Saat anda lelah menangung sakitnya datang bulan, sudah tentu seseorang wanita tidak rela disentuh suami ketika datang bulan. Haid adalah fasa cukup emosi bagi seseorang wanita.

Oleh hal yang demikian Islam melarang hubungan intim ketika datang bulan. Malahan tahukah anda hubungan kelamin ketika datang bulan juga mendatangkan risiko kepada wanita dan lebih mengejutkan juga memberi kesan pada suami. Mengapa hubungan intim berbahaya ketika haid?

  1. Membuka ruang bakteria membiak

Hubungan intim bukan sahaja menyakitkan wanita sebaliknya hubungan kelamin ketika haid secara tidak langsung akan meningkatkan risiko anda mendapat jangkitan seksual.

Saat datang bulan, leher rahim anda akan terbuka dan dalam masa yang sama akan membuka ruang untuk bakteria masuk dan membiak.

Penyakit seperti hepatitis lazimnya akan lebih mudah merebak sekiranya anda melakukan hubungan intim. Apatah lagi di saat cairan ( darah haid) keluar lebih banyak daripada kebiasaan.

  1. Jangkitan pada faraj

Faraj memang agak sensitif dan mudah terkena jangkita jika tidak kena caranya. Ketika haid, kadar pH meningkat disebabkan kadar pH dalam darah haid juga tinggi. Situasi ini menyumbang kepada pembiakan kulat dengan lebih cepat.

IKLAN

Oleh sebab itu jika anda menjalinkan hubungan cinta saat ini, anda cenderung terkena jangkitan kulat faraj dan impaknya akan menjadi lebih parah.

  1. Jangkitan Salur Kencing

Ketika datang bulan, dinding faraj setiap wanita akan membengkak dan ianya merupakan proses semulajadi. Seterusnya lapisan dinding rahim akan gugur bersama darah haid.

Tahukah anda darah ini berpotensi untuk membiakkan bakteria, seterusnya menyumbang pada jangkitan pada saluran kencing.

  1. Jangkitan pada prostat

Selain wanita, lelaki juga tidak terkecuali mengalami kesan daripada menjalinkan hubungan intim ketika pasangan sedang haid. Lazimnya darah dari faraj dan rahim boleh masuk ke dalam zakar dan tidak dinafikan menjadi tempat penyebaran kuman dan bakteria.

IKLAN

Seperti mana wanita , lelaki juga akan mendapat jangkitan saluran kencing atau jangkitan pada prostat apabila terdapat bakteria yang merbak di kawasan intim.

  1. Tersumbat Pembuluh Darah

Di samping itu, seks ketika datang bulan juga mampu mendedahkan golongan lelaki kepada risiko pembuluh darah tersumbat. Ketika berlakunya gerakan alat hubungan intim, zakar akan menusuk dan membuatkan gelembung udara masuk ke pembuluh darah.

IKLAN

Akhirnya membuatkan pembuluh darah tersumbat dan berlakunya kematian mendadak.

  1. Pendarahan yang teruk

Hubungan kelamin dihalang ketika datang bulan sudah pasti mempunyai sebab-sebab tertentu. Darah haid akan keluar dengan banyak mengikut individu.

Hari pertama hingga ketiga adalah aliran darah agak banyak dan jika hubungan intim berlaku ketika ini, ianya akan menyumbang kepada pendarahan yang teruk daripada kebiasaannya.

Kesimpulannya, elakkan diri anda dan pasangan daripada menjalankan hubungan intim ketika haid kerana terdapat kesan-kesan negatif jika hubungan intim diteruskan.