Kalau isteri terasa hati. Kadang-kadang suami tak akan faham apa yang ada dalam fikiran isteri. Dia rasa macam tak ada masalah pun atau perkatakan yang mengecilkan hati isteri.

Rupanya, pemahaman antara isteri dan suami tak sama. Itulah bezanya antara lelaki dan perempuan. Anugerah yang Allah berikan pada setiap wanita, dalam satu masa macam-macam kerja dia boleh buat dan fikir. Sedangkan lelaki kena buat satu persatu. Janganlah nak bagi dua tiga kerja.

Mungkin perbezaan inilah buatkan isteri terasa hati. Lain di suruh, lain dibuatnya. Akhirnya isteri juga makan hati, suami pula tak faham apa yang isteri nak.

Tak kiralah apa sekali pun, perkongsian daripada Normaliza Mahadi ini ada betulnya. Suami kekadang kayu dan tak faham. Isteri tak perlulah nak berkias-kias, beritahu dan luahkan, barulah tak ada yang nak merajuk dan terasa hati.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Bergurau Dengan Isteri Berpada-pada, Jangan Sampai Dia Terasa Hati

Jika Terasa REZEKI SEMPIT, Perbaiki Hubungan Dengan Isteri Dulu,Check Mana Terkurang

IKLAN

Isteri Terasa Hati, Jangan Pendam & Luahkan

Wanita sekalian alam, bila tersenget hati atau tak puas hati atau marah atau rasa penat dan rasa macam serabut sebab pasangan, jangan merajuk tapi luahkan.

Lelaki ni kadang kayu dari segi memahami body language ataupun perbuatan. Mereka tak berapa faham bukan buat-buat tak faham. Mereka benar-benar tak faham.

Dalam otak dia, semua benda yang dia orang nampak patutnya bercakap atau menerangkan. Bukan macam main teka-teka ayat dengan buat sign language. Bukan.

“Abang, saya nak masak. Abang jaga anak. Jaga anak ni maksudnya anak tak ke dapur cari saya waktu saya masak. Kalau anak nak ke dapur, abang mesti halang dan tanya anak nak apa. Lepas tu abang buatkan. Bukan bagitahu saya. Love you to the moon and back bang”

“Abang, saya penat. Saya nak abang sidai kain ni. Angkat kain yang dah kering dan masukkan dalam bakul merah tepi pintu. Lepas tu abang letak bakul tu tepi bilik depan untuk saya selenggarakan.

IKLAN

“Abang, saya hanya boleh masak satu lauk sahaja. Saya penat sangat hari ni. Abang nak telur masak kicap atau kari ayam? Kalau abang nak dua lauk jugak, tolong saya masak.

“Abang, malam ni saya balik lambat. Anak kita kena mandikan dan teman buat homework. Kalau abang tak teman, dia orang tak buat homework dan esok lambat ke sekolah.

“Abang, saya ok kalau abang balik lambat. Hanya perlu beritahu berapa lambat dalam bentuk jam. Sebab saya perlu rancang nak selenggarakan anak tanpa abang.

Ini semua contoh perbualan yang terang benderang. Tak payah hempas pinggan atau buat muka masam. Dah lah sakit hati tapi suami tak faham.

IKLAN

Mingguan Wanita : Jenis suami yang faham, tak perlu cakap pun dah tahu tanggungjawab. Tapi rasanya tak semua.

Sumber: Normaliza Mahadi

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita