Hidup manusia tidak lari daripada masalah setiap hari. Tidak kiralah masalah kecil atau besar, setiap masalah perlu diselesaikan dengan baik.

Jika sendiri kurang pasti akan sesuatu perkara, carilah orang terdekat yang pernah berdepan dengan masalah yang sama. Atau mencari orang yang lebih pakar akan masalah yang dilalui.

Oleh itu, jika berdepan dengan sesuatu amsalah carilah orang yang tepat untuk beri pandean, bukannya penambah masalah sedia ada. Ikuti perkongsian Peguam Syarie ini, Puan Rabiatul Adawiyah Ramli dan hadam penjelasannya:

Jika Berdepan Masalah Carilah Orang Yang Tepat Beri Panduan

Saya cadangkan jika ada sesuatu perkara atau masalah nak diluahkan carilah seseorang yang benar-benar ingin memberi panduan keluar dari masalah bukan yang tambahkan lagi masalah.

Sebagai contoh :

1. Jika anda ada masalah kesihatan gout contohnya, carilah kenalan yang telah atau sedang mempunyai masalah yang sama kerana potensi untuk sama-sama pulih itu tinggi kerana masing-masing sedang mencari ubat atau penawar yang terbaik. Dalam masa yang sama carilah Doktor Perubatan yang bertauliah.

2. Jika anda mempunyai masalah atau buntu ingin buat pembelian rumah atau kereta. Carilah kenalan yang dahulunya pernah atau sedang mempunyai masalah yang sama.
Potensi yang tinggi untuk dapatkan cara pembelian dan agensi pembelian yang terbaik kerana masing-masing akan bertukar fikiran untuk dapatkan manfaat yang terbaik.

Carilah Kenalan Yang Ada Pengetahuan

3. Jika anda tidak pandai memasak, carilah rakan atau kenalan yang dalam pengetahuan anda juga tidak pandai memasak tetapi sedang cuba belajar memasak, kerana potensi untuk anda pandai memasak amatlah tinggi kerana masing-masing mempunyai matlamat yang sama iaitu ingin pandai memasak.

IKLAN

4. Begitu juga jika anda mempunyai masalah rumah tangga, masalah dengan isteri, masalah dengan suami, masalah untuk didik anak-anak.

Maka carilah kenalan atau rakan-rakan juga keluarga yang mungkin atau sedang atau telahpun menghadapi masalah,masalah tersebut untuk bantu anda.

Kerana potensi untuk anda dapatkan petunjuk atau nasihat adalah jauh lebih baik dari mendapatkan nasihat dari yang tidak atau tiada pengalaman dengan rencah berkeluarga.

Bukannya Mencari Penambah Masalah

Kesimpulannya adalah. Carilah yang mempunyai pengalaman sama ada pengalaman yang dilaluinya sendiri atau yang mempunyai kepakaran dalam keadaan-keadaan tertentu.

IKLAN

Kerana tidak ada mana-mana manusia yang mana telah diduga dengan ujian yang perit inginkan perkara yang sama berlaku kepada kenalan mahupun saudara-mara terdekat. Masing-masing pasti inginkan yang terbaik.

Baca Juga Di sini:

Bermacam Masalah Timbul, Cuba Renung Kembali Apa Yang Mak, Ayah Lakukan Selama Ini

Lima Masalah Dalam Perkahwinan, Walaupun Perit Kena Hadap Bersama Cari Penyelesaian

IKLAN

Jangan Salahkan Isteri Kalau JARANG MASAK, Suami Kenalah Toleransi Penat Lelahnya

Kembali Kepada Allah

Walau apa keadaan anda sekalipun, mohonlah pada Allah S.W.T agar temukan anda dengan orang yang tepat untuk meluah rasa, meluah masalah, mengadu dan sebagainya. Kerana hanya kepada Dialah sebaik-baik tempat mengadu dan meluah rasa.

Laluilah setiap saat ujian dan dugaan dengan senyuman. Sesungguhnya Allah tidak akan membebani sesuatu perkara pada hamba-Nya yang tidak mampu. Anda diuji? Hadapi ia dengan tenang kerana andalah manusia pilihan SYURGAWI.

#RabiatulAdawiyahRamli

MW: Selain bergantung pada sesama manusia, mak ayah kembalilah pada Allah dan memohon petunjuk dari-Nya apabila berdepan dengan masalah. Insyallah Allah akan mempermudahkan urusan mak,ayah.

Sumber: Puan Rabiatul Adawiyah Ramli

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI