Jaga aib suami. Mungkin ini yang lebih tepat untuk diberikan kepada setiap wanita yang sudah berkahwin. Rasa tidak puas hati, sakit hati, waima marah sekalipun, tak perlulah nak jaja di media sosial.

Mungkin dengan cara ini, isteri rasa puas dan tenang. Tapi janganlah sampai jaja kebeurukan pasangan. Kena jaga aib suami dan rumahtangga kita. Daripada orang tak tahu, teurs jadi tahu apa yang berlaku dalam rumahtangga.

Diam itu lebih baik dan jaga aib suami serta rumahtangga. Cara ini akan buat kita lebih selamat dan inilah bahagian dari kesempurnaan iman. Antara titipan Sha Ramson Abdullah supaya kita sebagai seorang isteri perlu berdiam dan bertahan. Tak perlu nak jaja aib suami dan rumahtangga kita.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Kekal Tenang Walau Hati Terluka, Mizz Nina Titip Pesanan Doa Yang Baik & Jauhi Prasangka

Hijab Adalah Pilihan Saya, Luahan Rasa Cinta Pada Tuhan.., Mizz Nina

Info Lebih Menarik DI SINI

Jaga Aib Suami, Diam Lebih Baik

Contohi Mizz Nina.
Langsung tak pernah bercerita tentang aib suaminya.
Dia hadap ujian rumahtangganya namun tak pernah sekalipun dia bercerita kepada umum.

Betapa kuatnya dia berdiam, bertahan dan jaga aib suami dan rumahtangganya. Saya teringat nasihat dari Habib Ali Zaenal Abidin Al-Hamid tentang diamnya Rasulullah ﷺ.

Kata baginda Rasulullah ﷺ :

DIAM ITU ADALAH AKHLAK, bukan sekadar diam tapi diam itu ada makna dan tujuan. Ketahuilah DIAM itu boleh menjadi satu ibadah.

Kata Habib Ali Zaenal Abidin, ada satu ibadah yang punya nilai yang tinggi dan baik, bahkan ia bahagian dari kesempurnaan iman iaitu DIAM.

IKLAN

Nabi ﷺ ajar kita tentang DIAM yang bukan diam kosong tapi diamnya itu satu ibadah.

“Barangsiapa yang beriman kepada Allah dan hari Akhirat, maka hendaklah dia bercakap baik atau DIAM.”

Kata Nabi ﷺ :
“Barangsiapa yang banyak diam, dia selamat.”

Selamat dari apa?
Selamat dari bahaya percakapan.

Diam Akan Selamat

Bila seseorang itu bercakap, yang keluar dari apa yang dilafazkannya itu akan disoal dan dipertanggungjawabkan di akhirat. Jika dia menulis perkara yang tak baik atau tulisan yang mengaibkan, juga akan disoal dan dipertanggungjawabkan di akhirat.

Yang tidak disoal dan tidak dipertanggungjawabkan adalah bila kita DIAM dan tidak menulis hal yang tidak baik. Ini bahagian pentingnya selamat kerana tidak ditulis perihal buruknya dalam kitab Amal oleh malaikat. Setiap apa yang kita katakan dan kerjakan tidak akan terlepas dari catitan pena malaikat.

IKLAN

Siapa yang DIAM, dia akan terselamat.

Kata Nabi ﷺ, manusia akan dicampakkan ke neraka dalam keadaan kepala dan hidungnya jatuh dahulu. Bukan kakinya.

Kenapa jatuh kepala atau hidungnya dulu?

“Tidak manusia itu dicampakkan ke dalam neraka kepalanya dahulu akibat dari apa yang keluar (percakapan) dari mulut dan lisannya.”

“Tidak manusia itu dicampakkan ke dalam neraka dengan hidungnya dahulu sebab hidung yang paling hampir dengan mulut, jadi dicampakkan oleh Allah ke dalam neraka akibat mulutnya yang bercakap perkara yang tidak kena pada tempatnya.”

Khususnya bila berlaku FITNAH.

IKLAN

Cukup menjadi pengajaran bagi kita kisah Siti Maryam ketika melahirkan anak tanpa suami. Satu perkara yang luar biasa. Macam mana kita nak jelaskan pada orang?

Apa yang diminta oleh Siti Maryam?

“Aku bernazar kerana Allah Taala bahawa aku tak mahu bercakap.”

Sebab apa Siti Maryam bernazar tidak mahu bercakap?

Kalau bercakap;
orang akan kata dia berbohong, orang akan kata dia berdusta, tidak akan dipercayai sebab ini perkara fitnah.

Bercakap… salah.
Berdiam pun salah.
Maka pilihlah DIAM.
Kerana apa pilih diam?
“Siapa yang DIAM, dia akan terselamat.”

Mingguan Wanita : Betul sangat. Tak perlulah nak membuka pekung pasangan. Sebab kita pun belum tentu sempurna. Diam lebih baik.

Sumber: Sha Ramson Abdullah

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita