Masih ingat masa muda belia, kalau boleh nak ke mana saja mesti ada orang teman terutamanya masa berada di alam persekolahan. Rasa kurang yakin atau malu, semua ada.

Pelik pula, bila dah semakin meningkat dewasa, kurang yakin ini hilang sedikit demi sedikit. Tapi tak tahulah ada juga daripada kita masih di tahap yang sama. Kurang yakin dengan apa yang dia nak buat.

Perkongsian daripada Khairul Hakimin Muhammad ini boleh anda praktikkan untuk dapatkan keyakinan diri. Buat benda-benda simple je dulu.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Pernah Hilang Keyakinan Diri, Tengok Cermin Pun Rasa Diri Tak Berguna

Suami Niat Beri Nafkah Isteri RM10,000 Sebulan, Yakin Rezekinya Makin Berkat

Info Lebih Menarik DI SINI

Kurang Yakin, Cuba Buat Ini

Nak hancurkan perasaan selalu tak yakin kepada diri sendiri, buat ini:

1. Makan seorang diri di mana-mana restoran (makan sendiri di rumah tak di ambil kira). Sebab:
Kita akan belajar pesan makanan kita suka tanpa ikut ikutan orang lain.
Malah, kita akan berani bertanya apa yang paling sedap tanpa pengaruh orang lain (kawan atau keluarga).

2. Menonton wayang seorang diri (menonton seorang diri di rumah tak di ambil kira).

3. Pergi shopping beli barang seorang diri.

4. Bangun solat tahajjud seorang diri tanpa ada sesiapa pun tahu.

IKLAN

5. Berpuasa dan berusaha merahsiakan hal itu.

6. Apabila dapat kejayaan, hanya beritahu orang tersayang sahaja.

7. Apabila ketemu hal gagal, hanya beritahu Allah sahaja.

8. Sentiasa tulis perkara yang kita syukurkan. Contohnya seperti:
Alhamdulillah hari ini dapat makan dengan keluarga.
Syukur dapat sedekah subuh.
Alhamdulillah ya Allah saya bangun lagi pagi ini.
Syukur dan alhamdulillah saya dapat jumpa team saya.

Kawan-kawan,
Kena ada rasa kebergantungan kepada Allah. Kena yakin Allah sentiasa bersama kita. Jika kita letak keyakinan itu, apa sahaja perkara kita boleh laluinya.

Kita tak peduli kata orang. Tak kisah apa orang nak kata saat kita berjaya atau gagal. Kita yang tentukan kehidupan kita.

MaLah, kita yang nak berjaya, jadi kita kena yakin Allah bersama kita. Selagi kita buat benda betul, benda berpahala, yakinlah!

IKLAN
Tanda anda dah ada keyakinan:
1. Jika tak dijemput oleh sesiapa atau untuk apa-apa, kita ok sahaja. Kita masih hidup seperti biasa, enjoy.
2. Kita boleh berkongsi kejayaan tanpa ada sindir, perli, dan kata-kata yang menyakitkan hati sesiapa. Kejayaan kita adalah untuk bantu lebih ramai orang termasuk orang yang pernah lukakan kita.
3. Kita juga boleh berkongsi kegagalan dengan matlamat untuk orang lain belajar. Bukan membongkak mengatakan kegagalan kita dulu adalah sebab si polan atau sebab apa. Semua sebab kita dan kita dah maafkan diri sendiri serta move on.
4. Kita okey untuk jadi pendengar sahaja. Walau saat kita dalam kesusahan kita cuba bercakap namun tak didengari. Kita anggap Allah tak izinkan dan move on belajar sampai pandai.
5. Kita berani mencuba sesuatu yang baharu tanpa ketakutan. Kita buat dan jika gagal, kita belajar. Jika berjaya kita bantu orang lain.

 

Begitulah.

Mingguan Wanita : Tak perlu bergantung pada orang lain. Usaha dan yakin dengan kebolehan dan keupayaan kita.

Sumber: Khairul Hakimin Muhammad

SERTAI & DAFTAR SEKARANG KURSUS KEMAHIRAN ASAS BANGKIT WANITA:

IKLAN

Yuran murah dan berbaloi-baloi. Klik link di bawah ini:

Jahit Baju Kurung Pesak : https://toko.ideaktiv.com/product/jom-jahit-baju-kurung-buat-duit-jahit-di-rumah/

Cookies Viral : https://toko.ideaktiv.com/product/cookies-viral-buat-sampai-jadi/

Kuih Frozen : https://toko.ideaktiv.com/product/aneka-kuih-frozen/

Roti & Bun : https://toko.ideaktiv.com/product/asas-bakeri/

Untuk pertanyaan hubungi : 0196328758

Mingguan Wanita boleh diikuti juga di telegram :

https://t.me/bangkitwanitaMW

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

#bangkitwanitabuat
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita