Sebenarnya ada cara macam mana nak gandakan duit lebih yang ada di tangan mak-mak dengan kaedah paling selamat, kurang risiko malah ada keberkatannya.

Perkara pertama yang perlu mak-mak fikirkan adalah keutamaan anak-anak. Kelak, masa depan mereka lebih terjamin, jika mak-mak dah buat perancangan dari awal lagi.

Sekiranya berlaku satu-satu musibah, mak dah ada ‘back-up’ kewangan untuk anak. Tidaklah nanti, anak susah dikemudian hari.

Mingguan Wanita kongsikan 4 cara yang boleh buat DUIT LEBIH mak-mak jadi lebih berkat dan berganda.

PERTAMA : Konsisten Simpan Duit Lebih Untuk Anak Setiap Bulan

 

Mak Mak Kalau Ada Duit Lebih, Buat Ini Untuk Anak!

Ini hadiah mak-mak paling bermanfaat untuk anak-anak.

Kalau gaji mak, RM2500 dengan jumlah anak 2 orang, setelah ditolak perbelanjaan, simpanan sendiri, pelaburan bagai.. bagus kiranya mak dapat simpan seorang anak RM150 atau RM200 sebulan.

Masukkan simpanan anak dalam ASB, bank simpanan atau mana-mana pelaburan yang mak susah nak ambil semula bila terdesak.

Ini cara selamat gandakan duit anak, lagipun setiap tahun bank atau syarikat pelaburan akan berikan bonus atau dividen mengikut jumlah simpanan yang ada.

KEDUA : Simpankan Emas Untuk Anak

 

Mak Mak Kalau Ada Duit Lebih, Buat Ini Untuk Anak!

IKLAN

 

Kalau pun tak dapat beli emas berkilo-kilo, kenapa mak tak mulakan simpan 1 gram emas untuk anak setiap bulan.

Gandakan gram emas itu untuk bulan-bulan seterusnya. Simpanan emas tak rugi pun sebenarnya. Sebab nilai emas tidak susut.

Ketika anak semakin remaja, jumlah gram emas pun makin berganda. Dan masa itu tentulah harga emas semakin tinggi dan berganda.

Bayangkan sebulan 1 gram mak simpan, kalau setahun dah 12 gram. Katakan harga emas 1 gram = RM200, setahun sudah ada RM2,400. Bukankah ini simpanan bahagia yang mudahkan masa depan anak-anak kelak.

KETIGA : Bawa Anak Ke Umrah Ketika Usia Masih Muda

 

Mak Mak Kalau Ada Duit Lebih, Buat Ini Untuk Anak!

IKLAN

Setiap simpanan yang mak-mak buat pun kena ada matlamat. Bila dari awal, diniatkan untuk bawa anak ke umrah, mak akan usaha lebih.

Sebaik duit lebih tadi dah mencukupi, jangan bertangguh. Bawalah anak menunaikan umrah ke tanah suci Makkah.

Perjalanan umrah kelak menyuntik spiritual yang tinggi dalam hati anak-anak. Seterusnya, menggalakkan anak menyimpan impian untuk bergelar haji muda.

Perlu ingat! Sebelum berangkat ke tanah suci, mak-mak boleh lindungi diri sendiri dan juga anak dengan perlindungan takaful. Tak ramai yang tahu sebenarnya jemaah umrah boleh dilindungi.

Rupanya Sun Life Malaysia (sebuah syarikat insurans dan takaful yang merupakan sebahagian daripada Sin Life Financial, organisasi kewangan antarabangsa terkemuka ber-ibupejabat di Kanada) ada pelan takaful yang menyediakan simpanan yang telus dan stabil, bersama dengan perlindungan yang disesuaikan dengan keperluan umat Islam untuk memenuhi aspirasi dan kewajipan agama mereka.

Menunaikan haji adalah sebahagian daripada tanggungjawab semua umat Islam yang berkemampuan dan kita semua perlu menyediakan diri bukan sekadar dari sudut rohani tetapi juga kewangan dan perlindungan untuk yang tersayang dan pelan takaful merupakan salah satu cara yang mudah!

KEEMPAT : Hadiahkan Perlindungan Takaful Untuk Anak-anak

 

IKLAN

Mak Mak Kalau Ada Duit Lebih, Buat Ini Untuk Anak!

 

Tak ramai mak-mak yang hadiahkan anak-anak dengan pelan perlindungan takaful. Kenapa? Sebab mak-mak tak tahu yang pelan perlindungan takaful ini adalah sebahagian simpanan masa depan anak.

Ia pun termasuk dalam 10% simpanan yang mak perlu buat setiap bulan.

Cara ini pun selamatkan duit lebih mak-mak daripada terbocor ke perkara-perkara yang tidak perlu. Inilah tabung simpanan perlindungan yang mak-mak boleh hadiahkan untuk anak-anak tersayang.

 

Mak Mak Kalau Ada Duit Lebih, Buat Ini Untuk Anak!

 

Di Sun Life Malaysia, terdapat pelbagai pelan insurans hayat dan Takaful keluarga yang mampu melindungi masa depan anak-anak. Dalam masa yang sama, mak-mak juga sedang membuat simpanan dan pelaburan tanpa mereka sedar.

Dapatkan info mengenai Sun Life Malaysia di sini

 

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI