Jangan Halang 'Me Time' Suami, Asalkan Isteri Tahu Bila Mahu Letakkan Batasan

Macam mana sweet pun orang lelaki yang bernama suami, apabila dia ada satu-satu jenis hobi dalam hidup dia, maka hobi itulah ‘Me Time’ untuk dirinya. Sebab itu jangan halang ‘Me Time’ suami. Hobi itulah andai disekat-sekat oleh isteri akan melukakan hatinya. \\

Melemahkan emosi dan semangatnya untuk segala-galanya. Bunyinya pelik dan macam mengada-ngadakan? Tapi itulah dia lelaki. Kalau lelaki kata isteri itu sejenis makhluk ciptaan Tuhan yang pelik, dia pun tak kurang peliknya. Sama-sama pelik, jadi WIN kan.

Tapi yang lagi pelik bila tiba hujung minggu saja, suami mula bersiap-siap mahu keluar dari rumah. Pergi sendirian tanpa membawa isteri. Beza benar dari sikapnya di awal percintaan dulu. Pantang keluar, nak saja di bawanya bersama.

Isteri makin tak faham. Mulalah fikir suami dah berubah laku. Isteri nak luah pun nanti dia yang kena marah semula. Dikatanya cemburu tak bertempat. Mulalah isteri diam-diam memendam rasa-makan hati.

Silap-silap bila dah tak tahan sangat, mengungkit. Sikit-sikit lama-lama jadi berbukit. Akhirnya terjadilah perang dunia ketiga.

Selalunya pasangan baru, lebih kurang inilah dilema mereka. Sebabnya, masing-masing masih dalam fasa saling mengenal. Isteri mencari kesempurnaan a.k.a suami sempurna di pandangan matanya. Lalu mengharapkan suami jadi seperti yang diharapkan.

Sedangkan suami masih lagi dalam proses menerima dirinya sudah hidup berdua. Lelaki memang lambat matangnya. Tindakan waktu bujang; berjalan sendirian, layan hobi dengan kawan-kawan tak dapat lagi dipisahkan.

Baca Sini : Suami Pula Jangan Lokek Beri Isteri Me Time..

IKLAN

 

Jangan Halang ‘Me Time’ Suami, Asalkan Isteri Tahu Bila Mahu Letakkan Batasan
Kredit foto : fashionbeans.com

Jangan Halang Me Time Suami

Dan isteri sekalipun jangan halang ‘me time’ atau hobi suami anda. Jika dia mahu mengisi ruang kesukaannya itu. Benarkanlah.

Ada suami yang hujung minggunya digunakan untuk mencari koleksi hobinya misalnya mengumpul gajet, permainan gundam, koleksi kereta hot wheels. Yang kadang kala anda pun tak berapa nak faham dengan kesukaan suami. Kalau anda sama minat, ia jadi kelebihan sebabnya mungkin suami ajak keluar bersama.

Jika anda masih tercari-cari maksud tersirat hobinya itu. Tak mungkin anda sanggup berjam-jam melayan, menunggu, menerawang suami membeli, membelek, berangan menikmati apa yang dia gemari.

IKLAN

Kesudahannya bila anda penat meneman, anda merungut, mempertikai hobinya itu. Dan lelaki tidak gemar dengan kritikan.

Terutama kritikan itu datangnya dari orang yang dia cintai. Lebih baiklah anda biarkan saja dia layan hobinya itu. Anda boleh kemas rumah dan memasak makanan kegemarannya.

Bila dia sudah selesai, dia akan pulang ke rumah. Anda hidangkan apa yang suami suka. Wah.. bukankah berbunga-bunga hatinya. Seminggu sekali dia dapat berbuat demikian, sudah membahagiakannya.

Baca Sini : Ini Pun Cabang Me Time Isteri Yang Suami Kena Faham

IKLAN

 

Jangan Halang ‘Me Time’ Suami, Asalkan Isteri Tahu Bila Mahu Letakkan Batasan
Kredit foto : loveandrelationshipclinic.wordpress.com

Isteri Perlu Meletakkan Batasan

Suami ini pun sifatnya macam budak-budak. Makin dilayan makin naik tocang. Tapi kalau tak dilayan mulalah masam mencuka. Jadi letakkan syarat. Dia boleh ada ‘me time’ tapi seminggu sekali saja. Selebih 6 hari itu, isilah ruang cinta di dalam hatinya. Berikan padat-padat.

Percayalah, sampai satu masa suami akan dapat menerima hakikat yang dia sudah berumah tangga. Dan ketika ini hobinya tidak lagi dilakukan sendirian, sebaliknya dia akan melibatkan anda juga.

Sebabnya anda tidak pernah sekali mengongkongnya. Menggalak pun tidak, menghalang jauh sekali.

Apabila dia merasakan cinta dan kasih sayang isteri wujud dalam hatinya, ‘me time’ untuknya bukan lagi hobi yang perlu dilakukan sendirian, tetapi disuburkan bersama isteri tercinta.

Jalinan persefahaman ini takkan terjadi sekelip mata. Ia perlu melalui banyak fasa; rindu, bertingkah, merajuk, terluka dan kesemua ujian cinta ini memerlukan masa untuk anda fahami.

Benar, mengenal hobi suami ada kalanya membuatkan kita jadi seakan jatuh nombor dua. Tapi membiarkan suami melayan hobinya akan mengangkat darjat anda di mata suami dan meletakkan sifat saling memahami dalam diri anda pada kedudukan yang paling tinggi di hati suami.

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI