Kalau Berpantang Ala IBU TUNGGAL, Tak Ada Siapa Boleh DIharap, Mak-mak Ikutlah 10 Tip Sentap Ni

Rezeki setiap orang tak sama. Ada isteri yang melalui tempoh berpantang 44 hari amat sukar. Suami tak faham. Bila isteri berehat baring, dikatanya pemalas. Angkatlah cerek berat-berat tu sorang-sorang sebab nak mandi atau mandikan bayi.

Ya Allah.. sedihnya bila dapat suami sejenis tak ada hati dan perasaan macam ini. Kisah benar inilah yang terjadi pada rakan Puan Siti Aishah yang lebih dikenali sebagai Kak Ice. Beliau Juru Urut Bertauliah dan Pengamal Warisan Perbidanan Melayu Lama.

WhatsApp yang dihantar kepadanya buatkan Kak Ice jadi geram. All out! Bila mana suami semacam tak nak faham keadaan isteri yang sedang berpantang. Sudahnya, mak berpantang tu macam lalui tempoh getir itu sendirian. Nasihat Kak Ice ni bunyinya sentap tapi bernas!

 

Kalau Berpantang Ala IBU TUNGGAL, Tak Ada Siapa Boleh DIharap, Mak-mak Ikutlah 10 Tip Sentap Ni

Mak mak Yang Tengah Hamil

Rancang aturan berpantang kamu sendiri. Jangan harapkan suami (melainkan dia yang cadang nak bantu). Jangan harapkan mak ayah.

Tepikan duit sebulan RM200 x 9 = RM1800

Duit ini khas untuk orang datang rawat dan part time maid kemas rumah.

Beli saja baju baby kat shopee. RM5 sehelai.

Ni tak. Gaji bulanan RM2K. Baju anak nak branded, nak menunjuk kat IG, nak bersalin private. Tapi bab pantang sendiri jadi hamba abdi.

Kalau pantang ala ala ibu tunggal (laki dan kaum keluarga tak boleh harap). Ini yang mak-mak kena pentingkan.

1. Urut 3 kali kasi settle.

2. Bengkung param pilis pakai sendiri.

3. Lauk pantang tu mak-mak boleh masak dalam keadaan duduk. Lauk pantang je. Orang sihat gasak dia la.

4. Lauk tu kau order Tesco online kalau laki kau berkira sangat nak gi beli lauk.

5. Nasi masak sendiri. Masa basuh beras jangan gi rendam tangan kau. Pakai sudip kayu kacau sampai beras bersih.

6. Rehat pagi sampai petang.

7. Maid part time ambil seminggu 3 kali. 1 kali RM80 kalau tak silap. Seminggu RM240.

8. Kau kemas station berpantang kau saja. Kalau tilam laki kau tumbuh cendawan pun abaikan.

9. Anak-anak lain, kau didik sebelum start bersalin. Budak-budak suka lah menyibuk buat kerja rumah. Budak-budak seawal 4 tahun suka kutipkan baju masuk bakul, tekan suis mesin basuh, sapu sampah (cincai-cincai dia la).

Mak-mak typical Malay ni je nak perfection sangat…..patutnya biarkan diaorang tolong.

10. Lepas tu pakai lah perancang. Tak payah lah beranak ramai-ramai kalau suami macam ni. Bukan apa, bila kau dah jadi gila sebab stress, dia tetap salahkan kau.

Yang Kak Ice risau, mak-mak jadi gila anak-anak jadi mangsa. Dia (suami) menyendol kat tempat lain.

Lagi Kena Hadam Nasihat ‘Keras Tapi Bernas’ Ini

So korang pandai-pandai lah urus hal keluarga sendiri. Sekali jadi mangsa boleh terima. Kalau berkali-kali, itu bukan mangsa dah. Itu sebab kamu kurang cerdik.

Dan untuk yang sibuk menyendol suami orang, rata-ratanya mereka memang layan isteri diaorang mcm sampah kat rumah.

Sebab ikutkan sifir, suami orang ni nak tidur pun tak sempat sebab dia sibuk uruskan hal anak bini dia. Tapi tu yang jenis bertanggungjawab la.

Kalau kau sibuk nak jugak laki orang, selamat lah terima nasib jadi alas kaki lepas ni.

Ni status khas untuk laki orang yang DAYUS!

 

Kalau Berpantang Ala IBU TUNGGAL, Tak Ada Siapa Boleh DIharap, Mak-mak Ikutlah 10 Tip Sentap Ni

Tolonglah Dengar…

Kak ice sarankan makanlah perancang. Kalau dapat suami OKU macam ni (dalam whatsapp). Tolonglah jangan beranak ramai-ramai untuk dia.

Yang ada anak lelaki, janganlah kamu merajakan sangat si anak. Nanti anak tu buat lahanat kat anak perempuan orang.

Yang ada anak perempuan, ajaklah bakal menantu duduk seminggu kat rumah kita (anak perempuan kita hantar gi rumah sedara). Tengok peel dia pandai tak cebok sendiri. Kalau tak pandai sila reject awal-awal.

Yang nak kahwin tu, kau jangan gian menyendol manja-manja bukak helmet semata-mata. Pilih suami yang pandai hormat dan tolong mak dia.

Sumber/Foto : Siti Aishah (Kak Bidan Mengurut)