jalan tuanku abd rahman

Buat mak-mak yang sering membeli belah di Jalan Tuanku Abdul Rahman kini mungkin boleh menarik lafaz lega, kerana tidak perlu lagi bersesak-sesak di sepanjang jalan tersebut. Ia berikutan laluan sepanjang Jalan Tuanku Abdul Rahman (Jalan TAR) di Kuala Lumpur dari pusat beli-belah Sogo akan ditutup kepada semua kenderaan kecuali bas mulai 15 Mac ini.

Dijadikan Laluan Bebas Kenderaan

Menteri Wilayah Persekutuan, Khalid Abd Samad berkata,penutupan jalan satu kilometer itu dari Jalan Esfahan sehingga Jalan Melayu dibuat bagi memberi lebih keselesaan kepada orang ramai untuk berurusan di kawasan perniagaan terbabit.

“Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) sudah menjalankan kajian dalam talian berhubung penutupan jalan itu yang mana sebahagian besar responden bersetuju dengan cadangan itu.

“Kita berhasrat menjadikan laluan bermula dari hadapan Sogo sehingga ke Wisma Bandar sebagai laluan bebas kenderaan atau ‘pedestrian mall’ yang mana pengunjung boleh berjalan kaki untuk membeli-belah,” katanya pada sidang media selepas majlis Bicara Makan Tengah Hari sempena sambutan Hari Wilayah Persekutuan di Putrajaya semalam.Hadir sama Datuk Bandar Kuala Lumpur Datuk Nor Hisham Ahmad Dahlan.

Jalan TAR Ditutup Mulai 15 Mac, Tiada Lagi Laluan Kenderaan Lain Kecuali Bas!

IKLAN

Cadangan Lokasi Bazar Perayaan

Beliau berkata, jika keadaan berjalan lancar, pihaknya sedia untuk menempatkan peniaga bazar perayaan yang memohon lesen berniaga di Jalan TAR dari DBKL untuk beroperasi di sepanjang laluan yang dikosongkan itu pada Ramadan ini.

Beliau berkata, laluan yang boleh menempatkan sehingga 200 lot tapak perniagaan itu juga akan dibenarkan untuk beroperasi pada musim perayaan lain.

IKLAN

“Kita sedang memperincikan susun atur peniaga, namun yang pasti keputusan ini akan memberikan kelegaan kepada semua pihak kerana dapat menjalankan perniagaan di kawasan lebih luas dan selesa.

“Penempatan hanya membabitkan mereka yang memohon lesen untuk berniaga pada Ramadan manakala peniaga sedia ada dikekalkan di tapak asal,” katanya.

IKLAN

Jalan TAR Ditutup Mulai 15 Mac, Tiada Lagi Laluan Kenderaan Lain Kecuali Bas!

Jaga Kepentingan Kedai Melayu

Khalid berkata, keputusan itu juga diambil bagi menjaga kepentingan kedai Melayu di kawasan tapak lama bazar Ramadan yang mana perniagaan mereka terhalang sepanjang bazar perayaan itu berlangsung.

MW: Semoga penutupan jalan ini nanti lebih memberi keselesaan buat para pengunjung, terutama ketika ada bazar ramadan setiap tahun.

Sumber:Hmetro

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI