Ada sesetengah suami suka lebihkan aktiviti luar daripada manjakan isteri dan anak-anak di rumah. Masuk saja hujung minggu, terus plan nak keluar dengan kawan-kawan. Yang isteri? Makan hati dalam diam.

Cubalah renungkan dan bayangkan kalau berlaku situasi seperti yang saudara Firdaus Shakirin bayangkan ini, mampu tak bertahan?

Bila Suami Lebihkan Aktiviti Luar

Kita sebagai suami ni, kadang-kadang tak sedar ada perkara yang kita buat, isteri tak suka. Cuba kita tukar tempat, isteri buat apa yang selalu kita buat.

Apa jadinya…

Kita balik kerja, tengok isteri kat ruang tamu. Kita pergi dapur buka tudung, tak ada makanan, baju penuh dalam mesin basuh, rumah berselerak. Kita tanya isteri, “Awak tak buat apa-apa ke kat rumah?” Isteri jawab, “Tak sempat bang… dari tadi saya sibuk dengan PuBG ni.

IKLAN

YES! winner, winner chicken dinner! Bang, nanti saya habis main game, saya buat tau, tak pun abang pergi tapau luar je lah.”

Kita tengah makan, isteri cakap, “Abang makan dulu, saya nak keluar lepak jap kat kedai mamak depan tu, member ajak, jangan risau, semua gegurl. Pinggan letak dalam sinki, kejap.lagi tidur sendiri, tak payah tunggu saya balik. Mungkin saya balik lewat kot kejap lagi. Saya bawa kunci rumh siap-siap, bye bang.”

IKLAN

Kita tengah relax tengok tv, isteri cakap, “Abang, hujung minggu ni saya dengan kawan-kawan nak pergi memancing. Tenghari atau petang saya balik la. Abang jaga anak-anak jap time saya tak ada kat umah, nanti saya bawa balik ikan. Kita buat masak stim, tak pun 3 rasa. Air elok kalau nak mancing time-time macam ni.”

Hujung minggu, sedap-sedap tengah baca paper, isteri pakai helmet, jaket kulit, seluar jeans. Kita tanya, ” Nak ke mana tu yang..?” Isteri jawab, “Alaa abang ni, lupa lettew, kan saya dah beritahu abang, hari ni saya ikut konvoi motor geng-geng Ysuku, kami ride pergi naik Genting, turun Cameron Highlands, lalu Cherating, pastu otw balik singgah kat Hadyai. Abang ni, benci tau. Abang nak kirim apa-apa tak…?”

IKLAN

What? Apa kita rasa…?

Kita mesti nak dia duduk rumah dengan kita kan. Jaga anak, spend time sama-sama, buat kerja rumah sama-sama, keluar jalan sama-sama, bersiar-siar dan sebagainya.

Bukan Tak Boleh Tapi Biar Berpada

Macam itu la yang isteri rasa, bukan dia tak bagi kita main game, bukan dia tak bagi kita melepak, berkonvoi ride motor bagai tu tapi berpada-padalah. Jangan sampai kita melebihkan dan mengutamakan aktiviti luar lebih dari dia dan anak-anak. Dia pun perlukan kita di rumah walaupun tak buat apa-apa tapi cukup sekadar ADA dirumah dengannya. Janji ada… tu je.

Tak susah pun kan?