Setiap orang mengimpikan untuk berkahwin dan mempunyai pasangan yang dapat terima kita seadanya. Bukan hanya suka pada awal-awal perkahwinan sahaja. Selepas itu, pasangan mulah tawar hati sebab dah kenal perangan dan peel pasangan. Mula rasa menyesal dengan perkahwinan ini.

Jangan begitu, ikatan perkahwinan yang suci ini usah dicemari dengan penyesalan, terimalah pasangan seadanya, baik buruknya. Itulah teman kita yang mampu menerima susah senang bersama.

Bebelan isteri, merajuk dan sebagainya adalah lumrah yang biasa dihadapi oleh seorang yang bergelas isteri. Tambah-tambah bila sudah mempunyai anak. Sebab itu, suami kena faham dan kenalah membantu dalam urusan rumah tangga.

Perkongsian daripada Khairi Syazwan ini, boleh membuka mata pada suami di luar sana. Terimalah pasangan seadanya.

Mengadu

“Kahwin ini, mula-mula je rasa suka. Dah lama-lama nanti, isteri tu mula la tunjuk taring. Membebel situ, membebel sini. Serabut nanti jadinya.”

Terdengar perbualan antara sahabat aku dengan kawannya yang seorang lagi. Aku hanya diam mendengar perbualan mereka yang begitu rancak berkaitan perkahwinan.

Sahabat-sahabat aku ini semuanya dah berhajat untuk punyai tempat mengadu rupanya. Moga dimurahkan rezeki sahabat-sahabat yang ingin berumah-tangga. Ameen.

Berbalik kepada perbualan pertama tadi, mereka kata pernikahan ini hanya terasa suka pada babak-babak awal pernikahan sahaja, selepas itu macam-macam lah yang akan terjadi.

IKLAN

Sebenarnya ramai juga yang aku pernah jumpa berkata begini, hatta yang sudah berkahwin pun berkata begini. Aku tidak tahu apa sebenarnya yang mereka fikirkan.

Aku sendiri pula sebenarnya sangat tidak bersetuju dengan kata-kata mereka. Kenapa mereka perlu berkata begitu? Nampak macam mereka ini sangat merendahkan martabat wanita. Padahal si isteri inilah kelak yang akan bersama c suami kelak, menjadi penyejuk mata, penenang hati dan pengubat rindu di kala kesepian ingat itu.

Aku ingin ingin berkongsi pandangan aku tentang alam perkahwinan. Iyalah dah ramai sangat yang aku jumpa berkata perkara yang sama. Tak sedaplah kita yang mendengarnya.

Sahabat, perkahwinan ini bukanlah hanya bersebelahkan satu pihak sahaja, bukanlah menyebelahkan di pihak lelaki sahaja. Tetapi perkahwinan ini melibatkan kedua-dua belah pihak, baik di pihak lelaki, perempuan serta keluarga di kedua-dua belah pihak. Baik buruk mereka perlulah kita sedia untuk terima sebagaimana kita menerima kekurangan pasangan.

IKLAN

Dalam perkahwinan, perlulah kita sama-sama memahami pasangan masing-masing, perlulah saling berlapang dada untuk kebaikan suami isteri.

Iya, aku mungkin faham bagaimana perangai seorang wanita. Banyak ragam mereka, kalau ada yang tak kena pasti akan naik angin kan?

Tapi begitulah, kalau dah anggap diri itu dah sedia nak kahwin tak perlulah cakap yang bukan-bukan. Takut nanti akan terjadi betul-betul, terbawa kepada perkara yang tidak diingini. Na’uzubillah min zalik.

Wanita ini,
Terciptanya mereka itu dari rusuk seorang lelaki,
Bukanlah dari kaki untuk dialasi,
Bukan juga dari kepala untuk dijunjung,
Bahkan dekat di bahu untuk dilindung,
Dekat jua di hati untuk dikasihi.

IKLAN

Dunia ini hanyalah sebuah perhiasan, dan sebaik-baik perhiasan itu adalah wanita yang solehah.

Jadi, cubalah ubah mentaliti terhadap perkahwinan. Benda ini bukan perkara yang boleh dibuat main atau ambil mudah. Ia berkaitan soal kehidupan kita. Ke mana akan kita bawa pasangan itu kelak? Syurga atau sebaliknya?

Pastinya ramai sekali yang tidak bersetuju kerana aku tiada pengalaman di alam perkahwinan ini.

Sekali lagi peringatan, aku hanya ingin berkongsi pandangan.
Allahua’lam.

Moga kita semua dikurniakan pasangan yang soleh, solehah serta dapat menjadi teman di dunia dan akhirat.

MW: Moga ia memberi manfaat kepada pasangan di luar sana. Jadilah pasangan itu sebagai teman dan kawan dunia akhirat. Aamiin

Sumber: Khairi Syazwan

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI