me time untuk isteri itu penting

Kenapa ada sesetengah suami lokek beri ‘me time’ isteri yang penat. Sedangkan suami lepas bebas lakukan ‘me time’ mereka tanpa hiraukan hati isteri. Alasannya isteri di bawah tanggungan suami, nak buat apa-apa perlukan keizinan suami.

Contoh isteri nak belajar menjahit, memasak, keluar dengan kawan boleh jadi gagal jika suami tak izinkan. Tapi suami boleh bebas memancing, melepak dengan kawan, bermain bola walaupun isteri merungut masam tak merelakan. Adilkah di situ? Bro Ohsem, Akhtar Syamir mengulas panjang lebar isu ini dalam status facebooknya.

Bagaimana dia sebagai suami, Nora Azni dan bapa kepada dua orang anak menghargai ‘me time’ seorang isteri. Membenarkan dengan kerelaan isteri merasai momen keluar tanpa ditemaninya agar isterinya dapat menghilangkan rasa penat selepas menghabiskan seluruh kehidupannya dengan rumah tangga.

me time untuk isteri yang penat

Bila Suami Terlalu Mengongkong, Ini Yang Jadi

Dari jauh saya tengok dia. Comel je dia tengah posing sana-sini bergambar dengan kawan-kawan baru. Nampak jelas keseronokan dia mengikuti kelas make up tu. Turn saya jaga anak-anak pula.

Tapi malangnya ada yang saya dengar sendiri dari orang di sekeliling. Ada yang memperlekehkan bila si Isteri nak pergi belajar make up. Membazir katanya.

Ada juga yang mempertikaikan bila Isteri nak berzumba, “tak payah buang masa, u gemuk pun I sayang“.

Tak kurang juga ada yang tak ambil kisah bila isteri nak mengikuti kursus perniagaan, “tak cukup ke I bagi u makan sampai nak berbisnes bagai?”

Kelas memasak pun tak boleh pergi, “u masak nasi putih dengan telur mata pun dah sedap dah“.

Begitu juga, kelas bakeri takut nak benarkan, “nanti hari-hari dok makan roti, gemuk pulak u, I tak setuju“.

Bagaimana pula dengan Kelas menjahit? “Sepanjang hidup dengan I nie pernah ke takde baju nak pakai sampai sibuk nak menjahit?”

Yang paling mengecewakan, kelas online pun tak boleh masuk. Sampai macam tu sekali.

Tu belum kelas agama, mengaji / fardhu ain dan lain – lain. “Nanti – nanti je lah” katanya.

IKLAN

Akuinya, “Sedih bukan bila pasangan sendiri terlalu negatif apabila si isteri nak tambah ilmu dan buat apa yang dia minat. Impiannya itu terhalang. Walhal hasil daripada usaha isteri itu akan dikongsikan bersama. Kebenaran suami sebenarnya boleh membuatkan isteri jadi lebih gembira malah menambah keyakinan diri mereka.”

Sebab itu, suami perlu UBAH MINDSET.

Kita kena ingat yang isteri juga ada keinginan dan cita – cita. Isteri bukannya hamba yang kerjanya nak jaga suami dan anak – anak je.”

Saya namakan situasi ini sebagai “kebebasan yang terkawal”. Beri peluang isteri untuk buat apa yang dia minat asalkan ianya dalam kawalan. Mudah je sebenarnya. Isteri yang happy akan melahirkan keluarga yang happy.

me time untuk isteri yang penat
Wahai suami! Benarkan isteri ada me time sendiri.

6 Sebab ‘Me Time’ Untuk Isteri Yang Penat Itu Penting

Sayang, boleh tak hari ini sayang nak keluar dengan Kak Risz dan Ana? Anak-anak sayang bawa sekali, Ana pun bawa Aiman.”

Belum sempat dia sambung, saya dah cakap “Boleh sayangku, jaga diri baik – baik, jaga anak-anak.” Kenapa saya terus benarkan tanpa banyak soal? Pergi mana pun tak tau, balik pukul berapa pun tak tau. Tapi main bagi je.

Dan kerana kebenaran yang diberikan itulah akhirnya menjawab beberapa persoalan kenapa seorang isteri yang penat itu memerlukan ‘Me Time’ masa bebas untuk diri mereka sendiri. Para suami, silalah hadam.

1. Kerana Saya Nampak Sebagai Peluang

Peluang untuk beri isteri saya dapat sedikit sebanyak “ME TIME” yang boleh. Saya sedang bekerja, jika tidak saya sendiri akan jagakan anak – anak untuk dia. Lagipun saya kenal dengan ipar – ipar Isteri saya tu.

IKLAN

2. Beri Ruang Untuk Isteri Menentukan Sesuatu Yang Istimewa Dalam Hidupnya

Apa sebenarnya “ME TIME” ni ya? “ME TIME” ialah situasi di mana pasangan kita mendapat masa terluangnya SENDIRI dan dia bebas melakukan apa yang dia mahukan. Terpulang jika dia nak bawa anak ke tak nak. Pilihan terletak di tangan isteri tetapi mengikut kesesuaian keadaan juga. Kalau suami tengah bekerja macam mana nak tolong jagakan anak ye tak?

Sehebat mana pun kita biasa dengar pasal QUEEN CONTROL, sebenarnya kes di mana Isteri tidak mempunyai kuasa untuk bersuara atau menentukan apa – apa dalam hidup adalah amat banyak. Cuma kita je yang tak tau sebab Isteri yang diperlakukan sebegini jarang berkongsi kerana tidak mahu mengaibkan suami dan dirinya sendiri.

3. Jangan Biar Isteri Ternanti-nanti Di Rumah, Suami Pula Bebas Lakukan Me Timenya Sendiri

Senario seperti, suri rumah atau Isteri yang bekerja tidak boleh melakukan aktiviti lain selain mengemas rumah, memasak serta menguruskan suami dan anak sahaja. Sebaliknya suami bebas mempunyai masanya sendiri seperti berjumpa kawan, memancing, berkonvoi kenderaan, bersukan sendiri di gym dan hobi – hobi yang lain sambil meninggalkan Isteri di rumah setia menanti cinta hatinya pulang dari “ME TIME” mereka.

Soalan seperti “Abang boleh, kenapa sayang tak boleh? Sayang pun nak keluar dengan kawan / ipar / adik beradik jugak” bakal disangkal dengan perkataan “awak tu isteri orang, anak pun dah berderet, duduk rumah jaga anak je, itu tanggungjawab awak, nak keluar buat apa”?

Amatlah kasihan apabila terjadi perkara sebegini di mana pasangan menutup rapat mata dan telinga tentang betapa pentingnya “ME TIME” buat Isteri.

me time untuk isteri yang penat

4. Cuba Letakkan Diri Suami Dalam Diri Isteri, Mampukah Anda Gantikan Tugasnya?

Kenapa ianya penting? Kerana kita sebagai suami belum tentu mampu buat apa yang Isteri kita buat SETIAP HARI.

IKLAN

Jangan bohong jika ada suami berbangga berkata mereka boleh menggantikan SEMUA tugas Isteri. Sehari mungkin, dua hari dah mengeluh, seminggu dah tension, sebulan dah naik gila. Memang tersangat penat. Kita kadang-kadang nampak senang kerana mereka hebat dan cekap dalam membuat kerja – kerja tu. Ambil contoh basuh berak anak je. Bukan semua lelaki mampu. Itu tak masuk bab bagi makan anak. Kalau anak tak nak makan, terus kita biarkan je. Sedangkan kalau Isteri yang bagi, mesti dipaksanya habis sepinggan.

5. ‘Me Time’ Sebenarnya Beri Ruang Isteri Berehat Dan Curhat Dengan BFFnya

Salah satu komponen dalam “ME TIME” ialah rehat. Isteri kita perlukan rehat. Penat weh jadi suri rumah sepenuh masa. Penat juga menjadi suri rumah dan bekerja. Bagilah mereka rehat juga. Mungkin ada yang kata “saya tak perlukan ME TIME, saya nak spend masa dengan anak dan suami je”. Bagus juga begini, tapi itu pilihan anda. Keluarga kita, kita corakkan BERSAMA. Bukan dari suami sahaja.

Komponen lain dalam “ME TIME” ialah bersosial. Bila dengar perkataan nie saya jamin ramai suami yang dah mula marah. Bersosial tidak salah. Jika perkara buruk terjadi dari bersosial, orang tu sendiri yang perlu dipersalahkan. Bukan konsep bersosial tu. Bersosial dalam kawalan adalah amat baik di mana Isteri meluangkan masa bersama adik beradik, kawan dan ipar yang kita kenal. Mereka tersangat perlukan benda nie. Bayangkan hari-hari mengadap muka kita dan anak-anak je. Sedangkan kita pergi kerja dapat juga jumpa kawan-kawan. Janganlah pandang negatif perkara ni kerana Me Time amat memberi manfaat kepada Isteri kita.

6. Isteri Pun Ada Minat Dan Hobi Yang Akan Membahagiakannya

Akhir sekali ialah minat dan hobi. Kita sebagai suami ada minat dan hobi kita. Ada yang minat bermotor, kereta, memancing, gym, tengok bola, futsal, bowling dan lain – lain. Kalau kita boleh, kenapa kita anggap isteri kita tak perlu semua tu? Isteri pun manusia juga kan?

me time untuk isteri yang penat

Ini Alasan Padu Bro Ohsem

Saya bukan nak ajar macam mana nak uruskan rumah tangga. Cuma saya nak bukakan mata yang selama ni tertutup. Harap jangan salah faham dan buang ego tu jauh-jauh. Kita bukan sentiasanya betul. Termasuklah saya sendiri.

Berilah “ME TIME” atau masa bebas kepada Isteri anda. Isteri yang penat layak dan perlukannya. Mesti mereka seronok dapat keluar bersama rakan perempuan dan buat aktiviti perempuan yang kita sendiri sebagai lelaki mungkin tidak faham. Tahan ke nak menunggu berjam-jam mereka window shopping? Belum tentu kan?

Hasilnya, anda akan hidup dalam keluarga yang harmoni, toleransi dan Isteri yang happy. Saya selalu tekankan ini : Isteri yang Happy = Keluarga yang happy.

Dan konsep “Kebebasan yang Terkawal” perlu diterapkan. Ianya umpama bermain layang-layang, bebas tetapi masih setia dengan pemegang benang.

Saya doakan semoga keluarga kita semua sentiasa bahagia sampai bila – bila.

Dan jika apa yang saya sampaikan ini bermanfaat, silakan SHARE supaya dapat juga memberi manfaat kepada orang lain. Jangan copy paste tanpa kredit tau. kasihan saya taip panjang-panjang.

Sumber/Foto : Facebook Akhtar Syamir