Bila hidup di bandar, orang akan ingat mereka ini senang dan berduit. Sedangkan hanya tuan diri saja tahu betapa ‘struggle’nya untuk lalui hari-hari yang penuh mencabar.

Memang orang yang hidup di bandar mempunyai kerjaya yang baik. Namun, kos hidup sekarang ini tidak murah, kadang-kadang ‘sesak’ juga bila nak tunggu gaji masuk.

Perkongsian daripada Ir Abdul Rahman Bahasa ada benarnya. Nampak hidup di bandar cukup hebat, hakikatnya kita yang alami sendiri tahu.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Kemiskinan Bukan Alasan Rumah Bersepah, Tanpa Hiasan Mewah Boleh Saja Bersih Berkemas

“Kemiskinan Orang Jangan Dibuat Mainan Atau Gurauan” Fedtri Yahya

Info Lagi Menarik DI SINI

Hidup Di Bandar Kena Pandai Urus

59% M40 MOHON RM10K EPF.

M40 ni pendapatan isi rumahnya: RM4,851 sebulan sehingga RM10,970

Bila kata pendapatan isi rumah. Senang cerita,kalau dah kahwin tu nilai yg aku sebut kat atas adalah combination gaji suami dan isteri.

So, M40 ni nak kata senang,tak senang. Nak kata susah,tak susah. Tapi most of the time sesak jugak lah..hahhaa.

IKLAN

Kenapa sesak? Kebanyakkan M40 ni kerja as professional.

Kerja professional ni kebanyakannya ada di bandar.

Bila di bandar. Kos hidupnya tak murah.

Org kata, “ok lah tu combine laki bini dekat RM5ribu. Nak apa lagi?”

Ada betulnya juga statement tu.Tapi tidak ok kalau hidup di bandar.

Perbelanjaan Di Bandar Tinggi

Dah duduk di bandar,tak kan nak dok bawah jambatan? Ada family kot..Kena juga ada rumah. Nak beli rumah dibandar? Kirim salam lah..hahah..rumah PPR pun rate sewanya lebih RM1k. So, sewa nak kena bayar.

Belanja makan? Tak payah lah aku ulas benda ni. Semua tau apa yg jadi sekarang. RM50 tu..aduhai..suku trolley pun tak dapat..

IKLAN

Dah sewa rumah nak bayar, makan pun mahal, terpaksa lah laki bini kerja.

Dah laki bini kerja. Siapa nak jaga anak? Jadi, anak nak kena hantar pengasuh pulak. Rate pengasuh sekarang bukan main…

Secara general:
Baby: RM400 sebulan
Kalau umur anak 3-5 tahun: RM350 sebulan
Kalau mak ayah kena kerja hari Ahad/PH? Duit pengasuh je boleh cecah RM40 sehari.

Rate tadika? Nak mohon tadika kemas tak layak. Jadi,, hantar tadika swasta. Tadika swasta ni..Alamak tuan…dia punya yuran pendaftaran pun macam hantar anak ke universiti. Beribu-ribu nk kena ada duit

Anak dah sekolah? M40 ni nama je ada keta sendiri. Tapi tak mampu nak hantar anak hari-hari.

Sebab apa? Sebab kena kerja di office. Office pulak jauh dari rumah. Nak lari amik hantar anak sekolah memang tak sempat..End up kena cari van sekolah pulak. Van sekolah je average RM120 sebulan.

Tu belum kira lagi nak kena bayar pinjaman pelajaran,bil api,bil air,bil telefon,tol,minyak kereta semua.

Gaji Banyak, Hakikatnya ‘Sesak’

M40 ni nampak gaji je banyak. Tapi hakikatnya “sesak”.

IKLAN

So,tak hairan lah aku kalau peratus ahli EPF kategori M40 yg mohon keluarkan EPF RM10k lagi tinggi dari ahli EPF kategori B40.

Kurang-kurang boleh lah tampung apa yg tak cukup. Lagi-lagi dah nak raya ni.

Hakikatnya begitulah..Hidup sekarang memang tak murah. Kalau tak pandai manage, memag parah.

Fikir-fikirkan.

Mingguan Wanita : betul apa yang dikatakan ini. Sebab itu, isteri pun turut sama bekerja sebab nak bantu ketua keluarga.

Sumber: Ir Abdul Rahman Bahasa

Mingguan Wanita boleh diikuti juga di telegram :
https://t.me/bangkitwanitaMW

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita