Kata Yatt Hamzah ‘Nak Berubah Jadi Baik Pun Dah Susah, Nak Istiqomah Lagilah Susah’

Pelakon, Yatt Hamzah berkongsi rasa hati. Betapa tak mudahnya mahu kekal dalam keputusan selepas ‘hijrah’. Meninggalkan dunia penuh glamour, istiqomah dengan memakai tudung, itulah keputusannya yang tak akan berubah.

Namun, untuk kekal dalam keputusan itu tidak mudah. Yatt berkongsi panduan, bagaimana dirinya mengatasi rasa terumbang ambing yang pernah dilalui sebelum ini.

Ada Yang Tanya, Ada Tak Rasa Nak Buka Tudung Balik?

Ramai sangat yang tanya, “Macam mana boleh Istiqomah lepas Hijrah?” “Susah tak nak istiqomah?” JAWAPANNYA, NAK BERUBAH JADI BAIK PUN DAH SUSAH. NAK ISTIQOMAH LAGI LAH SUSAH.

Tu belum lagi masuk yang bertanya masa awal-awal dulu, “Tak sayang ke dunia glamour?” “Ada tak rasa nak buka tudung balik?”

Allahu, dalam mimpi pun saya tak rela, tak sanggup. Wallahi.

Benar kata-kata Ulama, nak berubah kena kuat. Kena berkorban. Terlalu banyak pengorbanan. Kalau tak Hijrah dulu, pasti masih ligat dengan dunia hiburan lagi sekarang. Pasti masih lagi hanyut dan leka.

Alhamdulillah Allah sayang, Allah bantu hamba-hambaNya yang benar-benar serius dan tekad nak berubah. Berubah kerana Allah semata-mata, bukan sebab lain. Tiada motif lain. NO, tak boleh ada motif lain melainkan LILLAHITAALA.

IKLAN

 

Kata Yatt Hamzah ‘Nak Berubah Jadi Baik Pun Dah Susah, Nak Istiqomah Lagilah Susah’

Ini Cara Yatt Hamzah Mantain Hati Istiqomah

Caranya? Seriously tak mudah. Tapi buat sikit-sikit, pelan-pelan janji selalu buat. Mantain buat. 1st yg saya buat dulu.

Cari kawan-kawan yang Soleh Solehah. Bila ada dengan diorang memang akan ikut style diorang. Betul kata Nabi SAW, akhlak kita ditentukan oleh akhlak kawan kita.

IKLAN

Cara fikir, cara cakap, cara pakai, cara tulis mereka memang terkesan pada kita. Kalau boleh nak jadi sama baik atau lebih baik dari mereka.

Prof Muhaya kata, takpe berlumba-lumba dan bersaing dalam soal kebaikan. Ada dengan mereka ni, hati tenang, jaga solat, jaga Quran, jaga lisan, selalu ke masjid, cari ilmu.

Memang confirm akan istiqomah selagi kita bersama dengan mereka ni. Sebab kita akan saling tegur dan mengingatkan teguran Allah.

So cari kawan Soleh Solehah ni dulu. Tak perlu ramai dapat satu pun jadilah. Kalau dah jumpa jaga mereka ni betul-betul sampai bila-bila, jangan pernah lepaskan. Sebab kebaikan-kebaikan lain akan menyusul satu-satu. Carilah. Percayalah. In Shaa Allah.

IKLAN

 

Kata Yatt Hamzah ‘Nak Berubah Jadi Baik Pun Dah Susah, Nak Istiqomah Lagilah Susah’

Hijrah Dan Istiqomah Tak Mudah, Tapi Jangan Pernah Mengalah

The moment kita mengalah, SYAITAN IBLIS DAH MELOMPAT GEMBIRA, MISI MENYESATKAN DAH TERCAPAI. JALAN KE SYURGA DAH KEMBALI SAMAR.

Doakan kita semua kuat. Berubah jadi lebih baik dan ajak ramai lagi jadi baik bukan pandang rendah dan kondem orang sesuka hati. Gunakan the POWER OF LOVE yang Nabi SAW ajar. Sama-sama nak masuk Syurga kan.

PANDANG DENGAN MATA LEBAH, BUKAN LALAT.

Sumber/Foto : Yatt Hamzah

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI