Jaga-jaga, Ini Sebab Ubat Dexamethasone Tak Boleh Ambil Sesuka Hati

Pasukan penyelidik dari Universiti Oxford menjalankan penyelidikan menguji keberkesanan steroid jenis Dexamethasone ke atas 2,000 pesakit Covid-19 yang tenat.

Berdasarkan keputusan ujian klinikal ubat Dexamethasone itu, ubat itu dipercayai membantu menyelamatkan satu pertiga daripada kes Covid-19 paling serius.

Dexamethasone adalah sejenis ubat steroid yang digunakan untuk mengurangkan radang dalam pelbagai penyakit, termasuk pesakit kanser.

Bagaimanapun, ubat Dexamethasone ini tidak membantu dalam rawatan pesakit Covid-19 yang mempunyai gejala ringan dan tidak memerlukan bantuan pernafasan.

IKLAN

Sebab itu, Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah mengingatkan orang ramai supaya tidak menyalahgunakan atau mengambil ubat itu tanpa preskripsi doktor.

Ubat ini juga ada kesan sampingan dan perlu diimbangi dengan keperluan penggunaan ubat bagi penyakit tertentu.”

IKLAN

Salah satu kesan sampingannya adalah sindrom ‘cushing’, penipisan kulit dan beberapa siri kesan sampingan seperti kehilangan keupayaan tulang serta kelemahan otot. Bergantung kepada tempoh berapa lama pengambilannya.

Ujian Klinikal Ubat Dexamethasone..

Katanya lagi, hasil dapatan ujian klinikal ubat Dexamethasone dalam merawat Covid-19 yang dikenali sebagai ‘Recovery Trial’ yang dilakukan University of Oxford menunjukkan ubat itu adalah steroid untuk mengurangkan risiko kematian.

IKLAN

Daripada laporan penyelidikan yang dilakukan oleh pasukan penyelidik berkenaan juga, pemberian Dexamethasone kepada pesakit Covid-19 yang hanya boleh bernafas dengan bantuan pernafasan (ventilatory support) ini dapat dikurangkan risiko kematiannya sehingga 35 peratus.

Malah, mereka yang menerima bantuan oksigen, kadar kematian dapat dikurangkan kepada satu perlima.

Pihak KKM mengucapkan syabas kepada universiti, kerajaan United Kingdom dan semua anggota terbabit dalam uji kaji berkenaan. Hasil penemuan saintifik ini penting dalam perkembangan rawatan pesakit Covid-19.

Sumber/Foto : Harian Metro, Bernama, Astro Awani