Kata orang, ukurlah baju di badan sendiri. Tak perlu mengikut orang kalau sendiri tak berkemampuan.

‘Jangan rasa rendah diri kita tak bergaya.’ Paling penting adab kita dengan orang lain. Biarlah kita hidup cara kita, tak perlu terpengaruh dengan gaya hidup orang lain.

Sesetengah orang memang sengaja memilih untuk hidup sederhana daripada bermewah-mewah. Walaupun berkemampuan, mereka memilih untuk dalam keadaan ringkas dan tidak menunjuk-nunjuk kekayaan yang ada.

Ikuti perkongsian Natalia Aivy Dibit ini dan fahami apa yang cuba disampaikan:

Jangan Rasa Rendah Diri

Gaya hidup minimalis.

Antara orang yang mendorong saya untuk jadi minimalis adalah kakak saya sendiri. Orangnya simple. Pakaian simple. Rambut kemas dan rapi.

Beg pun beg yang dia jahit sendiri. Dompet pun beli di Shopee. Perhiasan di badan tak pernah sebesar jari telunjuk. Hanya sebesar jari kelinking saja. Kadang macam tak pakai.

Baca Di Sini:

Ada Orang Sanggup BERHUTANG Sebab Ikut Trend dan Sekadar Suka-Suka!

Biar Berhutang Asalkan Bergaya?! | Sembang Wanita EP8

Jangan Jadikan Hutang Satu Keperluan, Biar Hidup Tak Mewah Asal Zero Hutang, Berpadalah!

IKLAN

Kita Tak Bergaya

Kalau dia pakai masdora, tak pernah penuh. Hanya letak seketul dua charm. Saya tanya, kenapa tak pakai banyak charm tu? Katanya, lebih manis kalau guna sikit saja.

Kalau pakai banyak, besar nanti mengundang bahaya. Satu lagi, mengundang hasad dengki orang. Bayangkan kalau yang melihat itu orang susah. Itu jawapannya.

Orangnya sangat tegas. Tajam. Berakal. Nampak macam dia tak tahu apa-apa tapi berisi. Mungkin kerana dia anak sulung, perempuan lagi, dia perlu jadi tegas dan keras untuk adik-adiknya.

Paling Penting

Hanya satu doa saya yang tak pernah putus sejak dulu. Semoga lelaki yang berjaya menawan hati kakak saya, tidak persiakan permata dalam keluarga kami.

Lelaki itu bertuah kerana dapat seorang wanita yang tak kenal pun apa itu Coach, Gucci, Prada, Louis Vuitton. Lelaki itu beruntung dapat seorang wanita yang tak tahu pun ada emas pattern ketum, coco, lipan, boba. Apalagi kalau barang mekap. Dia cuma tahu jenama Silkygirl dan Maybelline saja.

IKLAN

Jika dipersiakan, watch me turn into dragon. Saya tak kisah masuk penjara untuk ahli keluarga saya. Benda lain saya boleh runding meja bulat tapi kalau keluarga, no.

Adab Kita

Gaya hidup minimalis lebih menenangkan. Tak perlu banyak barang. Tanpa perlu banyak perhiasan. Tak perlu perabot mewah dan besar. Tak serabut kepala nak fikir banyak benda.

Hanya fokus pada matlamat hidup yang mahu dicapai. Selebihnya hanya kehendak, keinginan dan hawa nafsu yang kehausan minta diisi. Self reward tak salah namun kata guru, berpada-padalah. Sederhana itu indah.

Jangan malu kalau kita tak punya apa-apa di badan. Jangan rasa terhina bila kita hanya mampu pakai beg jahitan sendiri atau sekadar beli di Shopee harga RM10.

Dengan Orang Lain

Jangan rasa rendah diri kalau kita tak bergaya macam orang lain. Kuncinya hanya satu. Kelihatan kemas dan rapi. Yang utama adalah, adab kita dengan orang lain.

IKLAN

Kata guru lagi, simpanlah duit untuk ilmu dan kembara. Tuntutlah ilmu di mana saja kita berada. Mengembaralah selagi usia masih muda.

Lihat rona kehidupan masyarakat seluruh dunia. Di sana kita akan belajar banyak benda. Jika wang sudah cukup, pergilah ke negara lain, ambil masa 4 atau 5 hari menjelajah negara lain.

Lihat dan teliti kehidupan masyarakat di sana. Banyak benda kita akan tahu untuk diceritakan pada anak cucu kita nanti.

Semoga bermanfaat. Salam damai. Tuhan memberkati.

Mingguan Wanita : Kata orang, ukurlah baju di badan sendiri. Tak perlu mengikut orang kalau sendiri tak berkemampuan.

Sumber: Natalia Aivy Dibit

Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita
FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak
Website: https://www.mingguanwanita.my/
Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en
YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en
Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita

 

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI