Tak dinafikan ajal, maut dan jodoh semuannya ketentuanNya.Bila bercakap soal jodoh, ada yang rezekinya cepat bertemu jodoh dan ada yang sebaliknya.Namun demikian, dalam pada berusaha untuk mencari jodoh, janganlah gelojoh dan terburu-buru semata-mata nak berkahwin.Asal boleh dan tangkap muat je, kerana akibatnya nanti menyesal dan kecewa sepanjang masa apabila tak bahagia dan salah memilih.

Apa-apapun kena selidik dahulu latarbelakang calon betul-betul. Ini kerana terdapat sesetengah lelaki yang jenis yang suka mengambil kesempatan, mencari isteri yang berpangkat, bergaji besar untuk menumpang senang dan goyang kaki.

Bila memiliki isteri yang ekonominya stabil, ramai suami yang dapat melepaskan tanggungjawab dan sering mempergunakan isteri demi kepentingan diri sendiri.Meskipun tak semua lelaki mempunyai tujuan begini ketika berniat untuk berkahwin, namun realitinya golongan ini memang wujud.

Baca pesanan daripada Dr Azizul Azli Ahmad ini dalam panduan mencari pasangan.

Ini adalah penghinaan buat wanita.

1.Sebab itu saya selalu pesan dan tulis wanita harus berharta.

2. Wanita sebaiknya belajar dan ada ilmu yang tinggi jangan hidup mengharapkan suami semata mata.

3. Selidik latar belakang lelaki, jika nak bagus semak rekod CCRIS dan CTOS mereka ini. Jika hutang pun bermasalah, jangan harap mereka akan bagi nafkah buat isteri.

4. Sesekali cuba tanya, sumbangan ibubapa berapa sebulan dia berikan. Jika kurang dari 5% gajinya, pasti ada yang tidak kena. Jika sumbangan buat ibubapa hanya ‘alasan duit tak cukup’ . Maka bersedia untuk tiada nafkah sepanjang hayat nantinya.

5. Jangan cerita apa harta yang kita ada jika mula kenal. Kita tak tahu niatnya manusia. Sebab niat buruk tak pernah tertulis didahi manusia.Niat disimpan dilubuk hati yang paling dalam.

6. Selidik gaya hidupnya, jika kaki bergaya hias kereta macam akuarium jadinya. Baik tangguhkan saja sementara.

7. Jangan ada impian kahwin nak ubah hidup dia, kata orang Kedah “old habits die hard”. Nanti anda menyesal dan kecewa sepanjang masa.

IKLAN

8.Fahami hak ada sebagai isteri, jika suami mula ambil hak anda dan mendera. Jangan cepat cepat salahkan takdir. Hubungi talian Nur 15999 dan buatlah aduan bukan biarkan.Jangan biarkan didera sampai meninggal.

9. Elakkan buat biaya hutang untuk suami tercinta. Jika nak hutang bersama pastikan ia aset dan bukan liabiliti bersama. Jika tidak nanti bayarlah hutang sendiri, ramai yang dah kena cerita pada saya. Nak buat apa, bayarlah hutang sampai selesai.

Jangan nak mencari jodoh sampai jadi bodoh.
Berkahwin bukan untuk menjadi hamba bayar hutang kereta suami tercinta.

Tip Ekstra!

  • Antara media untuk selidik pasangan calon kita. Lihat timeline sosial media dia 2-3 tahun lepas. Bagaimana cara dia berfikir dapat dilihat dari apa yang dia poskan juga.Calon yang gila berpolitik juga nilai kembali. Orang taksub berparti ini rasionalnya rendah biasanya.

Azizul Azli Ahmad

#BersyukurlahJikaDapatSuamiBaik
#JanganGelojohCariJodoh
#JadilahBijakSupayaTakDipijak

Baca Lagi Di Sini:
Realiti, Ramai Lelaki Pasang Niat Cari Isteri Kerja Kerajaan & Gaji Besar, Ada Peluang Boleh Goyang Kaki!

MW: Semoga perkongsian ini bermanfaat. Buat wanita yang masih berusaha mencari jodoh, semoga lebih berhati-hati iya dan jangan gelojoh cari calon suami yang ‘tangkap muat’ asalkan berkahwin. Biar lambat asalkan tak tersalah pilih, kelak menyesal dan kecewa nanti.

IKLAN

Sumber: Azizul Azli Ahmad

JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW

Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.

Klik link ini untuk menyertainya: https://t.me/bangkitwanitaMW

Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.

Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.

Apa yang menarik, kursus-kursus ini memang direka khas untuk mereka yang mahu berniaga sebaik tamat latihan asas kemahiran ini.Sejumlah tujuh kursus asas latihan praktikal dan demo dibuka untuk penyertaan merangkumi sektor makanan, pengurusan, busines kedai online, jahitan dan perkhidmatan.

IKLAN

Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40

JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI
Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 12 Jun dan 26 Jun 2021. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti. (https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/ )

JOM JAHIT BAJU KURUNG. BUAT DUIT JAHIT DI RUMAH
Orang kata kalau pandai jahit baju kurung, maka nak jahit pelbagai jenis baju lain akan jadi lebih mudah. Kursus dijalankan dalam dua pilihan tarikh iaitu 12 Jun dan 26 Jun 2021 ( https://toko.ideaktiv.com/product/jom-jahit-baju-kurung-buat-duit-jahit-di-rumah/ )

Mingguan Wanita juga boleh diikuti di

YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial

Telegram: https://t.me/bangkitwanitaMW

Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita

Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita