kahwinkan anak lelaki

Seronok mak ayah nak kahwinkan anak lelaki, dapat menantu perempuan yang mampu menguruskan hidup anaknya. Pakaian teratur dan perut pun mungkin terjaga.

Eh, tetapi kalau ikutkan zaman sekarang ni, suami isteri sepatutnya tolong menolong buat kerja rumah. Tak boleh nak harapkan orang rumah je buat, tambah bab cuci pinggan seketul. Sedap je makan main letak!

Cuba mak ayah didik anak lelaki dari kecil buat kerja rumah, mungkin esok-esok hari menantu pun senang. Tak payah pakai bibik bagai. Kalau ada mak ayah yang berniat nak terima menantu dalam masa terdekat, semak dan ikut perkongsian daripada Puan Nurul Izzah Zainol tentang kahwinkan anak lelaki.

MENGKAHWINKAN ANAK LELAKI

Sebelum mak ayah nak menghantar meminang bagi pihak anak lelaki kalian, eloklah duduk bermuhasabah sambil evaluate adakah patut anak lelaki kalian dikahwinkan dengan anak orang lain.

Selalu benarlah yang saya dengar orang tua-tua sebut kat anak laki-laki,

“Along hang kawenlah cepat. Nanti senang ada orang rumah tolong jaga makan pakai semua.”

Tepuk dahi saya tuan-tuan! Bila mentaliti bahawa bila nak kahwinkan anak laki supaya ada bini tolong jaga makan pakai. Memang sungguhlah sebab akibatnya kata-kata orang tua-tua ni bila berkahwin, ke atas bahu isterilah segala beban ditanggung. Sudahlah dipanggil lagi orang rumah.

IKLAN

Mak ayah sekalian, salah yang amat saranan dan expectation kalian. Mengkahwinkan anak lelaki kalian bererti kalian SATISFIED atau telah berpuas hati bahawa dia layak dan bersedia memikul beban sebagai lelaki yang bertanggungjawab ke atas segala inci hal ehwal anak dan isteri.

Saya kira jika dapat digaris panduankan apa kriteria untuk mengkahwinkan anak lelaki, eloklah saya cadangkan senarai di sini :

1) Baligh dan mumayiz sahaaj tidak memadai. Cukup umur syarat berkahwin dalam undang-undang sahaja iaitu 18tahun sahaja tidak cukup. Umur 30 tahun tapi perangai kanak-kanak pun ramai. Jadi umur bukanlah ukuran semata2 layak berkahwin. Ia ditonjolkan dengan kedewasaan dan kematangan seorang anak jantan sejati.

2) Kemampuan kewangan. Bukan patut simpan berjuta-juta. Bukan patut ada honda city civic dan rumah semiD atas nama sendiri. Tapi cukuplah ada kenderaan yang FIT untuk bergerak dan rumah yang masuk akal untuk didiami. Termasuklah jika boleh tidak sampai berlama-lama mendiami rumah mak ayah selepas berkahwin.

3) A domestic man. Mak ayah tenung-tenung tengok si anak laki kalian lepas makan pinggan berbasuh ke tidak. Baju yg dipakai disepahkan atas bawah katil? Bilik anak bujang macam sarang tikus? Sampah kat dapur rajin tak dibuangnya ? Rajin ke pasar teman mak membeli? Ohoi,jangan ingat ni soalan-soalan untuk cari anak dara ok. Kalau anak dara pembersih dapat anak teruna hampeh macam ni mau depression ya Tuhan.

IKLAN

3) Cukup solat dan puasa. Ni kalau tak cukup jangan memandai nak kahwinkan. Dengan harapan ada bini nanti pandailah bini didik dia solat? Eh,eh,eh? Celah mana kerja bini nak kena didik benda basic yang patut mak ayah dah settle kan bila dah baligh lagi?

4) Baran, ganas, suka pukul, mulut puaka. Kalau anak laki kalian sejak kecik sampai tua memang mcm tu lah perangai singanya. Sikit-sikit naik tangan, sikit-sikit pecahkan barang, sikit-sikit protest tak tentu hala pantang ditegur. Tolonglah, mohon dengan sangat, simpanlah elok-elok anak laki kalian jangan dikahwinkan. Elok bawak berubatlah dulu sampai hilang penyakit baran tu.

5) A family man. Yang ni susah nak explain betul-betul. Tapi kan a family man ni boleh nampak jenis yang care kalau family members ada masalah. Dialah yang paling cepat datang tolong. Family man jugak bukan jenis kaki lepak dengan member-member. Lebih suka dok rumah dan kisah hal ehwal rumah. Satgi dia repair apa yg rosak, berkebun, rajinlah tolong mak ayah adik kakak kat rumah tu. Suka main dengan anak-anak sedara. Tapi ingat tau, bukan yang jenis suka betul dok rumah terperap dalam bilik,atengok tv, main game etc. Sampai makan minum pun dihidangkan.

6) Pemurah dan tidak kedekut. Yes, ada yang memang mampu dah bab duit ringgit. Ada semua dah aset untuk kahwin. Tapi kalau sesen pun susah nak hulur untuk belanja rumah atau dapur. Simpan ketat untuk spend sikit untuk mak ayah atau adik beradik. Susahlah gini kalau berkahwin. Perangai kedekut ni bukan boleh berubat lepas kahwin tau. Yang tak semena-mena jadi mangsa adalah si isteri. Habis di paunya duit bini sampai sehelai sepinggang. Percayalah!

IKLAN

Bahaya oi penyakit kedekut ni bila dah kahwin! Sampai beranak pinak pun si mak lah tanggung semua. Harta dia, dia buat modal kawen lain. Lol!

7) Ni bukan last but not least ok. It should come first. Non smoker man. Mak ayah, buat syarat “ Hang berenti merokok dulu baru mak pi minang. Kalau dak hang mereputlah dgn rokok tu sampai dalam kuboq”

So kalau semua kriteria ni memang tak dak lagi kat anak laki, takkan nak simpan lama-lama jadi antertua (anak teruna tua) haha. Haa… nak buat macam mana mak cik pakcik. Benda rosak kasi repairlah dulu baru boleh pakai. Kalau dah permanent rosak kasi angkat barulah. Lol.

Disclaimer: Paling malas betul nak letak sebab nanti ada je lah yang komen saya ni generalize. Kalau hangpa takdak kena mengena dengan ini cerita, jangan sentap okeh.

Rule posting saya mudah, saya tulis apa yg sy experience. Bukan jiran sebelah, depan dan belakang rumah punya experiences. Termasuklah bukan laki saya pnya experiences. Get it?

Makluman: Artikel yang diterbitkan ini telah mendapat keizinan daripada penulis asal.