder
ayak kan
ambik sesenduk dan letak pd buah kering td
Gaul sebati






p/s: Tuang dalam loyang 8×8 lapik dengan baking paper.

Bakar pada suhu 170 darjah selsius selama satu jam.
Resipi: Azlina Ina Fans
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resepi AYAM MASAK MERAH Simple, Tak Letak Santan Atau Susu Cair Tapi SEDAP!

Isi Kandungan
ToggleAyam Masak Merah selalu dihidangkan bersama dengan nasi minyak. Namun makan dengan nasi putih sahaja pun sedap. Selalunya ramuan yang mesti ada bila nak buat resipi Ayam Masak Merah ni, ialah santan, susu cair dan tomato puri. Namun demikian ada resipi yang lebih simple tapi sedap nak buat Ayam Masak Merah ni.
Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Ruslan N Melor ini.
Sekali masak seekor ayam. Anak-anak semua pakat-pakat lalu makan. Alhamdulillah
#5cahayamataResepi ayam merah simple (takde letak santan atau susu cair) tapi sedap.
Bahan-Bahan:
1 ekor ayam gaul dengan sedikit serbuk kunyit dan garam (goreng bagi kering air ja, barulah berjus)
Bahan Kisar
Segenggam cabai kering ,gunting basuh rebus air panas hingga lembut-basuh toskan
2 biji buah tomato
1 biji lobak
3 biji bawang besar + bawang putih 5-6 biji
Halia + jintan manis+ jintan putih
*Blender semua bahan di atas hingga hancur halus.
Jintan manis separuh sudu kecil & jintan putih 1/3 sudu kecil(secubit)
4-5 sudu Sos Cili
1 batang Serai (dititik)
4 sekawan
Sehelai Daun Pandan
gula dan garam secukup rasa
Cara Memasak:
1. Boleh guna minyak goreng ayam tadi, tumiskan 4 sekawan, serai dititik, sehelai daun pandan (nak simpul boleh nak potong-potong pun boleh). Tumis sampai wangi.
2. Kemudian masukkan bahan yang diblender tadi. Masak sehingga bahan sebati dan berbau wangi.
3. Masukkan ayam, sos cili kacau sampai rencah masak pecah minyak, gula dan garam secukup rasa.Kacau sehingga sebati.
4. Boleh masukkan bawang besar yang dimayang dan cabai besar merah. Kalau dah cukup rasa, boleh tutup api. Dah siap!
Last sekali tabur dengan daun sup.
Tip Ekstra!
- Cabai kering tu kena rebus dan basuh bersih baru nanti masak warna mengancam.
- Jintan manis kena lebih dari jintan putih ye. Jintan putih sikit ja. Nak bau menggoda daun sup jangan lupa.
Selamat Mencuba!
Baca Lagi Di Sini:
ISI AYAM Tak Laku, Bila Masak Begini Licin Habis Makan Anak Beranak!
CARA Simpan Ayam Elok Seketul-Seketul Tak Melekat, Senang Nak Masak!
Mingguan Wanita : Nampak sangat menarik dan sedap Ayam Masak Merah ni. Resipi yang simple, tak perlu letak susu cair, santan mahupun tomato puri. Boleh cuba nanti.
Sumber: Ruslan N Melor
JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW
Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.
Klik link ini untuk menyertainya: https://t.me/bangkitwanitaMW
Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.
Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.
Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40
JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI
Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 31 Julai 2021. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti. (https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/ )

JOM JAHIT BAJU KURUNG. BUAT DUIT JAHIT DI RUMAH
Orang kata kalau pandai jahit baju kurung, maka nak jahit pelbagai jenis baju lain akan jadi lebih mudah. Kursus dijalankan dalam dua pilihan tarikh iaitu 7 & 8 Ogos 2021 ( https://toko.ideaktiv.com/product/jom-jahit-baju-kurung-buat-duit-jahit-di-rumah/ )
Mingguan Wanita juga boleh diikuti di
YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial
Telegram: https://t.me/bangkitwanitaMW
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita
Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita
#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Rendang Ayam Cili Api Nogori 9 Zulin Aziz, Boleh Simpan & Panaskan Sampai Jadi Serunding!

Isi Kandungan
ToggleRendang Cili Api memang terkenal bagi orang-orang di Negeri Sembilan. Jadi nak buat rendang cili Api yang sebenar kenalah belajar dengan orang Negeri Sembilan sendiri. Rupanya nak buat rendang ni cukup senang, tak perlu tumis dan bahan-bahannya pun tak banyak.
Mungkin ramai mak-mak yang tak tahu, menerusi laman sosial instagram, Penyampai Radio Suria FM, Zulin Aziz,28 atau pemilik nama sebenar Farah Azleenda Abdul Aziz ada mewujudkan akaun khas #cikzulinkedapur untuk berkongsi resipi dan menu-menu yang dimasak oleh beliau sendiri. Salah satu posting resipi menarik yang dikongsikan serta mendapat perhatian pengikutnya adalah Rendang Ayam Cili Api Nogori 9.
Menurut pelakon Nahu Rindu ini, Rendang Ayam Cili Api Nogori 9 tersebut diperolehi daripada jirannya yang merupakan orang Negeri Sembilan sendiri malah merupakan menu wajib keluarga setiap kali tibanya Hari Raya.
Berikut antara perkongsian oleh Zulin Aziz;
“Dah siap rendang cili api! Resepi ni mama zulin belajar dari orang nogori 9 jiran kami dulu.Sejak dari kecil memang ni menu wajib kalau raya.”
Bahan-Bahan: (dikisar)
Satu genggam cili api
Kunyit hidup besar ibu jari
Serai 10batang
Lengkuas 2 buku
Bahan lain :
Santan 1kg
Asam keping
1 helai daun kunyit
1 ekor ayam
Cara Memasak:
1.Masukkan bahan-bahan kisar, serai, lengkuas, cili api dan kunyit hidup ke dalam kuali.
2.Masukkan santan, ayam dan asam keping, gaul sebati.
3.Masukkan daun kunyit,biarkan mendidih dan masak dengan api perlahan.
Siap!

Tip Ekstra!
Lebih kering lebih sedap!boleh simpan dan panaskan sampai jadi serunding.
A post shared by #Cikzulinkedapur (@cikzulinkedapur) on
Selamat Mencuba!
Jadi buat mak-mak yang nak masak rendang untuk berbuka nanti, boleh cuba sendiri resipi yang dikongsikan oleh Zulin Aziz ni. Ringkas je bahan-bahannya nak buat pun senang sangat. Jika buntu dan tak tau nak masak apa, boleh juga cedok idea resipi serta menu-menu menarik dengan mengikuti akaun instagram cikzulinkedapur ini.
Sumber: Instagram cikzulinkedapur
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi DORAYAKI Confirm Jadi, Tahan 3 Hari Simpan Bekas Bertutup, Wrap Dalam Plastik!

Isi Kandungan
ToggleSesekali tukar selera anak, buat cuba buat sarapan atau minum petang dengan Dorayaki menarik juga. Resipinya mudah sahaja dan gerenti jadi. Malah boleh tahan sehingga 3 hari jika di simpan di dalam bekas bertutup atau wrap dalam plastik.
Ikut resipi yang dikongsikan oleh Puan Mimi Wahida ini sebagai panduan;
“Dorayaki lagi. Si bujang kecik request. Ummi buat syarat bila takda roti kat rumah baru ummi buat Dorayaki ni. 3 hari pun tahan tapi simpan dalam bekas bertutup atau wrap dalam plastik.
Senang je buat dia, confirm jadi. Ni resepinya;
Bahan-Bahan:
4 bji telur (grad A)
1 cawan gula
6 sudu susu pekat manis@madu
6 sudu minyak masak
10 sudu makan air
3 cawan tepung gandum
2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil baking soda
Esen vanila@paste halzenut (lagi sedap)
Inti (peanut butter atau coklat).
Cara Membuat:
1.Mix je semua guna mixer .
2.Kemudian panaskan pan nonstik guna api paling kecik.
3.Ambil sesenduk adunan dan masukkan dalam pan tesebut.
4.Nak cantik kejadiannya, tutup pan dengan penutup ketika masak.
5.Bila atasnya dah masak, bolehla diangkat.
6.Jaga api ye. Kalau api besar nanti dia hangus dan tak cantik .
Selamat mencuba!
Baca Lagi Di Sini:
Letak Majerin Dalam Adunan, LEMPENG KELAPA Elok Tak Melekat Di Kuali
Resipi Roti Puri Tak Menang Tangan, Laku Keras Dibuat Niaga!

MW: Menariknya resipi Dorayaki ni, paling penting senang nak buat dan confirm jadi. Boleh cuba nanti.
Resepi roti puri tak menang tangan, laku keras dibuat niaga.
Sumber: Mimi Wahida
Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI