Isteri Tak Perlu Jadi SUPERWOMAN, Suami Jangan 'SEDAP' Arah Itu Ini

Ada suami anggap, hal ehwal dan menguruskan rumah itu hak isteri. Sedangkan, sudah terang-terang tanggungjawab itu terletak di bahu suami. Bila isteri buat bermakna itulah kemurahan hatinya atau ihsan untuk meringankan beban suami. Bukannya dia superwoman.

Sayangnya masih ada suami yang dangkal, tak nak faham. Tetap meletakkan segala beban tanggungjawab itu ke atas diri isteri. Sedap pula arah macam-macam untuk isteri lunaskan.

IKLAN

Perkongsian Dr. Hani Mynis mengulas isu viral tentang post “Apa nak buat kalau isteri balik kerja pukul 6.30 petang tapi suami mahu makan sharp jam 8 malam” ini boleh dijadikan panduan untuk suami isteri.

Sedikit Pedoman Untuk Suami Isteri

Hani jarang-jaranggggg sangat nak mengulas topik-topik viral kat sosial media di atas sebab-sebab mengambil prinsip sentiasa berlapang dada dengan perkongsian atau post orang lain. Tapi disebabkan hari ini inbox hani meriah pm meminta ulasan terhadap tips yang diberikan oleh tuan tanah (TT) maka nya hani gigihkan juga diri untuk taip panjang-panjang. Yang nak baca silakan baca.

Hani difahamkan, apa yang tuan tanah tulis bukan lah mengenai kehidupan peribadi beliau tetapi sebuah tips yang diberikan kepada sahabat beliau. Ni faktanya.

Tips yang beliau bagi kepada sahabat beliau mungkin jelek dimata kita tapi mungkin sebenarnya praktikal untuk sahabat tersebut. Macam mana jelek pun sekali kita, kita tak berada di kasut sahabat tadi. Mungkin tips yang TT beri itu sehabis baik utk menyelamatkan rumahtangga sahabatnya. Harap kita berlapang dada tang ni walaupun terpaksa.

Masalahnya di sini (ha di sini timbulnya masalah) bila TT share tips nya kepada public. Di mana pembaca nya ialah netizen terdiri daripada pelbagai latar belakang. Yang baru nak hidup. Yang belum kahwin. Ada yang lurus, ambil bulat-bulat tips tersebut dan merasakan its ok untuk buat macam disarankan dalam tips. Ia meninggalkan impression yang semua itu isteri kena buat. Isteri kena jadi superwoman. Uruskan anak. Uruskan rumah. Bekerja pula lagi. Its ok untuk suami dilayan seperti raja. Isteri kena bergerak seperti robot. Isteri dilayan seperti hamba. Suami ialah bos isteri. Inilah perspektif yang orang nampak dari post TT ni. Ini adalah merisaukan.

IKLAN

Pesanan Untuk Suami Yang Segalanya Nak Perfect

So ini pesanan hani untuk para suami (khas untuk suami seperti suami sahabat TT)

Isteri mu diciptakan dari tulang rusukmu. Bukan dari kepala untuk dijunjung, dan bukan pula dari kaki untuk dipijak. Isterimu bukan orang bawahan mu. Bukan juga hambamu. Rumah tangga adalah tanggung jawab dua-dua pihak menjayakannya. Its takes two to tango, kan? Berikan lah sedikit belas kasihan untuk si dia yang menjadikan rumah mu sebuah rumah, yang menjadikan mu seorang ayah. Tak tahu mana nak mula?

1. Kurangkan jangkaan mu. Lower down your expectation. Jangan expect rumah kemas 24 jam. Lagi-lagi kalau ada anak kecil. Jangan expect isteri (kalau tak bekerja) sambut anda balik kerja dengan siap dandan rapi. Malah, jangan expect sharp pukul 8 makan dah tersedia. Jangan! Letaklah diri anda di tempat isteri anda.
2. Tuan mungkin terkejut membaca ini. WARNING! Hal ehwal dan tanggungjawab menguruskan rumah bukan hak isteri. Isteri lakukan kalau tak sebab cinta tapi sebab ehsan kepada mu. Jangan sampai hilang kedua ini ya, tuan. Oleh itu, ringan-ringan kan lah tangan dan gunakan kudrat kesasaan tuan untuk sama-sama melakukan kerja-kerja rumah. Tak hilang macho tuan kalau tolong isteri jemur baju atau basuh pinggan. Percayalah.
3. Jaga mulut tuan. Kerana kata-kata adalah lebih tajam dari sebilah pedang. Tuan tak puas hati cara isteri uruskan anak? Jangan cakap je tuan, tunjuk caranya. Guide. Buat sama-sama. Ingat, tuan dan isteri kan partner. Bukan bos dan kuli.

Cukup lah tiga ini dulu. Banyak lagi sebenarnya, tapi Tuan follow tips tiga ni dulu, title suami soleh suami mithali dalam genggaman tuan.


.

Wahai Isteri Tak Perlu Jadi Sempurna Bak Superwoman

Dan ini pula pesanan Hani buat para isteri (khususnya yang mengalami nasib seperti sahabat TT)

1. Kurangkan jangkaan mu, sayang! Its ok not to be perfect! It’s ok not to be superwoman. You dont need to! You can do anything but you can not do everything! Tak mengapa kalau tak sempat nak masak, tapau je makanan kedai. Its ok kalau tak larat kemas, hire sahaja cleaner. Beli makanan kat luar atau hire pembantu doesn’t make us less of a woman. You just do you, dear.
2. Instead of trying to be perfect, be organised! Salah satu kunci menjadi seorang yang tersusunatur : delegate Puan! Jangan takut suruh anak buat kerja. Kalau anak masih kecil, jangan takut suruh suami. Puan pelajari ilmu meminta pertolongan dari suami ya. Ada banyak cara boleh dipraktikkan. Jangan risau, setakat buat kerja rumah sedikit tak hilang nya sifat kelakian beliau. Bertambah lagi insyaAllah ada.
3. Know your self worth, Puan. Jangan pendam. Suara kan. Tak semestinya kena bertegang urat atau bergaduh. Banyak cara lagi. Bila Puan tahu nilai dan harga diri Puan, puan akan rasa sayang lebih kat diri sendiri. Kalau Puan tak sayang (baca:hormat) diri sendiri, sukar untuk orang lain hormat Puan. Sesekali sekali tak salah Puan buat aktiviti self-care. Dapatkan me-time Puan. Sayangi diri ya. Kerana dirimu begitu berharga.

Banyak lagi nak tambah tapi cukup juga 3 ni dulu ya Puan. Kang panjang sangat Hani tak pandai nak lukis.

Semoga puan sahabat TT dan senasib dapat sedikit manfaat dari perkongsian Hani ni. Yang bernasib baik, mohon share juga sehingga sampai ke pembacaan sahabat TT ya.

Sekian perkongsian Hani mengenai post yang viral harini. Yang baik jadikan tauladan. Yang buruk jadikan sempadan.

Semoga bermanfaat

Yours truly,
#drurusrumah
#hanimynis
#samasamapenat
#samasamarehat
#roadtojannah
#urusrumahwithhani

Baca sini : Manusia memang tak sempurna tetapi jangan jadikan ianya sebagai penghalang bahagia

MW : Jangan seksa diri semata nak jadi isteri superwoman ya wahai isteri.

Sumber/Foto : Hani Mynis