Setelah berkahwin tidak bermakna segalanya perlu isteri turuti. Walaupun isteri tak bekerja, dan kemudian suami menyediakan segala keperluan dan kehendak isteri. Tidak bermakna isteri wajib akur dan dilayan sebagai hamba.

Kedudukan isteri bukan di bawah tapak kaki suami, sebaliknya di sisi suami menjadi pendamping. Berbuat baiklah pada isteri seperti yang dikongsikan Firdaus Shakirin ini. Cuba fahami dan hadam baik-baik.

Makan minum, tempat tinggal dan pakaian tu bukan “EHSAN” seorang suami terhadap isteri…

“Bersyukurlah aku dah bagi makan, minum, tempat tinggal semua tu, itu pun kau nak aku tolong kau buat kerja-kerja rumah lagi? Itupun kau nak sekat kebebasan aku untuk keluar buat apa yang aku nak buat?”

“Kau ni isteri yang tak tahu bersyukur…”

Isteri kita ini bukan hamba, bukan pengemis… Kedudukan isteri bukan di bawah tapak kaki suami, tapi di sisi suami…

Makan minum, tempat tinggal semua tu, tanggungjawab suami…hak isteri…maka nak tak nak, kalau kau kahwin dengan mana-mana perempuan, kau kena bagi semua ini sebab ini HAK DIA dan TANGGUNGJAWAB KITA…

IKLAN

Tak Bermakna Boleh Layan Sesuka Hati

Jangan ingat, bila sudah bagi semua ini, kita boleh buat sesuka hati, layan sesuka hati… Dia urus rumah tangga, dia besarkan anak-anak, semua dia buat seorang diri… Memang dia tak mintak cerai, tapi itu tak bermakna dia bahagia dan suka dengan cara layanan kita…

Dia taat suami sebab itu perintah Allah SWT…

Baca Di Sini:

IKLAN

Sifat Keibuan Menebal, Isteri Jangan Layan Suami Sama Macam Layan Anak!

Isteri Bukan ORANG GAJI TAPI TEMAN HIDUP Layanlah Mereka Selayaknya!

Bila sudah serba serbi isteri buat, maka suami buat apa? End up, isteri saja ke syurga, suami masuk neraka sebab dia tak berbuat baik dengan isteri…

IKLAN

Allah perintahkan suami untuk layan isteri dengan makruf… Rasulullah s.a.w juga ada berpesan bahawa, “Sebaik-baik kalian adalah yang paling baik kepada isterinya…”

Berbuat baik pada isteri itu perintah Allah SWT dan sunnah rasulullah s.a.w… Maka siapa kita untuk tidak mengikut perintah ini dan tidak mengamalkan sunnah tersebut?

Renung-renungkan…

MW: Berbuat baik pada isteri, bukan sahaja isteri bertambah sayang. Allah dan rasul pun sayang tau.

Sumber: Firdaus Shakirin