pegang anak

Rasanya masih ramai yang gagal nak kontrol perasaan nak pegang anak orang waktu ziarah bayi baru lahir.

Bukan tak tahu, tetapi rasa geram nak peluk cium itu muncul tetiba. Mangsanya, bayi kecil lah. Jangan ambil mudah ya, sebab dah banyak kes anak kecil diserang macam-macam penyakit selepas digomol orang waktu ziarah.

Mungkin mak budak tak sampai hati nak melarang orang daripada memeluk anaknya, jadi yang datang ziarah itu kena lah ambil tahu. Kalau tengok anak sendiri macam tak sihat, awal-awal tarik jangan bagi dekat dengan si comel.

Dan lebih selamat, jika mak ayah boleh ikut nasihat saudara Firdaus Shakirin ini sebelum bayi comel jadi mangsa keadaan.

Beringat Sebelum Pegang Anak Orang

“Setakat pegang, cium tu, tak jadi apa lah. Lebih-lebih pulak. Baru anak sorang macam tu la..”

Ada orang ok, ada orang tak ok apabila orang pegang, cium anak dia. Nak plak, bertukar-tukar orang. Main passing-passing pulak si baby tu.

IKLAN

Geram sebab montel, comel, pipi bulat, putih melepak tapi jangan gunakan alasan geram untuk sesuka hati pegang anak orang. Kita kena tahu, tangan kita bersih tak? Baju yang kita pakai tu, bersih tak?

Sebab sekarang ni, hanya dengan sentuhan macam tu saja dah boleh bagi baby atau anak orang tu kena mcacam-macam penyakit. Mostly yang berkaitan dengan sakit kulit dan bila anak tersebut sakit, bukan kita yang nak menjaganya, tapi parent dia. Bukan kita yang tak tidur malam, tapi parent dia.

So parent dia ada hak sepenuhnya ke atas anak dia.

Don’t make it as a habit, berkunjung ke rumah orang especially yang baru bersalin, then gomol-gomol, pegang-pegang, cubit-cubit pipi anak orang tu. Tengok je, biar dia dan ahli keluarganya saja yang pegang. Benda tak jadi kat anak kita, kita boleh la kata tak ada apa-apa. Kalau selepas orang pegang tu, jadi apa-apa kat anak kita, kita nak kata apa? Setiap dari kita, antibodi, tahap ketahanan melawan penyakit itu tak sama.

So, mencegah lebih baik dari mengubati. Tengok je eh, lain la kalau mak bapak dia yang bagi (but still need to be careful, extra careful)

“Setakat pegang, cium tu, tak jadi apa lah. Lebih-lebih pulak. Baru anak sorang macam tu la..”

Ada orang ok, ada orang tak ok apabila orang pegang, cium anak dia. Nak plak, bertukar-tukar orang. Main passing-passing pulak si baby tu.

Geram sebab montel, comel, pipi bulat, putih melepak tapi jangan gunakan alasan geram untuk sesuka hati pegang anak orang. Kita kena tahu, tangan kita bersih tak? Baju yang kita pakai tu, bersih tak?

Sebab sekarang ni, hanya dengan sentuhan macam tu saja dah boleh bagi baby atau anak orang tu kena mcacam-macam penyakit. Mostly yang berkaitan dengan sakit kulit dan bila anak tersebut sakit, bukan kita yang nak menjaganya, tapi parent dia. Bukan kita yang tak tidur malam, tapi parent dia.

So parent dia ada hak sepenuhnya ke atas anak dia.

Jangan Jadikan Ini Satu Tabiat Bila Ziarah Bayi

Don’t make it as a habit, berkunjung ke rumah orang especially yang baru bersalin, then gomol-gomol, pegang-pegang, cubit-cubit pipi anak orang tu. Tengok je, biar dia dan ahli keluarganya saja yang pegang. Benda tak jadi kat anak kita, kita boleh la kata tak ada apa-apa. Kalau selepas orang pegang tu, jadi apa-apa kat anak kita, kita nak kata apa? Setiap dari kita, antibodi, tahap ketahanan melawan penyakit itu tak sama.

So, mencegah lebih baik dari mengubati. Tengok je eh, lain la kalau mak bapak dia yang bagi (but still need to be careful, extra careful)